Main Content

Benitez si dal darček k narodeninám, postavil Hamšíka do základnej zostavy

piatok, 17. apríl 2015 08:58 | Autor: Filip Chudý

Benitez si dal darček k narodeninám, postavil Hamšíka do základnej zostavy
Benitez si dal darček k narodeninám, postavil Hamšíka do základnej zostavy | zdroj: © TASR

Marek Hamšík nielenže vo Wolfsburgu uzavrel prvú stovku svojich klubových gólov, ale rovno otvoril aj novú. V pútavom zápase podal vynikajúci výkon, vynikal medzi svetovými hviezdami a Benitez tak oslávil pekné 55. narodeniny.

Komentár Filipa Chudého

Keď Slovan v roku 2004 kvôli obrovským finančným problémom vypadol do druhej lige, našlo sa na tom aj jedno pozitívum. Odchádzajúcich hráčov nahradili v druholigovom kádri viacerí odchovanci klubu, pričom bolo z čoho vyberať, veď Slovan v tom istom roku získal titul v staršom a aj mladšom doraste. K oboch titulom pomohol výkonmi aj istý Marek Hamšík. Bol síce najmladší, ale od prvého kola druhej ligy si vybojoval miesto v základnej zostave prvého tímu. No a v nadstavenom čase tretieho kola proti Prešovu to prišlo, Marek Ducký posiela center a Marek Hamšík hlavou skóruje. V tom čase sa to síce považovalo iba za korekciu výsledku na 4:1, ale dnes už vieme, že to bolo viac, bol to gólový zrod budúcej futbalovej hviezdy.

Prvý gól v seniorskej kariére strelil vo veku 17 rokov a 12 dní a včera po presne 3 904 dňoch nielen uzavrel prvú stovku gólov na klubovej úrovni, ale rovno otvoril aj druhú. Za ten čas sa z neznámeho chlapca, o ktorom sa na začiatku vedelo iba to, že za Slovan hrá akýsi sedemnásťročný talent, stala svetová futbalová hviezda, ktorú poznajú a rešpektujú všade. Ak niekto ešte vôbec pochyboval o svetových kvalitách Mareka Hamšíka, po včerajšom zápase sa už taký človek nenájde.

Bol to večer nášho reprezentanta, pritom vo Wolfsburgu na oboch stranách nastúpilo plno futbalových hviezd z tých najrešpektovanejších futbalových krajín a všetci aktéri sa postarali o skvelé predstavenie, ktoré kvalitou prevýšilo aj štvrťfinálové zápasy Ligy majstrov. Hralo sa v skvelom tempe, akcie sa prelievali z jednej strany na druhú, no a Hamšík práve v takomto zápase ukázal všetky svoje prednosti, ktoré ho zdobia celú kariéru. Kolmá hra smerom dopredu, stále volenie ideálnych riešení, veľké futbalové myslenie, vynikajúce čítanie hry, skvelý výber miesta, kvalitná kopacia technika a chladnokrvné zakončenie.

Už dlhšie sa vedú diskusie o Benitezovom nasadzovaní Hamšíka. Španielsky tréner nestavia až tak často nášho futbalistu do základnej zostavy, ale keď tak už aj spraví, prakticky vždy ho okolo 70. minúty vystrieda, a to aj vtedy, ak na ihrisku jasne vyčnieva. Ale tiež pri tejto situácii sa vlastne ukazuje Hamšíkova veľkosť, ktorý nevyplakáva, nesťažuje sa v médiách, ale vždy urobí všetko pre mužstvo v tom čase, ktorý od trénera dostane. Aký to rozdiel oproti iným hviezdam, ktoré sa urazia na smrť a idú pomaly žiadať odvolanie trénera...

Včera mal Rafael Benitez 55 rokov, no a sám si dal ten najkrajší darček, keď Hamšíka prvýkrát vo vyraďovacej fáze Európskej ligy postavil do základnej zostavy. Po výhre 4:1 je Neapol minimálne jednou nohou v semifinále, čiže ešte môže zachrániť sezónu víťazstvom v Európskej lige. Minulý týždeň som napísal, že Neapol na to šancu má len vtedy, ak Benitez nechá Hamšíka hrať, čo sa včera iba potvrdilo.

My môžeme byť radi, že máme možnosť si vychutnávať jeho hru, ktorá naživo na štadióne vyznie ešte lepšie, pretože vtedy si všimnete ďalšie veci z jeho schopností, ktoré televízia ťažko ukáže. Výnimočným ho nerobí len gólovosť, hoci tá sa vo futbale najviac cení. Dať ako stredopoliar na klubovej úrovni viac ako 100 gólov je skvelá vizitka, ale nás teší, že Hamšík ešte ani zďaleka nekončí. Ak budú tréneri naplno využívať jeho schopnosti, môže streliť v kariére ešte ďalších 100 gólov, čo mu všetci želáme.