Main Content

Na MS definitívne bez Cháru, Réway nahneval Vůjteka

utorok, 21. apríl 2015 17:05 | Autor: TASR

Na MS definitívne bez Cháru, Réway nahneval Vůjteka
Na MS definitívne bez Cháru, Réway nahneval Vůjteka | zdroj: © TASR

Bratislava 21. apríla (TASR) - Na predposlednom zraze v príprave na májový šampionát v Prahe a Ostrave sa k slovenskej hokejovej reprezentácii pripojilo už aj trio hráčov z NHL.

Andrej Meszároš, Richard Pánik a Tomáš Kopecký rovnako ako útočník Banskej Bystrice Tomáš Surový prišli v utorok dobre naladení a pripravení nastúpiť na záverečné dva duely národného výberu v Lotyšsku. Tréner SR Vladimír Vůjtek potvrdil, že pre zlomeninu členka nemôže na MS definitívne počítať s kapitánom Bostonu Zdenom Chárom.

"Práve sme dostali správu od Zdena. Je mu to veľmi ľúto, ale má dvojitú fraktúru členka, šiel do dlahy a dva až štyri týždne sa bude liečiť," informoval Vůjtek na utorkovom zraze.

Na ňom ešte chýbal Marko Daňo. Útočník Columbusu sa mal pôvodne pripojiť k mužstvu v stredu, ale podľa nových správ musí absolvovať ešte ďalšiu lekársku prehliadku a na Slovensko by mal priletieť vo štvrtok. Ak to stihne, poletí s reprezentáciou do Lotyšska. Budúci týždeň sa začne s mužstvom pripravovať aj krídelník Los Angeles Marián Gáborík.

Vůjtekovi robia starosti najmä početné zranenia hráčov. "Brankár Július Hudáček nemôže naplno trénovať, zrejme nepôjde s nami ani do Lotyšska. Intenzívne sa lieči, ale lekári mu neodporúčajú pripravovať sa na ľade. Do týždňa by mohol byť v poriadku. Rovnako nemôže trénovať ani Tomáš Marcinko, ktorý sa doliečuje po otrase mozgu. Stále nevieme, ako to bude v jeho prípade vyzerať," prezradil Vůjtek. Pozitívom je stav Ladislava Nagya, Mareka Ďalogu, Mária Bližňáka i Tomáša Surového, ktorí sú už zdravotne v poriadku a pripravení proti Lotyšom nastúpiť.


Žalúdočné problémy trápili v uplynulých dňoch útočníka Plzne Jána Sýkoru. Ten v utorok meškal na zraz, rovnako ako Martin Réway. Mladík v službách Sparty Praha sa objavil až polhodinu po termíne. "Neviem, či niekomu povedal, že bude meškať, ale nám trénerom nie. Som tým prekvapený, veľmi zaskočený a musím povedať, že aj veľmi nahnevaný," neskrýval reprezentačný tréner sklamanie.

Národný výber postupne naberá reálne kontúry. Vůjtek má v talóne ešte niekoľko možných posíl. "V hre sú traja-štyria hráči. Uvidíme, ako sa vyvinie finále play off českej extraligy. Máme záujem o Vladimíra Draveckého. Ak finále skončí skoro, chceli by sme ho vziať so sebou aj do Lotyšska. V Třinci hrá dobre, teraz rozhodol zápas, faktom ale je, že už nemáme veľa času na skúšanie. Takisto čakáme na vývoj prvého kola play off NHL, odkiaľ môže prísť niekoľko kvalitných hráčov," povedal kouč o dianí v profilige, kde sú stále v hre Marián Hossa zo Chicaga a dvojica Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo z Detroitu.

Meszároš štartoval svoju reprezentačnú kariéru v A-tíme práve na českom šampionáte spred jedenástich rokov. V pozícii mladíka mal vtedy v mužstve inú úlohu, aká ho bude čakať teraz. Naposledy si na svetovom šampionáte zahral za Slovensko v Rige 2006. "Je to už dlhá doba, čo som bol v reprezentácii. Teraz som tu a teším sa na to. V Ostrave som bol ešte veľmi mladý, bola to veľká eufória. Dúfam, že teraz to bude o inom a s lepším výsledkom," povedal na utorňajšom zraze obranca Buffala.

Pred príchodom do národného tímu a vrcholom sezóny stihol ešte absolvovať krátku dovolenku v Nízkych Tatrách: "Boli to príjemné chvíle, počas ktorých som si dobre oddýchol. Následne som robil som fyzioterapiu a niekoľkokrát som bol na ľade v Trenčíne. Neviem si trošku zvyknúť na aklimatizáciu, už o ôsmej večer som unavený, ale dostávam sa do toho," dodal Meszároš.  

Spoločne s ním si cestu do slovenského tímu našiel aj Richard Pánik, ktorého Toronto nemalo už dávnejšie pred koncom základnej časti možnosť účasti v play off zámorskej NHL. "Chcem si napraviť chuť po nevydarenej sezóne a šampionát bude tým ideálnym spôsobom, keďže tam budeme mať veľkú fanúšikovskú podporu. Som rád, že som v závere sezóny pravidelne hrával v druhej či tretej lajne, ale nepostúpili sme do play off, a to pokazilo dojem z celého ročníka. Na majstrovstvá sveta sa veľmi teším," uviedol útočník Toronta.
      
Káder SR pred prípravnými zápasmi s Lotyšskom (24. a 25. apríla v Rige):


brankári: Július Hudáček (Örebro/Švéd.), Branislav Konrád (Dukla Trenčín), Ján Laco (Barys Astana, Kaz./KHL)

obrancovia: Ivan Baranka, Michal Sersen (obaja Slovan Bratislava/KHL), Milan Jurčina (Dinamo Riga, Lot./KHL), Ivan Švarný (Dinamo Minsk, Biel./KHL), Dominik Graňák (Fribourg Gottéron, Švaj.), Christián Jaroš (Lulea/Švéd.), Marek Ďaloga, Juraj Mikuš (obaja Sparta Praha/ČR), Andrej Meszároš (Buffalo/NHL)

útočníci: Milan Bartovič, Libor Hudáček, Ladislav Nagy (všetci Slovan Bratislava/KHL), Mário Bližňák (Slovan Bratislava/KHL, HC Plzeň/ČR), Ján Sýkora (HC Plzeň/ČR), Marcel Haščák, Michel Miklík (obaja Amur Chabarovsk, Rus./KHL), Marek Viedenský (HPK Hämmeenlinna/Fín.), Rastislav Dej (HK Hradec Králové/ČR), Tomáš Marcinko, Radoslav Tybor (obaja HC ČSOB Pardubice, ČR), Patrik Lušňák (Junosť Minsk/Biel.), Martin Réway (Sparta Praha/ČR), Richard Pánik (Toronto/NHL), Tomáš Kopecký (Florida/NHL), Tomáš Surový (HC Slovan Bratislava/KHL, HC'05 Banská Bystrica)
      
Zostávajúci program SR počas záverečnej prípravy na MS (zápasy Euro Hockey Challenge):
24. apríla: Lotyšsko – SR (Riga)
25. apríla: Lotyšsko – SR (Riga)
.-17. mája: MS 2015 (Praha, Ostrava, ČR)