Main Content

Ružičkovo vyradenie? Kruté, ale správne

piatok, 1. máj 2015 07:14 | Autor: Jakub Mihálik

Ružičkovo vyradenie? Kruté, ale správne
Ružičkovo vyradenie? Kruté, ale správne | zdroj: © TASR

Vo štvrtok sa so slovenskou reprezentáciou rozlúžil Štefan Ružička, napriek tomu, že ako posledný posilnil tím v príprave. Malo to zmysel?

Už keď zranenie vyradilo z hry Ladislava Nagya a tréner sa ho rozhodol nahradiť Štefanom Ružičkom, namiesto hráčov, ktorí odohrali celú predšampionátovú prípravu, mnoho ľudí nerozumelo. S Ružičkom pôvodne Vujtek ani len nepočítal a do tímu sa ho rozhodol zaradiť po tom, čo skončila zápasová časť prípravy. Zdalo sa tak, že má istú účasť na turnaji bez toho, aby odohral čo i len zápas.

Ešte menej ľudí potom rozumelo vyradeniu Ružičku z kádra, ktoré prišlo vo štvrtok. Prečo český tréner na slovenskej lavičke Ružičku zaraďoval do tímu, vyhlasoval, že s ním počíta na presilovky a následne ho ako prvého vyradil?

Možno sa to zdá ako zvláštne rozhodnutie a letmým pohľadom na internetové diskusie je vidieť, že mnoho ľudí to dokonca považuje za prejav nekoncepcie, no nie je to tak. 

Každý tím má nejakú hierarchiu. Takú hokejovú. niežeby neplatili slová kapitána Kopeckého, ktorý povedal, že sú si všetci rovní. Po tom, čo sa reprezentácia môže posilniť o Tatara a Jurča, bolo jasné, že musí vypadnúť niekto z vyslovene ofenzívnych útočníkov. Pri menách na krídle ako Gáborík, Tatar, Jurčo, Daňo, Pánik, Reway, je všetkým ostatným krídlam v tíme jasné, že to vyššie ako na štvrtú formáciu zrejme nebude. No a štvrtá päťka má svoje špecifiká, nemôže (respektívne nemal by) ju hrať hráč, ktorý nechce s prepáčením „zožrať ľad aj s rolbou“.

Štefan Ružička je dobrý hráč. Talent uňho bolo badať už pred viac ako desaťročím. Je ale vyslovený strelec, zakončovateľ, hráč, ktorý má rozhodovať zápasy, nie robotník štvrtej formácie. Tréner Vujtek, napriek kritike, urobil rozhodnutie, ktoré je správne pre tím. Napriek tlaku, ktorý si na seba Ružičkovým povolaním vytvoril, vedel, že nie je správne tlačiť hráča tam, kde to nebude vyhovovať, ani jemu, ani tímu. 

Ružička sa môže teraz právom cítiť ukrivdený. Vyradili ho ešte skôr, ako si vôbec obul korčule. Možno zareaguje tak, ako pred tromi rokmi, kedy nepriamo naznačil, že s reprezentáciou nepočíta. Keď však emócie opadnú, zrejme pochopí, že Vujtkovo rozhodnutie bolo síce kruté, ale správne.