Main Content

Za generálku päťka. Bude premiéra na jednotku?

nedeľa, 26. apríl 2015 10:56 | Autor: Jakub Mihálik

Za generálku päťka. Bude premiéra na jednotku?
Za generálku päťka. Bude premiéra na jednotku? | zdroj: © TASR

Príprava nám ukázala, že na šampionát nie sme pripravení. Kedy príde do tohto mužstva iskra?

V divadelnom priemysle, či televízii platí, že ak pokazíte predpremiéru, k samotnej premiére ani nemusí dôjsť. Jednoducho vás zrušia. V hokeji to našťastie neplatí, lebo keby platilo, náš tím by na majstrovstvá sveta do Prahy a Ostravy ani necestoval.

Áno, ide len o prípravu. “Len”, ale zároveň “až”. V príprave nemá ísť o výsledky, hoci mužstvo, ktoré neustále prehráva trpí aj psychicky. Dôležité majú byť iné aspekty. Zohratosť, nájdenie ideálnej súpisky, zloženia útokov, nacvičenie herných situácií. Má ísť o to, aby tím dostal nejakú hernú tvár. V sobotu naši odohrali posledný zápas pred šampionátom, v ktorom už budúcu sobotu vyzvú Dánsko. A po tejto generálke, ktorá uzatvorila zápasový blok prípravy, vyvstáva otázka, či je náš tím len perfektný v zakrývaní svojej formy, alebo jednoducho pripravený nie je.

Slovenskí hráči akoby sa príliš spoliehali na to, že výsledky z prípravy nič neznamenajú. V podstate tri štvrtiny tímu má miesto v zostave isté, už len kvôli svojim menám, či klubom a súťažiam, v ktorých pôsobia. Podľa toho to aj  vyzeralo, a nielen v sobotu. Ak by sa usporiadali majstrovstvá sveta v laxnosti, súčasný tím by zrejme bol favoritom turnaja. Ak by sa obťažoval prihlásiť...  Mnohí si zrejme myslia, že v Ostrave pôjde o príjemný happening, na ktorý môžu pozvať svoje rodiny a známych a spraviť si náladu po (poväčšine) nevydarených sezónach. Omyl, v Ostrave a v Prahe sa nekoná posezónna grilovačka, už o šesť dní tam začína turnaj majstrovstiev sveta! A ak na tom niekomu nezáleží, malo by. Po zbabranej olympiáde, či majstrovstvách sveta, po zbrabraných sezónach jednotlivých hráčov a po zbabranej príprave, je čo naprávať.

Predšampionátová príprava začala tento rok skôr, kvôli tomu, že viacero reprezentačných kandidátov skončilo svoje pôsobenie v kluboch predčasne. Náš realizačný tím miestami pôsobí, ako keď medveďa prekvapí príliš včasná jar a aj keď sa tvári, že už vstal, ešte stále hibernuje. 

Nie je možné, aby v každom jednom zápase, ktorý sme v príprave odohrali, vyšla tímu na ľade jedna zo šiestich desaťminútoviek, prinajlepšom jedna tretina. Nie je možné, aby to tréner s pokojom klimkovského džentlmena komentoval a nerozčuľovalo ho to.  Nie je možné, aby sa tím po dlhých týždňoch prípravy opticky nezlepšoval, neodstraňoval zlozvyky, nesilnel. Nie je možné, aby tím, ktorý má byť na vrchole v rámci taktickej fázy prípravy pred majstrovstvami, na ktorých môžu tímy vyrukovať s akýmkoľvek systémom, prekvapil forčeking s dvoma hráčmi až tak, že za dvadsať minút inkasuje trikrát, ako v prvom zápase proti Lotyšsku.

V príprave sme mali kvalitatívne podobných súperov. Každý jeden nás predčil v nasadení. “Tahle zápasová runda je na trenéra.”

Nemýľte si kritiku so zhadzovaním našich šancí na šampionáte. Majstrovstvá sveta sú úplne iným turnajom. Hráči budú hrať s iným nasadením, s inými menami. Otázkou však je, či potom príprava bola takou, akou má byť.

Nie všetko však v rámci našej prípravy bolo čierne. Ukázalo sa, že mladí hráči miestami prevyšujú tých starších, skúsenejších. Kvalitatívne, nasadením, koncentrovanosťou. Svedčí o tom fakt, že mladík Reway je hlavným (snáď nie jediným) mozgom našich presiloviek. Svedčí o tom fakt, že mladík Daňo bude zrejme jedným z hlavných ofenzívnych ťahúňov.Svedčí o tom aj fakt, že obrancovia ako Jaroš, či Jánošík majú veľkú šancu na účasť na turnaji. To sú pozitívne správy, nielen pre tohtoročný turnaj, ale na dlhé roky dopredu. Ukázalo sa, že brankárska pozícia by mohla byť opäť našou silnou stránkou. Ukázalo sa, že reprezentácia môže nájsť skúsených lídrov, napriek tomu, že ich v podobe Handzuša, Cháru (a ďalších) pár stratila.

Náš tím má celý týždeň, počas ktorého si môže rozobrať dôvody neúspechov v predšampionátovej príprave. Má týždeň na to, aby sa konečne ustálil po príchode vytúžených posíl z NHL, ktoré už sú alebo ešte len budú k dispozícii. Hoci príprava slovenskej reprezentácii vyšla na školskú päťku, nikde nie je napísané, že na šampionáte nebude platiť: ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku.

Tento tím má potenciál na to, aby uspel. Vyváženosťou, individuálnou kvalitou, takmer domácim prostredím. Nech dobabraná príprava slúži ako iskra, ktorá zapáli spanilú šampionátovú jazdu.