Main Content

Trenčín nerozpredávaj mužstvo, v pohárovej Európe sa dá zarobiť viac!

piatok, 22. máj 2015 08:23 | Autor: Filip Chudý

Trenčín nerozpredávaj mužstvo, v pohárovej Európe sa dá zarobiť viac!
Trenčín nerozpredávaj mužstvo, v pohárovej Európe sa dá zarobiť viac! | zdroj: © TASR

Trenčín sa síce teraz teší zo zisku majstrovského titulu, ale zároveň už treba myslieť na budúcu sezónu. O hráčov Trenčína je na trhu záujem, ale vedenie AS by ich teraz v žiadnom prípade nemalo predávať, pretože nedostane za nich viac, ako môže zarobiť v Európe.

Komentár Filipa Chudého

Futbalový Trenčín teraz síce zažíva majstrovskú eufóriu, ale času v letnej príprave je tak málo, že už teraz sa vlastne roztáča prestupový kolotoč, do ktorého sú zapojení viacerí hráči nového majstra. Trenčín získal nálepku exportného klubu, takže vôbec neprekvapuje, že o jeho hráčov je záujem. Aj teraz už v povetrí poletujú viaceré mená, ktoré majú z Trenčína odísť a manažérske supy už čakajú na svoju korisť. Predstavitelia viacerých klubov si v zostave Trenčína vyhliadli hráčov, ktorých sa pokúsia získať. Ale manažment Trenčína musí povedať rázne nie všetkým ponukám!  Teda lepšie povedané, musí povedať nie takým ponukám, ktoré by jeho mužstvo oslabili, ale finančný úžitok z nich by nebol prakticky žiadny.

Trenčín si musí uvedomiť, že v európskych pohároch sa dá zarobiť oveľa viac, ako budú ponúkať zahraničné kluby za jeho hráčov. Na slovenský futbalový trh nechodia často lukratívne ponuky, ak niekto ponúkne za hráča slovenskej ligy čo i len milión eur, môžeme hovoriť o zázraku. No aj tak si dovolím tvrdiť, že ani za milión nemôže v tejto fáze Trenčín predať svojho kľúčového hráča, keďže na náhradníka by taká ponuka asi neprišla.

Klub spod Čákovho hradu ide hrať Ligu majstrov, v ktorej sa opäť zvýšili odmeny. Už teraz má Trenčín istých minimálne 550 000 eur, ale to sú oproti tomu, čo sa dá získať, iba drobné. Za postup do skupiny sa po novom dá zarobiť minimálne 12 miliónov eur, čo je už suma, za ktorú sa oplatí bojovať. A keby aj skupina Ligy majstrov nevyšla, v hre je skupina Európskej ligy, za ktorú je odmena 2,4 milióna eur. A to už hovoríme približne o celosezónnom rozpočte Trenčína, pričom takúto sumu by aj v súčte za prestupy viacerých hráčov získal iba ťažko.

Samozrejme, ak príde lukratívna ponuka, ktorá sa nedá odmietnuť, hráča treba predať, lenže také do slovenskej ligy chodia raz za dlhý čas. Ak by sa napríklad ozval Real Madrid, že ponúka za niekoho 11 miliónov eur, potom predať treba. A to som si nevymyslel sumu len tak od brucha, pretože vzhľadom na infláciu približne toľko zaplatil Real Slovanu za Dubovského. A hoci Trenčín hráča takého formátu nemá, nejaký nový Hubočan by tam byť už mohol. Za toho vzhľadom na infláciu zaplatil Zenit Žiline približne 4,8 milióna eur. A to som počítal iba infláciu, ak by do toho vstúpil ešte nejaký koeficient zohľadňujúci stále vyššie ceny hráčov na trhu, boli by tieto sumy výrazne vyššie. Uvedomujem si, že Real a Zenit v našej lige zrejme tak rýchlo nakupovať opäť nebudú, ale ak teraz niekto pred Ligou majstrov neponúkne Trenčínu za niektorého hráča milióny eur, zámerne som použil množné číslo, Trenčín by ho predať nemal.

Ak chce Trenčín uspieť v pohárovej Európe, čo verím, že chce, nemôže si myslieť, že titul v našej lige je zárukou európskej kvality. V minulých sezónach v pohárovej Európe neuspel, preto má spomedzi všetkých slovenských pohárových zástupcov najnižší koeficient. Určite ho tak bude čakať už v 2. predkole kvalitné mužstvo,ktorého cieľom bude tiež skupina, dokonca takmer všetci jeho možní súperi už skupinu aspoň raz hrali. Práve zvládnutie 2. predkola je kľúčové, pretože vám dáva automaticky dve šance na skupinovú fázu, v ktorej sa zarábajú milióny, čiže sumy, ktoré v slovenských podmienkach za predaj hráčov dostanete iba ťažko. Trenčín by preto v tejto fáze nemal nikoho predať, naopak, mal by nakupovať. A keby mu aj účasť v Lige majstrov nevyšla, z hry von by bol už v druhej polovici júla, čo by bolo u nás po prvom ligovom kole, čiže v čase, keď by sa stále dalo predávať do zahraničia, kde sa ligové súťaže ešte nerozbehli.