Main Content

Netradičné športy: Nordic walking – severská chôdza

štvrtok, 5. marec 2015 12:17 | Autor: Silvia Petrašková

Netradičné športy: Nordic walking – severská chôdza
Netradičné športy: Nordic walking – severská chôdza | zdroj: YouTube

Nenáročná chôdza s paličkami v rukách, pohodlné športové oblečenie a more čerstvého vzduchu, aj toto je nordic walking.

Nordic walking je športová aktivita, ktorá vznikla v horských regiónoch ďalekého Fínska v osemdesiatych rokoch spojením chôdze a behu na lyžiach. Je to najrýchlejšie rozvíjajúca sa ozdravno-športová aktivita na svete. Jednoduchá a efektívna cesta ku zdraviu a kondícii, pri ktorej je zapojených spolu vyše 650 svalov tela. Je obľúbená a vyhľadávaná všetkými vekovými kategóriami. Potešujúca je najmä jej nenáročnosť a celoročná dostupnosť.

Nordic walking, alebo tzv. „bežkovanie na sucho“ je športová aktivita ako každá iná, no k jej realizácii toho skutočne nepotrebujete veľa. Postačí vám kvalitné a najmä ľahké športové oblečenie, obuv a paličky. V prípade spomínaných palíc je voľba na vás, buď použijete tradičné trekingové, či lyžiarske, alebo stavíte na kvalitu a siahnete po špeciálnych, určených práve na tento druh športu. Tie sú v tomto prípade ľahšie a namiesto tradičného pútka majú na rukoväti zložitejší úchop, ktorý celú dlaň dokonale zafixuje. Zakončené sú kovovým hrotom, ktorý je prispôsobený rôznym druhom povrchu. Pre tých náročnejších sú dostupné aj špeciálne rukavice. Takto vybavení vám nič nebráni k tomu smelo vyštartovať vpred. Aj keď nordic vyzerá na prvý pohľad jednoducho má svoje pravidlá. Základom je správne držanie tela, rytmus, dýchanie a došľapovanie.

Ďalší veľmi dôležitým plusom je more výhod, ktoré v sebe ukrýva. Lákavá je najmä jeho nenáročnosť, za hodinu pri ňom dokážete spáliť o tretinu viac kalórii ako pri bežnej chôdzi, pomáha zvyšovať vytrvalosť, či kondičné ukazovatele. So svojim balíčkom výhod v tomto prípade ešte zďaleka nekončí. Potešujúce je aj zlepšenie držania tela, dýchania, zvýšenie vitálnej kapacity pľúc, či posilnenie činnosti srdca. Je ideálny pre návrat do aktívneho života v prípade mamičiek po materskej dovolenke, funguje ako doplnok v rámci rehabilitácie po operáciách a úrazoch, nepriamo zlepšuje imunitu a celkový psychický stav organizmu.