Main Content

Mourinhovský tlak na rozhodcov dorazil už aj na Slovensko

streda, 25. marec 2015 09:51 | Autor: Filip Chudý

Mourinhovský tlak na rozhodcov dorazil už aj na Slovensko
Mourinhovský tlak na rozhodcov dorazil už aj na Slovensko | zdroj: © TASR

Pre trénera Joseho Mourinha nezačína zápas úvodným hvizdom rozhodcu, ale už dávno pred ním, keď si začne rozhodcov mediálne pripravovať pre svoju vec. Niečo podobné sme zažili v minulých dňoch na Slovensku, pričom mediálny tlak na rozhodcov zabral aj u nás.

Komentár Filipa Chudého

Ak sa bude raz Josemu Mourinhovi pripisovať nejaká vec, ktorou výrazne ovplyvnil históriu futbalu, bude to určite predzápasová mediálna hra. Preňho začína zápas už dávno predtým, ako sa v skutočnosti začne. Už teraz by sa dala napísať hrubá kniha o tom, aké účinné prakticky pred zápasmi v minulosti použil. Nielenže nimi odľahčuje psychiku svojich hráčov a zaťažuje súpera, ale aj dostáva pod neustály tlak rozhodcov, ktorí neraz následne pískajú podľa jeho potrieb. Zatiaľ posledným príkladom bolo osemfinále Ligy majstrov, keď jeho mediálne hry opäť zaúčinkovali, aj keď Chelsea to aj tak nepomohlo. Ale Mourinha to nepoložilo, minulý týždeň sa zas sťažoval, že v lige kope jeho mužstvo málo pokutových kopov. Všetky sily tak evidentne vrhol už do poslednej súťaže v tejto sezóne, kde Chelsea ešte hrá. A môžete si byť istí, že príde dôležitý zápas a Chelsea v ňom bude kopať pokutový kop, pričom práve ten môže o titule rozhodnúť.

Samozrejme, mediálny záujem v Anglicku a na Slovensku je úplne iný, preto sa podobné hry vedú slovenským trénerom ťažko, ale keď sa chce, všetko sa dá, aj dostať rozhodcov médiami pod tlak.

Treba pochváliť SFZ, že zverejňuje chyby rozhodcov, ale ich medializácia prichádza s pomerne veľkým časovým oneskorením na to, aby sa z toho dala urobiť aj kauza, v akých sa napríklad Mourinho vyžíva hneď po zápase, čím vlastne preňho začala príprava na ten ďalší. Videá aj s popisom chýb sú síce na zväzovej stránke dostupné, ale nie je to futbalový zväz, ktorý by mal otvárať diskusiu na túto tému. Tú by mali otvoriť predovšetkým televízie, ktoré disponujú konkrétnymi zábermi, pretože vidieť je viac ako o tom čítať, ale u nás to už dlhodobo nefunguje. Skôr vidíme to, že sú na našich celoštátnych televíziách ponúkané zábery sporných situácií zo zahraničia, ktoré sú iba preberané zo zahraničných médií. Pritom aj doma máme sporných situácií požehnane, lenže to by sa asi niekomu muselo chcieť na ne poukazovať, čo by zabralo trochu vlastnej práce...

Svetlou výnimkou bolo v tomto smere konanie spravodajskej televízie TA3, ktorá po zápase Slovan – Dunajská Streda poukázala na viaceré kontroverzné rozhodnutia v neprospech belasých. Všetci síce vieme, že majiteľ je v oboch prípadoch ten rovnaký, aj preto tá medializácia, ale to nič nemení na tom, že je to skôr na pochvalu ako karhanie. O sporných momentoch sa má hovoriť, ľudí síce názor na ne často rozdeľuje, ale v konečnom dôsledku ich spája pre futbal, ktorý sa tak stáva pre nich ešte zaujímavejší, pretože s ním žijú. Vznikajú tak emócie, ktoré futbal potrebuje a na základne nich rastie záujem verejnosti o celú súťaž.

Touto medializáciou sa tiež dostali rozhodcovia pod tlak, čo sa ukázalo hneď v pohárovom zápase v Trenčíne . Domácim bol trochu prísne vylúčený Bero, ale pomoc pre Slovan to nebola, pretože kým dovtedy zaslúžene viedol, tento moment Trenčín nakopol a herne naštartoval, kým hostí zas prekvapil, keďže zrazu nevedeli, čo majú v danej chvíli robiť, ale to je iba ich neschopnosť, za ktorú zaplatili.

Ešte trochu väčšia mediálna vlna prišla pred víkendovými zápasmi. Komisia rozhodcov SFZ totiž potvrdila, že rozhodca Leško Slovan v zápase s Dunajskou Stredou naozaj poškodil, keď mu neodpískal pokutový kop a nevylúčil Szarku s Polačekom. Slovan to zverejnil na svojej oficiálnej stránke, kde sa ešte tiež trochu vrátil k prvému jarnému kolu, keďže aj v ňom mal ešte v prvom polčase kopať pokutový kop a Žilina mala zároveň dohrávať bez vylúčeného Letiča. Následne túto správu niektoré média prebrali, čiže tlak na rozhodcov pred zápasom s Podbrezovou bol veľký. A v zápase sa stalo to, čo bolo vlastne logické, pri prvej nerozhodnej príležitosti sa rozhodcovia priklonili v prospech Slovana, ktorému odpískali pokutový kop, iba druhý v sezóne. Ja osobne by som síce po súboji Lásika s Kupčíkom nepískal, ale rozhodcom sa nečudujem, radšej ukázali na biely bod. Slovanu sa tak vyplatilo, že použil mourinhovský štýl, hoci si to možno ani neuvedomoval. No ja zároveň verím, že to nebol jediný takýto prípad a v našej lige sa dočkáme viac kúskov na spôsob Mourinha, pretože by bola z toho zaujímavá šou, akú majú fanúšikovia radi.