Main Content

Zatýkanie vo FIFA: Predvolebná šaráda, či veľký deň pre futbal?

štvrtok, 28. máj 2015 09:28 | Autor: Jakub Mihálik

Zatýkanie vo FIFA: Predvolebná šaráda, či veľký deň pre futbal?
Zatýkanie vo FIFA: Predvolebná šaráda, či veľký deň pre futbal? | zdroj: © TASR

Asi len málo organizácii vo svete vyvoláva negatívnejšie pocity ako FIFA. Napriek tomu, že futbal je celosvetovým fenoménom, organizácia, ktorá ho zastrešuje dvíha tlak aj ľuďom, ktorých priamo nezasahuje jej konanie a vedia o jej činnosti málo. To svedčí o tom, ako viditeľné je to, že v nej robia čosi zle.

Po všetkých tých kauzách a škandáloch sa v tomto smere konečne niečo pohlo. Vo Švajčiarsku zatkli štrnásť osôb pre podozrenie z korupcie v súvislosti s futbalovým dianím. Viacerí z nich boli, či sú vysokí predstavitelia FIFA. A tak si človek povie: Konečne! Konečne nastáva zmena a futbal sa očistí od parazitov. Naozaj sa však niečo týmto zatýkaním zmení?

Len možno. Táto situácia nastala len pár dní pred piatkovou voľbou prezidenta FIFA. Nie je to náhoda. Súčasný stav, keď FIFA leží v žalúdku celého futbalového sveta, sa nemôže páčiť ani tým, čo s ňou majú niečo dočinenia. Nebolo by prekvapením, ak by veci do pohybu dali práve tí ľudia, ktorí sa chcú zbaviť súčasného prezidenta Seppa Blattera a do postu prezidenta dosadiť jeho volebného protikandidáta, jordánskeho princa Al Husseina. Tesne pred voľbami je ideálny čas na posledný pokus o zvrátenie očakávaného jasného víťazstva Seppa Blattera. 

Ak by sa naplnil ideálny scénar, v piatkových voľbách, ak by sa vôbec uskutočnili, by federácie, ktoré chceli zachovať súčasné vedenie FIFA, zmenili názor. FIFA by začala svoj ozdravný proces a futbal by začal prekvitať. Ba čo, ak by sa naplnil ideálny scénar, súčasný prezident FIFA by si vstúpil do svedomia, prebral zodpovednosť za súčasný stav FIFA a pred voľbami by sám uvoľnil miesto tak, ako sa to vo vyspelých spoločnostiach robí.

Sepp Blatter sa však za ostatné roky vyprofiloval ako totalitný diktátor v demokraticky volenej organizácii, ktorá navyše má byť apolitickou. Niet divu, že Luis Figo pri odstúpení z kandidatúry hovoril o tom, že sa proti zlu nedá vyhrať. Sepp Blatter v minulosti už prežil podobné zemetrasenia a keď napríklad pred štyrmi rokmi prišlo ku korupčným škandálom jeho blízkych ľudí, on sa od nich dištancoval a nenašla sa sila, ktorá by mu spojenie dokázala. 

Dnes zrejme nastáva podobná situácia. Hoci americké úrady naznačili, že zatknutie štrnástich funkcionárov je len začiatkom, do piatku sa nemusíme dostať na koniec. A ak v piatok Blatter ostane vo funkcii aj na ďalšie obdobie, len veľmi nepravdepodobne znie fakt, že ľudia, ktorí stáli za začatím tohto zatýkania, budú tlačiť na vyšetrovateľov, aby konali aj naďalej.

Okamžite po vypuknutí tejto kauzy sa Blatterova FIFA postavila do pozície záchrancu. V tlačovom vyhlásení jej hovorca ďakoval úradom za to, že pomáha Blatterovmu boju za očistenie tejto organizácie. „Toto je dobré pre FIFA“, povedal.  Ako keby nebol práve Blatter tou hlavou trieskou v oku všetkých naokolo. Ako keby nemal byť práve on tým, kto dohliadal na svojich ľudí, aby ku korupcii nedochádzalo. Ako keby práve on nestál za pridelením MS Rusku a Kataru, či pohára CONCACAF USA, čo boli zrejme hlavné dejiská uplácania a nekalých praktík. 

 Ako šikovný slovenský politik sa zbavil zodpovednosti a ak v piatkovej voľbe príde k jeho očakávanému zvoleniu, využije túto sitáciu vo svoj prospech a stane sa ešte silnejším. Veď sa za jeho prezidentovania FIFA očistila od viacerých korupčníkov. 

Súčasná situácia preto nemusí automaticky znamenať veľký deň pre futbal, tak, ako ju prezentujú mnohé médiá. Áno, ak by sa dotiahla do konca, ľady by sa pohli. Ak sa však bude opakovať história, tak sa Blatter len naoko zbaví nepotrebných pešiakov, ktorí ľuďom pili krv a ďalšie roky bude pokračovať vo svojej demolácii popularity futbalu. Uvidíme. Možno už zajtra.