Main Content

Chelsea dôkazom toho, že účel svätí prostriedky

nedeľa, 19. apríl 2015 09:20 | Autor: Jakub Vaverka

Chelsea dôkazom toho, že účel svätí prostriedky
Chelsea dôkazom toho, že účel svätí prostriedky | zdroj: © TASR

Nekonečné diskusie o tom, či je lepšie hrať účelný futbal, ktorý nie je práve pekný na oko, alebo baviť divákov, no nezískavať toľko dôležitých bodov budú zrejme pokračovať kým bude samotná hra existovať. Zástancovia oboch právd majú hneď radu argumentov, prečo je správny ten ich názor, avšak netreba zabúdať, že futbal je v prvom rade hra, v ktorej ide o víťazstvá.

Áno, víťazstvá. Imperatív, ktorý týždeň, čo týždeň ženie tímy po celom svete za trojbodovými ziskami a v neposlednom rade za trofejami. V poslednom období sa vo veľkom hovorí o tom, že mnohé tímy obetovali oku lahodiaci herný prejav účelnosti, čo sa nepáči „futbalovým romantikom“, ktorí len s nostalgiou spomínajú na časy, kedy bez väčších taktických šachov víťazil krásny ofenzívny futbal.

Najaktuálnejším prípadom je podľa všetkého londýnska Chelsea. Ekonomicky stabilizovaný klub zo západného Londýna kraľuje anglickej Premier League od konca augusta a na prvé miesto Premiership nepustil od prvého kola nikoho iného. Ako samotný José Mourinho povedal na tlačovej konferencii, jedným z dôvodov, prečo má jeho mužstvo toľko neprajníkov môže byť fakt, že The Blues sú jednoducho nudní.

Nudní v tom zmysle, že nedovolili príliš veľkú dramatizáciu boja o titul a každoročne napínavá Premier League vyzerá byť naoko rozhodnutá už niekoľko týždňov vopred. Samozrejme, futbal je hra nevyspytateľná a stať sa môže čokoľvek, ale posledné kolá anglickej ligy jasne dokazujú, že Modrí kráčajú a za titul. Zaslúžene?

Áno, zaslúžene. Fanúšikovia konkurencie či nezainteresovaní pozorovatelia môžu tvrdiť, že spôsob hry, aký Chelsea predvádza v poslednom období nie je hodný šampióna a Modrí by sa mali dokonca hanbiť za to, že týmto štýlom kráčajú k majstrovskému titulu, ale opak je pravdou. Po sezóne sa už nik nebude pýtať na to, ako Chelsea hrala, rátať sa bude len trofej. The Blues mali vynikajúcu prvú polovicu sezóny, v ktorej hrali ako skvelo v defenzíve, tak aj v ofenzíve a teraz majú jednoducho nahraté.

Včerajší zápas s Manchestrom United bol toho jasným dôkazom. Vypredaný Stamford Bridge sledoval ofenzívne kombinácie Red Devils, ktoré sa však rozbíjali o pevnú obranu Chelsea, pričom domáci jednoducho čakali na chybu Diablov a tá logicky prišla. Využil ju Eden Hazard, potvrdil, že jeho mužstvo je takticky na vysokej úrovni a Mourinhovci slávili ďalší trojbodový zisk.

Samozrejme, víťazenie ofenzívnym futbalom je atraktívnejšie a je to spôsob, ako klub nezískava len trofeje ale aj nových fanúšikov. Je však zbytočné haniť Chelsea za štýl, ktorým sa prezentuje, pretože pravdou je, že na Britských ostrovoch jej v tejto sezóne nikto nestačí a desaťbodový náskok na druhý Arsenal je toho jasným dôkazom. Mourinho na tlačovej konferencii pred začiatkom sezóny povedal, že cieľom jeho mužstva je ovládnuť Premier League , to sa mu darí na výbornú a taktiež má pravdu v tom, že načo by jeho mužstvu bola vábivá hra, keď by nezískaval body.

Odporúčané články