Main Content

Vůjtek si necháva voľné miesta pre ďalšie posily zo zámoria

štvrtok, 23. apríl 2015 14:05 | Autor: TASR

Vůjtek si necháva voľné miesta pre ďalšie posily zo zámoria
Vůjtek si necháva voľné miesta pre ďalšie posily zo zámoria | zdroj: © TASR

Bratislava 23. apríla (TASR) - Slovenskú hokejovú reprezentáciu čakajú záverečné dva zápasové testy pred MS v Česku.

V piatok a sobotu v prípravných dueloch v Rige proti domácemu Lotyšsku bude mať tréner Vladimír Vůjtek poslednú možnosť preveriť výkonnosť hráčov a následne uzavrieť nomináciu na šampionát, ktorú zverejní v nedeľu.

Momentálne má k dispozícii päť pätiek. Po návrate z Rigy pravdepodobne vyradí z kádra dvoch obrancov a troch útočníkov a oznámi zloženie mužstva, ktoré odcestuje do Ostravy. Nebude to však finálna 25-členná nominácia súpiskového charakteru. Okienka si bude zrejme ešte nechávať voľné pre prípadné posily z NHL, kde v 1. kole play off stále bojujú so svojimi tímami Marián Hossa (Chicago), Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo (obaja Detroit). Tím môže posilniť i obranca Martin Marinčin v súčasnosti hrajúci za farmu Edmontonu v prvom kole play off AHL a tréner prejavil záujem aj o krídelníka Vladimíra Draveckého, ktorý hrá s Třincom finále českej extraligy. Vůjtekovi stačí dve hodiny pred prvým zápasom na MS nahlásiť súpisku s dvomi brankármi a 15 korčuliarmi, ktorú bude postupne doplňovať podľa vývoja situácie v zámorí.

Proti Lotyšom dostanú šancu ukázať sa všetci hráči zo súčasného kádra. "Dôležité je, aby sme sa zohrali, nech na šampionát ideme v plnej sile. Na niektorých postoch ešte nie sme rozhodnutí, kto zostane doma. Po Rige sa však musíme rozhodnúť. Okrem dobrého výsledku by sme sa z Lotyšska radi vrátili aj zdravotne v poriadku," zaželal si pred odletom reprezentačný tréner.

Ten bude mať v Rige k dispozícii aj útočníka Columbusu Marka Daňa, ktorý mal vo štvrtok priletieť z USA a následne sa pripojiť k národnému tímu. Do akcie sa dostanú aj ďalšie tri posily zo zámorskej profiligy Andrej Meszároš, Richard Pánik a Tomáš Kopecký. K dispozícii je aj center Tomáš Surový, ktorý sa takisto pripojil k reprezentácii na utorkovom zraze. Budúci týždeň v utorok sa pridá k mužstvu kanonier Los Angeles Marián Gáborík.

Trénerovi vytvárali v uplynulých dňoch vrásky na čele najmä zdravotné problémy brankárov. Júliusa Hudáčka sužuje boľavý chrbát a do Lotyšska neodcestoval, brankárskou dvojkou by mal byť Branislav Konrád, toho však počas tréningu trafil vystrelený puk do kolena a tak tréneri narýchlo povolali do prípravy Denisa Godlu. Konrád by však mal byť podľa posledných správ fit. "Stretnutia v Lotyšsku odchytá Jano Laco, ktorý v predošlej fáze prípravy mal menej štartov pre zdravotné problémy. U Hudáčka badať veľké zlepšenie, každý deň rehabilituje a myslíme si, že do piatka či soboty bude úplne fit. Otvorená je situácia v prípade Tomáša Marcinka, ktorý sa doliečuje po otrase mozgu. Uvidíme na konci týždňa, či s ním budeme môcť počítať," povedal Vůjtek, ktorý už musel pre zranenie oželieť štart Zdena Cháru či Andreja Sekeru. Pozitívom je stav Ladislava Nagya, Mareka Ďalogu, Mária Bližňáka i Tomáša Surového, ktorí sú už zdravotne v poriadku a pripravení v piatok a sobotu nastúpiť.

Lotyši sa predstavia v zápasoch Euro Hockey Challenge proti Slovensku s kádrom postavenom na hráčoch Dinama Riga, ktorých je vo výbere až jedenásť. Tréner pobaltského tímu Aleksandrs Belavskis nominoval aj obrancu Dukly Trenčín Janis Andersons, skúsenosti z pôsobenia na Slovensku majú aj Maris Jass, Koba Jass, Armands Berzinš či Aleksandrs Jerofejevs. Naopak, chýbať bude pre zranenia center Buffala Zemgus Girgensons, zdravotné problémy vyradili aj Artursa Kuldu, Oskarsa Bartulisa, Martinsa Karsumsa a Gintsa Meiju.

Boj o miestenky na MS vrcholí. "V Rige definitívne zistíme, kto pôjde na majstrovstvá a kto zostane doma. Čaká nás určite kvalitný súper. Lotyši pozliepali káder rovnako ako my, majú viacero hráčov z Dinama Riga ako i ďalšie posily z KHL, takže budú mať dobrý manšaft," vyslovil sa o súperovi obranca Milan Jurčina, ktorý v uplynulej sezóne obliekal dres Dinama Riga.

Slováci dosiahli počas záverečnej prípravy na MS zatiaľ dve víťazstvá a štyri prehry. Najprv v Trenčíne prehrali so Švédmi gólom 13 sekúnd pred koncom 3:4 a potom v odvete v Bratislave otočili so severanmi skóre a zvíťazili 3:1. Potom ich preveril súper z Česka, tradičnému rivalovi podľahli v dvoch stretnutiach v Jihlave, najprv 2:3 po nájazdoch a o deň neskôr 1:3. Naposledy sa stretli s Bieloruskom, s ktorým prehrali v košickej Steel aréne 4:5 sn a v Poprade následne triumfovali 5:2.

 

Káder SR pred prípravnými zápasmi s Lotyšskom (24. a 25. apríla v Rige):

brankári: Július Hudáček (Örebro/Švéd.), Branislav Konrád (Dukla Trenčín), Ján Laco (Barys Astana, Kaz./KHL)

obrancovia: Ivan Baranka, Michal Sersen (obaja Slovan Bratislava/KHL), Milan Jurčina (Dinamo Riga, Lot./KHL), Ivan Švarný (Dinamo Minsk, Biel./KHL), Dominik Graňák (Fribourg Gottéron, Švaj.), Christián Jaroš (Lulea/Švéd.), Marek Ďaloga, Juraj Mikuš (obaja Sparta Praha/ČR), Andrej Meszároš (Buffalo/NHL), Adam Jánošík (HC Košice)

útočníci: Milan Bartovič, Libor Hudáček, Ladislav Nagy (všetci Slovan Bratislava/KHL), Mário Bližňák (Slovan Bratislava/KHL, HC Plzeň/ČR), Ján Sýkora (HC Plzeň/ČR), Marcel Haščák, Michel Miklík (obaja Amur Chabarovsk, Rus./KHL), Marek Viedenský (HPK Hämmeenlinna/Fín.), Rastislav Dej (HK Hradec Králové/ČR), Tomáš Marcinko, Radoslav Tybor (obaja HC ČSOB Pardubice, ČR), Patrik Lušňák (Junosť Minsk/Biel.), Martin Réway (Sparta Praha/ČR), Richard Pánik (Toronto/NHL), Tomáš Kopecký (Florida/NHL), Tomáš Surový (HC Slovan Bratislava/KHL, HC'05 Banská Bystrica), Marko Daňo (Columbus Blue Jackets/NHL, Springfield Falcons/AHL)

 

Káder Lotyšska pred zápasmi Euro Hockey Challenge so Slovenskom (24. a 25. apríla v Rige):

brankári: Edgars Masalskis (Dinamo Riga/KHL, Ambri-Piotta, Švajč.), Janis Kalninš (Dunaújvárosi Acélbikák, Maď./MOL), Ervins Muštukovs (Aalborg, Dán.)

obrancovia: Krišjanis Redlihs, Oskars Cibulskis, Aleksandrs Jerofejevs, Kristaps Sotnieks (všetci Dinamo Riga/KHL), Guntis Galvinš (HC Bolzano, Tal./EBEL), Maksims Širokovs (Red Ice, Švajč./NLB), Renars Demiters (HK Astana, Kaz.), Maris Jass (HK Nitra, SR, Orli Znojmo, ČR/EBEL), Janis Andersons (Dukla Trenčín, SR), Eriks Ševčenko (Saryarka Karaganda, Kaz./VHL)

útočníci: Mikelis Redlihs, Lauris Darzinš, Andris Džerinš, Kaspars Saulietis, Rodrigo Abols, Martinš Cipulis, Miks Indrašis (všetci Dinamo Riga/KHL), Janis Sprukts (Fribourg-Gotteron, Švajč.), Kaspars Daugavinš (Dinamo Moskva/KHL), Armands Berzinš (Val Pusteria, Tal.), Koba Jass (Bílí Tygři Liberec, ČR), Lauris Bajaruns (Rungsted, Dán.), Roberts Lipsbergs (Seattle Thunderbirds, WHL), Nikita Jevpalovs (Blainville-Boisbriand Armada, QMJHL), Roberts Jekimovs (Atlant Mytišči, Rus./KHL)