Main Content

Titul pre Trenčín, Slovan s miestenkou do Európskej ligy

streda, 20. máj 2015 23:05 | Autor: TASR

Titul pre Trenčín, Slovan s miestenkou do Európskej ligy
Titul pre Trenčín, Slovan s miestenkou do Európskej ligy | zdroj: © TASR

Bratislava 20. mája (TASR) - Šampiónmi najvyššej slovenskej súťaže sa prvýkrát v histórii stali futbalisti AS Trenčín. Na tróne ich definitívne potvrdilo zakopnutie jediného zostávajúceho konkurenta v boji o titul MŠK Žilina, ktorý v stredajšom zápase 31. kola Fortuna ligy 2014/2015 prehral doma s detronizovaným majstrom Slovanom Bratislava 1:2.

Trenčín má dve kolá pred koncom sezóny na čele nedostihnuteľný osembodový náskok pred MŠK. Oslavy titulu vypuknú na Sihoti už túto sobotu (23. mája o 17.15 h), keď Trenčín privíta v predposlednom kole ligy na svojej umelej tráve v súboji dvoch najlepších tímov pod Tatrami práve Žilinu. Okrem zisku historického titulu sa pod hradom Matúša Čáka tešia zo zisku cenného double po tom, ako zverenci trénerského trojlístka Martin Ševela - Ivan Vrabec - Vladimír Cifranič získali aj Slovnaft Cup (Slovenský pohár) po finálovom triumfe nad Senicou.

Trenčín sa k majstrovskému poháru prepracoval postupne. V sezóne 2012/2013 skončil tretí, v ročníku 2013/2014 bol druhý a teraz sa mu podarilo vystúpiť na piedestál. Po jeseni mu patrila 2. priečka v tabuľke s trojbodovou stratou na Žilinu, ktorú však v impozantnej druhej časti sezóny dokázal vygumovať. Trenčania na jar v dvanástich kolách iba raz remizovali (1:1 v Žiline - pozn.) a získali 34 bodov, čím popri zaváhaniach Žiliny spravili rozhodujúci krok k zisku titulu. Zároveň si Trenčín vybojoval právo štartu v Lige majstrov. V ročníku 2015/2016 zasiahne slovenský majster do hry v 2. predkole. Žreb 1. a 2. predkola LM sa uskutoční 22. júna vo švajčiarskom Nyone, Trenčín odohrá svoje zápasy 14./15. júla, resp. 21./22. júla.

Už v utorok sa rozhodlo o vypadávajúcom do druhej najvyššej súťaže DOXXbet ligy. Po domácej prehre 0:1 s Trenčínom zostal "čierny Peter" v rukách Dukly Banská Bystrica. V Európskej lige UEFA 2015/2016 bude Slovensko reprezentovať Žilina, Spartak Trnava a Slovan Bratislava. Ten má po stredajšom víťazstve pod Dubňom pred piatou Senicou nedostihnuteľný osembodový náskok.