Main Content

Koniec jednej éry

piatok, 20. marec 2015 11:11 | Autor: Jakub Mihálik

Koniec jednej éry
Koniec jednej éry | zdroj: © TASR

Prehra s Juventusom znamenala vypadnutie z Ligy majstrov. A zrejme aj posledný zápas v európskom pohári číslo jeden na dlhú dobu.

Stĺpček Jakuba Mihálika

Všetky nedostatky Borussie natlačené do deväťdesiatich minút. Domáca odveta proti Juventusu zrejme nemohla výstižnejšie opísať súčasný futbalový stav Borussie Dortmund. Toto nebol ten tím, ktorý v uplynulých rokoch nadchol a získal milióny futbalových fanúšikov. Toto nebol ten tím, ktorý raz vyradil a raz potrápil ten slávny Real Madrid. Toto nebol ten tím, ktorý ako jediný dokázal konkurovať jednému z najlepších tímov futbalovej histórie, Bayernu Mníchov vo verzii 2013. Proti Juventusu nastúpil tím, ktorý, hoci potreboval vyhrať, vystrelil na bránu len dvakrát.

Každý tím má slabší zápas, týždeň, možno aj mesiac. No všetci, ktorí majú v obraze tohtosezónne pôsobenie BVB v Bundeslige, vidia zápas proti Juventusu v širších súvislostiach. Borussia už nejaký ten čas kopí chybu na chybu. Proti silnejšiemu súperovi rangu Juventusu, boli všetky do jednej odhalené.

Už v časoch najväčších úspechov Borussia pôsobila skôr ako živelný tím. Opak uhladeného Bayernu Pepa Guardiolu, ktorý chce mať všetko pod kontrolou. Futbalový Martin Kližan, nie Karol Kučera. Živelnosť sa z výhody mení na príťaž, keď sa tímu prestane dariť, stratí sebavedomie. A presne to sa deje v Kloppovom tíme.

Jurgen Klopp dotiahol priemernú Borussiu tesne pod absolútny vrchol. Dvakrát vyhral Bundesligu, dostal sa do finále Ligy majstrov. Pravidelne v europskej súťaži číslo jeden účinkoval vo vyraďovacej fáze. Vyvstáva však otázka, či môže podobný level držať neustále.

Sympatický tréner je budovateľ. Z priemerného klubu vie vytvoriť úspešný. Z nádejného hráča svetovú hviezdu. Ukazuje sa však, že Klopp nie je trénerom, ktorý by dokázal staticky držať klub na tej istej úrovni.

Borussia mala problém udržať ľudí v klube, už keď bola úspešná. Žltočierni nemajú štatút veľkoklubu, a tak okamžite po vydarenej sezóne väčšina hráčov odchádzala za lepším. Kagawa, Sahin, Gotze, Lewandowski. Reusa a spol, ako aj náhrady za „utečencov“ v Dortmunde lákala vidina Ligy majstrov.  Tá je minimálne na najbližší rok a pol v nedohľadne. A v Európskej lige sa BVB objaví, len, ak vyhrá Nemecký pohár, v ktorého štvrťfinále je kompletná TOP štvorka Bundesligy. Dokáže aj v takomto prípade klub udržať svoju príťažlivosť pre hráčov? Dokáže si Borussia aj v takomto stave udržať hviezdneho Reusa, či Gundogana? Veľmi ťažko. Nájde ich nasledovníkov? Zrejme áno, ale nie hneď.

Borussia je hrdý tím, ktorý sa spolieha na zrejme najlepších fanúšikov v Európe. Naštartovala zdravú finančnú politiku, ktorá nie je založená na nákupe veľkých hviezd, ale na racionálnej výchove vhodných hráčov. Je to klub, ktorý môže byť vzorom iným. Klub, ktorý rozhodne nepovedal svoje posledné slovo. Treba si však priznať, že absenciou medzi európskou elitou v najbližšom období končí jedna éra. Éra, ktorá sa zaradí medzi najúspešnejšie v histórii klubu. Snáď začne už čoskoro ďalšia. Dortmund na futbalovej mape európskej smotánky rozhodne bude chýbať.