Main Content

Vo futbale je dôležitejšia defenzíva, Chelsea je len špičkou ľadovca

pondelok, 20. apríl 2015 08:13 | Autor: Filip Chudý

Vo futbale je dôležitejšia defenzíva, Chelsea je len špičkou ľadovca
Vo futbale je dôležitejšia defenzíva, Chelsea je len špičkou ľadovca | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

S koncom sezóny sa nám vyjasňuje aj v otázkach majstrov jednotlivých krajín. Ako prvý sa nedávno tešil Weiss s katarskou Lekhwiyou, k nemu sa na oslavnú párty pridal v piatok podvečer aj Stoch so spoluhráčmi z Al Ainu, no a cez víkend sme spoznali aj prvých majstrov vo väčších európskych súťažiach, keď holandskú ligu vyhral PSV Eindhoven a grécku Olympiakos Pireus. Majstrovské šampanské už dlhšie chladia aj v Bayerne Mníchov a môžu už aj v Chelsea Londýn. No postupné vyjasňovanie v majstrovských otázkach otvára aj iné témy, v ktorých sa hľadá odpoveď na to, ako sa majstri k trofeji dopracovali.

Ak hrá niekto pekný ofenzívny futbal, takmer každý hovorí, že sa k trofeji dopracoval hlavne vďaka tomu, ale ja si to nemyslím, pretože ak hrá iba pekný ofenzívny futbal, nikdy sa majstrom nestane. Aby sa niekto mohol stať víťazom ligy, musí mať čo najkomplexnejší tím, pretože silu mužstva určuje najslabšia stránka. To znamená, že aj keby mal niekto skvelý útok, bez dobrej obrany by mu to bolo nanič. Základom každého kvalitného mužstva je dobrá defenzíva, preto pochybovačné reči o tom, že Chelsea si titul nezaslúži, sú iba keci závistlivcov.

Zaparkovaný autobus už bude síce s týmto klubom navždy spätý, ale ak by niekto iba v tejto ligovej sezóne zaparkovali pred bránou autobus, asi ťažko by mohli mať druhú najlepšiu ofenzívu v súťaži. Lepšiu má už len Manchester City, ale jediné mužstvo, ktoré s Chelsea reálne aspoň chvíľu súperilo o titul, doplatilo v zlomových zápasoch na výpadky v defenzíve, čo sa Londýnčanom nestalo, preto budú onedlho zaslúžene oslavovať aj s pohárom v rukách. A hoci má Chelsea aj veľmi silnú ofenzívu, základom jej ligového úspechu bola práve defenzíva. Mourinho správne pochopil, že mužstvo sa skladá odzadu, keď to bude fungovať tam, pôjde to aj na opačnom konci ihriska.

Pekné príklady na to nájdeme aj v našej najvyššej súťaži. Prečo sa dostal Trenčín počas jarnej časti na prvé miesto? Ak si myslíte, že je to ofenzívou, potom zabudnite. Je to vďaka zlepšenej defenzíve. Trenčania si veľmi dobre rozanalyzovali, že na jeseň strácali body kvôli hlúpym defenzívnym chybám. Takým sa na jar zatiaľ vyhýbajú, dostali v nej iba tri góly a majú možno už majstrovský päťbodový náskok. No a úradujúci majster stratil túto sezónu práve na slabšej defenzíve. Belasí si pod vedením českých trénerov udržali čisté konto iba trikrát v 24 zápasoch, čo hovorí za všetko. S takouto defenzívnou bilanciu sa nedá vyhrať žiadna liga na svete. Paradoxne, pod vedením slovenských trénerov Slovan ešte nielenže nedostal gól, ale v oboch zápasoch jeho defenzíva nedovolila súperom ani vystreliť na bránu. Tittel a spol. sa po nástupe zamerali hlavne na organizáciu defenzívy, čo prinieslo prvé ovocie.

Keď si pozriete tabuľky top líg, či už vyriešených súťaží v majstrovskej otázke, zistíte, že majstri (lídri) prakticky vo všetkých z nich dostali najmenej gólov, ergo majú najlepšiu defenzívu v súťaži. Dokonca z pohľadu na tabuľky tiež zistíte, že počet inkasovaných gólov je k pomeru tých strelených v boji o prvé miesto dôležitejší. To je jasne podporuje slová zo známej futbalovej frázy, že defenzíva vyhráva trofeje, pričom práve o tie vo futbale ide.