Main Content

Ideálna zostava Realu Madrid v jeho 113-ročnej histórii

piatok, 6. marec 2015 15:26 | Autor: Jakub Mihálik

Ideálna zostava Realu Madrid v jeho 113-ročnej histórii
Ideálna zostava Realu Madrid v jeho 113-ročnej histórii | zdroj: © TASR

Real Madrid dnes oslavuje 113. výročie založenia klubu, počas ktorej biely dres obliekali tí najlepší futbalisti histórie. Pozrite si ideálnu zostavu Realu Madrid podľa sport7.sk.

Brankár

Iker Casillas – Hoci má stále len 33 rokov, “Svätý Iker” stráži svätyňu Realu Madrid už 15 rokov. Počas nich sa stal brankárskou legendou, jedným z najúspešnejších kapitánov klubu a hráčom, ktorý sa nezmazateľne zapísal do histórie slávneho Realu. Majster sveta i Európy vyhral s Realom trikrát Ligu majstrov, päťkrát La Ligu a menoslov jeho ocenení by mohol pokračovať.

Obrancovia

José Santamaria  - Najúspešnejšou érou v histórii Realu Madrid bola tá z 50. rokov minulého storočia. Merengues hrali krásny, ofenzívny futbal, ktorý im priniesol nehynúcu slávu. Nič z toho by sa však zrejme nestalo, nebyť jedného z najlepších obrancov, akých kedy svet videl. Uruguajská defenzívna stena vyhrala šesťkrát domácu ligu, štyrikrát Európsky pohár (predchodca Ligy majstrov) a zaradil sa medzi skutočnú futbalovú smotánku.

Fernando Hierro – Fernando Hierro bol v deväťdesiatych rokov považovaný za najlepšieho stopéra svojej doby. Bol stabilným v bránení, neomylným pri penaltách a priamych kopoch, skvelým hlavičkárom a rodeným lídrom. Za svoju kariéru dal 127 gólov, trikrát vyhral Ligu majstrov a päťkrát domácu ligu.

Manuel Sanchis – Odchovanec Realu Madrid, ktorý v strede obrany strávil úspešných 18 rokov, počas ktorých získal osem ligových titulov, vrátane piatich po sebe v rokoch 1985-1990. K tomu pridal štyri trofeje pre víťaza európskej klubovej súťaže číslo jeden. Manolo Sanchis spolu s Hierrom vytvoril zrejme najlepšiu obrannú dvojicu histórie Realu Madrid, a tak po jeho boku stojí aj v našej zostave.

Roberto Carlos – Delová ľavačka, nevyčerpateľný fyzický fond a nemiznúci úsmev. Roberto Carlos je nielen najlepším ľavým obrancom histórie Realu Madrid, ale možno aj celej histórie vôbec. Viac dôvodov netreba.

Stredopoliari

Fernando Redondo – Moderný futbal si zrejme nepamätá na defenzívneho stredopoliara s lepšou technikou, prihrávkou a videním akými oplýval argentínsky futbalový virtuóz Fernando Redondo. Napriek tomu, že kariéru El Principeho (Princa) poznačili zranenia, stihol v madridskom drese dvakrát vyhrať Ligu majstrov a dvakrát domácu ligu.

Zinedine Zidane – Jeden z najrešpeketovanejších hráčov všetkých čias prestúpil do Realu Madrid až po tom, čo v roku 1998 získal trofej pre najlepšieho hráča sveta, no v španielskom hlavnom meste aj napriek tomu stihol zanechať nezmazateľnú stopu. Hráč roka podľa FIFA, víťaz Ligy majstrov i španielskej ligy, jeden z hlavných predstaviteľov nezabudnuteľných Galácticos, Zizou jednoducho v tomto zozname musí figurovať.

Alfredo Di Stefano – Hráč, ktorý sa postaral o to, že Real Madrid je Realom Madrid v celej svojej sláve. Pôvodne mal hrať za FC Barcelona, no osud to zariadil tak, že sa stal najlepším hráčom histórie Realu Madrid. Bol hlavnou osobnosťou v madridskom ťažení za piatimi Európskymi pohármi v rokoch 1955-1960, osemkrát vyhral Primeru División a stal sa jedným z najkomplexnejších futbalistov v histórii. Dvojnásobný držiteľ Zlatej lopty minulý rok opustil futbalovú rodinu Realu Madrid, no aj dnes si ho fanúšikovia Los Blancos pripomínajú ako svojho hrdinu.

Útočníci

Ferenc Puskás – Kto vie, kde by vo futbalovej histórii stálo meno Ferenca Puskása, keby dres Realu Madrid obliekol skôr. Maďarský futbalista sa hráčom kráľovského veľkoklubu stal až vo veku 31 rokov, napriek tomu však stihol neuveriteľných 242 gólov v 262 štartoch. Päťkrát vyhral ligu, trikrát Európsky pohár a je piatym najlepším strelcom histórie Realu.

Raúl – Najviac štartov v drese Realu Madrid, najviac gólov. Raúl González, odchovanec Realu Madrid, bol klubovou ikonou celých 16 rokov. Jeho rekord v počte štartov onedlho prekoná Iker Casillas, gólovo sa naňho doťahuje Cristiano Ronaldo, no pri Raúlovom mene bude navždy svietiť šesť ligových titulov a tri triumfy v Lige majstrov, čo je o to cennejšie, že ich dosiahol v modernej ére futbalu.

Cristiano Ronaldo – V klube síce pôsobí len od leta 2009, no už teraz lame rekord za rekordom v bohatej histórii najúspešnejšieho klubu histórie futbalu. Symbol súčasného Realu Madrid nemôže v útoku chýbať, veď práve on sa onedlho stane najlepším strelcom klubovej histórie.

Lavička: Bodo Ilgner - Chendo, Sergio Ramos, José Antonio Camacho – Pirri, Francisco Gento, Emilio Butragueňo - Hugo Sánchez