Main Content

Opory Slovenska na MS v hokeji: Martin Réway

piatok, 24. apríl 2015 11:54 | Autor: Dávid Lech

Opory Slovenska na MS v hokeji: Martin Réway
Opory Slovenska na MS v hokeji: Martin Réway | zdroj: © TASR

Vo všeobecnosti platí, že kvalita slovenského hokeja klesá a naša krajina má k dispozícii stále menej a menej skutočne talentovaných hokejistov. Ak sa však divák bližšie zapozerá na hru Martina Réwaya, zistí, že to s našim národným tímom nie je také zlé.

Práve Martin Réway by mal byť v budúcnosti akousi slovenskou vlajkovou loďou v hokejovom svete.

A vôbec tomu tak nemuselo byť. Martin sa narodil slovenským rodičom v Prahe a hokejovo vyrastal v pražskej Slavii, kde pôsobil do svojich dvanástich rokov. Rodičia mladého hráča sa presťahovali kvôli práci na Slovensko, kde začal talentovaný hokejista obliekať dres „osemnástky“ Dolného Kubína. Napriek nižšiemu veku sa medzi staršími hráčmi nestratil a v tíme zbieral vyše bod na zápas. Keď v sezóne 2009/2010 ako 15-ročný zakončil ročník v druhej lige „osemnástok“ so ziskom 70 bodov z 26 zápasov, presunul sa do Martina, kde ho výborné výkony v rovnakej kategórii dostali až do martinskej „dvadsiatky.“

V sezóne 2010/2011 sa prvýkrát objavil v drese slovenskej hokejovej reprezentácie, keď na svetovom šampionáte „sedemnástok“ obsadil poslednú priečku. Hoci Slovensko nezískalo ani jeden bod, strelilo len päť gólov a stalo sa najhorším celkom turnaja, Réway sa herne nestratil a v troch stretnutiach sa prezentoval bilanciou 1+1.

O rok na to už zarezával v tíme osemnásťročných v pražskej Sparte, kde v 25 súbojoch zaznamenal 60 kanadských bodov, v play-off pridal ďalších 24 bodov v 9 dueloch a okrem iného stihol aj päť štartov v kategórii U20, kde sa do štatistík zapísal celkom šesťkrát. Oprávnene dostal pozvánku do slovenského výberu najlepších hokejistov do osemnásť rokov a bol vedúcou postavou zisku zlatej medaily v kategórii D1A. V piatich stretnutiach pozbieral 11 kanadských bodov a stal sa piatym najproduktívnejším hráčom turnaja.

V roku 2012 bol draftovaný v druhom kole z celkového 70. miesta celkom HC Slovan Bratislava z KHL, no Réwayova kariéra naberala v Európe na obrátkach a tak sa rozhodol opustiť starý kontinent a odišiel za more, kde začal hájiť farby tímu Gatineau Olympiques z QMJHL. V kanadskej juniorskej súťaži preukázal obrovský talent hneď vo svojom treťom zápase v zámorí. V súboji s Halifaxom sa prezentoval bilanciou 2+1 a tento svoj osobný rekord v jednom zápase vylepšil počas sezóny v dueli s Acadie-Bathurst, keď  sa na víťazstve svojho tímu 6:4 podieľal dvomi presnými zásahmi a dvomi gólovými prihrávkami.

O rok neskôr zažil ďalšie dve štvorbodové a dve päťbodové stretnutia a svojou hrou si na svoju stranu získal nejedného fanúšika – predovšetkým tých z Montrealu, ktorí sledovali jeho výkony, keďže v roku 2013 bol draftovaný v štvrtom kole z celkového 116. miesta práve organizáciou Canadiens. Preto keď Gatineau zdolalo Saint John Sea Dogs 8:4 a Réway si do štatistík pripísal 5 bodov za bilanciu 2+3 sa kanadské mesto rozplývalo nad jeho hokejovou inteligenciou a začali sa objavovať hlasy, že by to s ním vedenie „Habs“ malo skúsiť v prvom tíme.

V základnej časti QMJHL počas dvoch sezón si Réway udržal priemer 1,24 bodu na zápas (112 bodov v 90 zápasoch) a v play-off tento výkon ešte vylepšil, keď v priemere zbieral 1,42 bodu na zápas (27 bodov v 19 stretnutiach), čím potvrdil rolu mimoriadne perspektívneho hráča.

Už ako 17-ročný sa prvýkrát objavil v slovenskej reprezentácii do dvadsať rokov a na MS juniorov 2013 sa prezentoval dvomi kanadskými bodmi, ktoré pozbieral za asistencie. So Slovenskom obsadil na šampionáte ôsme miesto, o rok si umiestnenie so slovenským národným tímom zopakoval, tentoraz mal v tíme dôležitejšiu rolu, ako asistent kapitána pozbieral 10 bodov v 5 súbojoch a stal sa našim najproduktívnejším hráčom.

Po sezóne 2013/2014 musel Réway riešiť svoju budúcnosť. V hre bolo viacero alternatív, slovenský útočník napokon zakotvil v pražskej Sparte a svoje rozhodnutie odôvodnil pre portál hokej.idnes.cz takto: „Som rád, že budem hrať za Spartu. Vyrastal som tu a bol som tu od šestnástich rokov, vždy sa mi tu páčilo,“ a vzápätí dodal: „Teším sa na prostredie, ktoré tu je. Je to veľkoklub so všetkým, čo k tomu patrí. Je pre mňa česť vrátiť sa sem. Riešil som, že by som sa pokúsil dostať do NHL, ale keby to nevyšlo, šiel by som späť do juniorky, pretože pre vek ešte nemôžem hrať na farme. A to som už nechcel riskovať, chcem hrať hokej v seniorskej kategórii, Sparta je pre mňa ideálnou voľbou.“

Hoci o jeho služby mal záujem aj bratislavský Slovan, pražská Sparta si nenechala mladého útočníka „ukradnúť“ a tento krok určite neoľutovala. Spojenie pražského tímu s Réwayom fungovalo dokonale, čo 178 centimetrov vysoký forward potvrdil ziskom 37 bodov v 34 dueloch, v play-off sa v ôsmich súbojoch prezentoval šiestimi bodmi a bol vyhlásený za najlepšieho nováčika českej Tipsport extraligy v sezóne 2014/2015.

V nej sa mu podaril s juniorskou hokejovou reprezentáciou husársky kúsok, keď na MSJ 2015 ako kapitán doviedol slovenský mančaft k senzačnému zisku bronzových medailí. V siedmich stretnutiach si na svoje konto pripísal 9 kanadských bodov a v celkovej produktivite turnaja obsadil veľmi solídne siedme miesto. V priebehu šampionátu o neho javil záujem nejeden novinár, Réway ako správny kapitán odkryl v z rozhovorov pre idnes.cz svojho tímového ducha: „Na produktivite mi vôbec nezáleží. Neprišiel som sa na majstrovstvá zviditeľniť, ale pomôcť Slovensku k čo najlepšiemu výsledku. To je pre mňa najdôležitejšie,“ a mladému forwardovi sa to napokon podarilo. Bronz z MSJ 2015 možno považovať za jeho doterajší najväčší úspech v kariére.

Svojou hrou v Sparte si na svoju stranu získal nejedného fanúšika a  médiá sa začali hneď zaujímať z akého dôvodu Réway reprezentuje Slovensko a nie Českú republiku. Mladý útočník na to pozná jednoduchú odpoveď: „Do dvanástich som bol tu, potom sme kvôli otcovej práci šli na Slovensko a tam som začal reprezentovať. S nikým z českého zväzu som sa o tom nebavil, zmenu ani nepotrebujem. Som rád, že som sa presadil v áčku.“ Taktiež v rozhovore pre hokej.idnes.cz prezradil ako vnímal svoje vydarené účinkovanie na klubovej úrovni medzi seniormi či časté porovnávanie jeho herného štýlu s Žigmundom Pálffym : „To je úplne v pohode. Som taká pokojná povaha, verím, že by som mohol dokázať veľké veci. Odjakživa hrám pod tlakom, naučil som sa s tým vyrovnať. V Sparte sa naviac vnímajú skôr výsledky celého tímu. Som rád, že sa tímu darí. Určite nie je ľahké robiť body, lenže ja som sebavedomý a veril som v svoje schopnosti. Neprišiel som do Sparty sedieť a zatiaľ som spokojný.“

Na to, aby Martin Réway dosiahol hokejovú veľkosť Žigmunda Pálffyho si bude musieť ešte počkať, no všetko nasvedčuje tomu, že o tomto vynikajúcom hráčovi s brilantnou hokejovou inteligenciou budeme ešte veľa počuť. Slovenský hokejista s českými koreňmi má na to, aby zažil žiarivejšiu kariéru, než samotný „Ziggy,“ ktorý svojho času patril medzi absolútnu špičku hráčov v najlepšej hokejovej lige sveta.