Main Content

Viac ako futbal: Celá Ukrajina hrdá na Dnepropetrovsk

pondelok, 18. máj 2015 15:59 | Autor: Timotej Gašper

Viac ako futbal: Celá Ukrajina hrdá na Dnepropetrovsk
Viac ako futbal: Celá Ukrajina hrdá na Dnepropetrovsk | zdroj: © TASR

Tréner Myron Markevych bol celý premočený od Kyjevského dažďa, no obe päste držal vztýčené a sám neveril tomu, čo sa práve udialo. Jeho Dnipro vyradilo favorizovaný Neapol a prebojovalo sa do ich historicky prvého finále Európskej Ligy.

Po záverečnom hvizde vybehli na trávnik Olympijského štadióna v Kyjeve tisícky nadšených fanúšikov Dnipra, aby so svojimi miláčikmi oslávili zázračný večer a historickú udalosť nielen pre ukrajinský klub, ale aj pre futbal v celej krajine. Klubu zablahoželal prostredníctvom Facebooku aj prezident Petro Porošenko s odkazom: "Bravo, FC Dnipro!" a vlastenecky hlava štátu dodala "Sláva Ukrajine!"

Napriek športovej eufórií sa nezabúda na vojnový konflikt v bývalej Sovietskej republike. Už viac ako rok trvajú boje v oblasti mesta Doneck. "Naši ľudia umierajú denne. Keby sa tak dalo pomôcť všetkým na východe, dnes sme hrali a vyhrali pre nich", povedal bývalý reprezentačný tréner Ukrajiny Markevych vážnym hlasom.

Vo finále čaká Dnipro náročných minimálne 90 minút proti obhajcovi trofeje zo Sevilly a ukrajinský klub bude potrebovať obrovskú podporu, o ktorú nepriamo požiadal aj samotný tréner: "Prial by som si v týchto vzácnych chvíľach spojenie a jednotu v krajine."

Vzhľadom k bojom na východnej Ukrajine musel klub z priemyselného mesta Dnipropetrovsk odohrať svoje "Európske" zápasy až 400km od domova, čo samozrejme narúša mentalitu celého tímu.

Cesta do finále Európskej Ligy trvala Dnipru skoro 10 mesiacov, finále vo Varšave bude ich už devätnásty pohárových zápas. Počas úspešného ťaženia zdolali Ajax, Olympiakos či naposledy Hamšíkov Neapol. V prvom semifinálovom zápase pod Vezuvom vybojovali cennú remízu 1:1 a v domácej odvete mali výhodu streleného gólu na ihrisku súpera. Po takmer hodine hry v domácej odvete otvoril hlavou skóre matador Jevgenij Seleznev a 63 000 nadšených fanatikov Dnipra neverilo vlastným očiam.

Práve hrdina večera, Seleznev, stál za vyrovnávajúcim gólom v prvom zápase, aj keď sa podľa opakovaných záberov jednalo o ofsajd. "Bez šťastia by nebol futbal", povedal k nesprávne uznanému gólu šťastný tréner ukrajinského celku. „Historické víťazstvo!,“ písalo sa zväčša v miestných plátkoch.

Dnipropetrovsk je vo finále pripravený pokoriť obhajcu zo Španielska a nasledovať bývalých ukrajinských víťazov druhej najcennejšej európskej trofeje, Šachťar a Dynamo Kyjev. Tréner Markevych drží nad silným tímom Unaya Emeryho dvihnutý palec a rovnako ako celá Ukrajina, aj on verí v "happy end" príbehu s názvom "Varšavský zázrak".