Main Content

Kiežby mali všetci hokejoví reprezentanti sebareflexiu ako Michal Handzuš

sobota, 25. apríl 2015 10:27 | Autor: Filip Chudý

Kiežby mali všetci hokejoví reprezentanti sebareflexiu ako Michal Handzuš
Kiežby mali všetci hokejoví reprezentanti sebareflexiu ako Michal Handzuš | zdroj: © TASR

V najbližších hodinách bude zverejnená záverečná nominácia na hokejové MS. No nech v nej bude ktokoľvek, už teraz je prakticky jasné, že v nej budú aj hráči, ktorí si ju za celosezónnu výkonnosť nezaslúžia.

Komentár Filipa Chudého

Dnes je deň generálky pred hokejovými MS. Naši hokejisti sa pokúsia nielen napraviť včerajší debakel na ľade Rigy, ale tiež presvedčiť trénera, že práve ich by mal nominovať na MS. Ja sa teraz nebudem miešať trénerovi do roboty, on je predsa platený za to, že má rozhodnúť o tom, kto patrí na MS a kto si zaslúži maximálne čipsy pred televízorom. Je to Vladimír Vůjtek, kto nesie zodpovednosť za konečnú nomináciu, ja sa len zamyslím nad tým, z koho si to vlastne vyberá.

Keď si čítam menoslov hráčov, ktorí sú v aktuálnom kádri týždeň pred MS, naozaj ťažko chápem, čo v ňom robí takmer polovica mien. Hokejové MS sú každý rok, preto trénerom odpadá určitá morálna povinnosť nominovať hráčov za zásluhy, pretože na svetovom šampionáte si už v minulosti zahrali. Na turnaj by mali cestovať iba hráči, ktorí v danej sezóne preukázali dobrú formu a MS sú pre nich zaslúženou odmenou za poctivú celosezónnu prácu. Lenže keď sa pozrieme na sezónu značnej časti našich aktuálnych reprezentantov, vidieť v nej všetko, len nie prácu, za akú by si odmenu v podobe MS zaslúžili.

Medzi brankármi je to ešte ako tak v poriadku, ale nad zložením obrany a útoku sa rozum zastavuje. Pri pohľade na štatistiky plusových a mínusových bodov KHL sú v najhoršej päťke celej súťaže až traja naši súčasní reprezentanti (Sersen, Miklík, Surový). A v širšom zozname najhorších nájdeme aj Hudáčeka, Haščáka a Bližňáka. A to hovoríme len o tých, čo majú nad -10, keby som mal vymenovať všetkých so zápornými číslami, potom menujem prakticky celý výber, pričom nemyslím iba hráčov z KHL, ale zo všetkých líg.

No úplnými perličkami v nominácii sú hráči, ktorých vyhodia počas sezóny z jedného klubu pre slabú výkonnosť, v ďalšom tiež nič nehrajú, ale stále si môžu hovoriť reprezentanti. A minimálne na zamyslenia je aj to, že ďalší hráči hrajú v klube dlhodobo prinajlepšom v poslednej päťke, respektíve leštia často počas sezóny sedadlo na tribúne. Do reprezentácie ale prídu ako mega posily do prvej formácie, na ktorých sa má  stavať. Verím, že nie som sám, ktorému sa to zdá čudné.

Jeden z mála slovenských hokejistov, ktorý vie reálne zhodnotiť svoju výkonnosť, je Michal Handzuš. Ten bol síce hviezdou našej Extraligy, ale na rovinu trénerovi Vůjtekovi povedal, že nemá na MS výkonnosť. Nevynikal síce v našej súťaži tak ako Pálffy či Stümpel, ale veľmi dobre vieme, ako menovaní neslávne dopadli na ZOH 2010, resp. MS 2013. Ak by malo Slovensko viac takýchto hokejistov so sebareflexiou, vždy by vedelo zostaviť mužstvo, v ktorom budú hráči s potrebnou výkonnosťou, nie s potrebným menom. Ja si myslím, že slovenský hokej nie je na tom až tak zle, aby nenašiel každý rok aspoň 20 hráčov s dobrou sezónou, ktorí majú navyše patričnú výkonnosť na to, aby si štart na MS zaslúžili. No nech už Vůjtek vyradí v najbližších hodinách kohokoľvek, určite v záverečnom kádri zostane niekoľko hráčov, ktorí tam vzhľadom na túto sezónu nemajú čo robiť.