Main Content

Anglické kluby ani zimu nedokázali prežiť, spravia si jarné upratovanie?

piatok, 20. marec 2015 08:09 | Autor: Filip Chudý

Anglické kluby ani zimu nedokázali prežiť, spravia si jarné upratovanie?
Anglické kluby ani zimu nedokázali prežiť, spravia si jarné upratovanie? | zdroj: © TASR

V osemfinále európskych pohárov skončili všetky anglické kluby, ktoré ešte dúfali v európsky úspech. Vo všetkých prípadoch anglickí zástupcovia zaslúžene vypadli, pretože ich súperi z celej Európy boli proste lepší.

Komentár Filipa Chudého

V posledný deň zimy skončil aj posledný anglický klub v európskych pohároch. Osemfinále Ligy majstrov a Európskej ligy bolo tohtosezónnym maximom pre kluby anglickej ligy, ktorá tak dostala poriadnu facku na vytriezvenie, aby si prestala myslieť, že je najlepšia. Ak chce byť niekto najlepší, nemôže o tom iba hovoriť, ale musí to ukázať, čo je v prípade futbalistov na trávniku. Lenže na tie európske v tejto sezóne vybehlo sedem anglických klubov a všetky utrpeli nielen výsledkové fiasko, ale aj herné, veď v ani jednom prípade nevypadol klub z kolísky futbalu kvôli chýbajúcemu šťastiu, vždy to bolo preto, že jeho súper mal proste vyššiu kvalitu.

Zrejme málo z vás si ešte teraz spomenie na prvého vyradeného anglického zástupcu. Bol ním Hull City, ktorý zavítal v lete aj na Slovensko. Trenčín ho síce nedokázal vyradiť, ale celý dvojzápas potvrdil, čo som napísal už pred ním. Hull nie je mužstvo, ktorého by sa mali naše kluby báť. A stále si myslím, že ak by Trenčania nemali pred ním od začiatku rešpekt len preto, že to bol klub Premier League, postúpili by. Hull bol priechodný súper, čo sa ukázalo v ďalšom kole, keď ho vyradil belgický Lokeren. Tigre sa tak nedostali ani len do skupinovej fázy, kde preto hralo iba šesť anglických klubov, lenže až päť z nich bolo priamo nasadených. No aj tak im to nakoniec veľmi nepomohlo, predčasné vyradenie si našlo každého z nich.

Liverpool už v skupine Ligy majstrov nestačil na švajčiarsky Bazilej, a to mal ešte šťastie, že bulharský Razgrad mal o bod menej... Ale Besiktas Istanbul už bol po presunutí do Európskej ligy nad jeho sily, ale v tom nebol sám, lebo Turci v skupine tejto súťaže boli lepší už od Tottenhamu. Len pre zaujímavosť, Besiktas dvakrát prehral s Bruggami a tiež už vypadol. Londýnskym kohútom vo vyraďovacej fáze vykrútila krk Fiorentina. Útočník Evertonu Romelu Lukaku sa ešte keď boli v hre aj národní konkurenti vyjadril, že jeho klub je ten najsilnejší anglický v Európskej lige. V tom mal síce pravdu, ale čo z toho, keď od najlepšieho anglického bolo jasne lepšie Dynamo Kyjev, o ktorom ešte nemôžeme tvrdiť, že je najlepším ukrajinským klubom v súťaži, keďže naši východní susedia majú v hre ešte Dnepropetrovsk.

Tréner anglického majstra Manuel Pellegrini síce hovoril, že nesklamali, ale to si iba prihrieval vlastnú polievočku, pretože španielsky vicemajster bol od nich o niekoľko tried lepší, a to v oboch zápasoch. Citizens môžu iba Messimu a spol. ďakovať, že ukázali katastrofálnu koncovku, ak by bola čo i len priemerná, výsledkový rozdiel dvojzápasu by bol vysoko nadpriemerný. Súčasný líder anglickej ligy Chelsea síce premenil asi každú šancu, ale aj tak mu to nemohlo, pretože o Ibrahimoviča oslabení Parížania ich prevýšili. Tu je zaujímavé to, že PSG ešte ani raz v tejto sezóne nebolo lídrom francúzskej ligy, ale aj tak zaslúžene prešlo cez suverénneho lídra Premier League. Monako je na tom v Ligue 1 dokonca ešte horšie, ale londýnskych kanonierov zaslúžene v osemfinále Ligy majstrov odstrelilo, ale na to je už Arsenal vlastne zvyknutý... Niekto síce môže namietať, však Monako v odvete iba bránilo, lenže ono si to mohlo po prvom zápase dovoliť, už v ňom si vybavilo postup. Česť hráčom Arsenalu, že nehovorili po odvete žiadne hlúposti o chýbajúcom šťastí, ale uznali, že postúpilo lepšie mužstvo, nie tak dávno ešte druholigové.

Anglické kluby v tejto sezóne nedokázali prevýšiť ani jeden elitný klub starého kontinentu, naopak, nestačili už ani na kluby druhej európskej úrovne, kam pri všetkej úcte kluby z Turecka, Ukrajiny, Belgicka a Švajčiarska patria. Ak by išlo iba o jeden prípad, dalo by sa hovoriť o náhode, ale keď prakticky rovnako skončilo všetkých sedem anglických pohárových zástupcov, ide o reálny obraz súčasnej úrovne daných klubov oproti európskej konkurencii. Ak chcú anglické kluby opäť niečo v pohárovej konfrontácii znamenať, musia začať výrazne lepšie pracovať. Dnes sa začína jar, preto by asi každému tamojšiemu neúspešnému klubu pomohlo veľké jarné upratovanie, aby v budúcej sezóne neboli iba do počtu. No ak sa nepoučia, môžu mať v blízkej budúcnosti výrazne väčší problém. Pozrel som si totiž koeficienty, a ak by ešte dvakrát v najbližšej dobe zopakovali takúto sezónu, s najväčšou pravdepodobnosťou by prišli o jedno miesto v Lige majstrov, čo by sa im asi veľmi nepáčilo.