Main Content

Ako bojovať s hooligans? V Brazílii majú recept

streda, 4. marec 2015 11:26 | Autor: Jakub Mihálik

Ako bojovať s hooligans? V Brazílii majú recept
Ako bojovať s hooligans? V Brazílii majú recept | zdroj: Twitter

Od roku 1988 zomrelo v Brazílii pri fanúšikovských násilnostiach 275 ľudí. Futbaloví funkcionári s chuligánmi začínajú niečo robiť.

Brazília roky bojuje s násilnosťami medzi futbalovými fanúšikmi. Len v tejto sezóne hneď prvý víkend zápolení jednotlivých štátov poznačila tragédia, keď bol zastrelený, pravdepodobne policajnými zložkami, len 16-ročný fanúšik, pri stretoch fanúšikov a polície v Porto Alegre.

Fanúšikovia známeho Palmeiras potom bojovali s príslušníkmi polície v uliciach, zatiaľ, čo ich rivali, priaznivci Corinthians, sa na štadióne počas zápasu dvoch klubov zo Sao Paula, bili medzi sebou. Futbaloví predstavitelia tak pochopili, že niečo s násilnosťami na štadiónoch i mimo nich, treba robiť. Ako prví prišli s „revolučným“ riešením v meste Recife. Miestny klub Sport začiatkom februára do radov zabezpečovateľov poriadku na štadióne angažoval matky príslušníkov organizovaných fanklubov (hooligans, ak chcete). Odôvodnenie bolo jednoduché: „Nikto sa nechce biť pred očami svojej matky. A pri stretoch fanúšikov s usporiadateľmi, nikto nechce udrieť niečiu matku.“ Hoci krok Sportu Recife nie je dlhodobým riešením, mediálna pozornosť, ktorú týmto krokom upútali, rozprúdila v krajine debatu o boji proti násiliu na štadiónoch, keďže aj samotné Recife nedávno zasiahla tragická udalosť, keď jeden z fanúšikov zomrel po tom, čo bol zasiahnutý záchodovou misou.

V rôznych častiach organizátora minuloročných majstrovstiev sveta kluboví funkcionári prichádzajú s iniciatívou, ktorá má propagovať vzájomnú toleranciu fanúšikov. V Curitibe, sídle dvoch známych klubov Coritiba a Atlético Paranaense, minulý týždeň prezidenti oboch klubov zorganizovali spoločnú tlačovú konferenciu, aby následne na vzájomný zápas nastúpili oba tímy v premiešanom zástupe. „Niekto už musel zamávať bielou vlajkou“, hovorili fanúšikovia oboch znepriatelených táborov. Minulý víkend na ostro sledovanom derby Gremio – Internacional v meste Porto Alegre oba kluby zašli ešte ďalej. Kontroverzným rozhodnutím sa zástupcovia klubov dohodli na to, že počas zápasu nebudú oba fanúšikovské tábory oddelené a zápas budú sledovať v premiešaných sektoroch.

„Myšlienka vznikla kvôli tomu, aká pokojná atmosféra panovala v meste počas majstrovstiev sveta. To je ten najdôležitejší odkaz, ktorý šampionát zanechal“, vyhlásili predstavitelia Internacionalu. Zápas sa odohral bez násilností na tribúnach, čo povzbudilo funkcionárov k ďalším iniciatívam v snahe o zbližovanie bojujúcich fanklubov.

V krajine, v ktorej bolo len v roku 2012 zavraždených 64 tisíc ľudí a v ktorej približne 275 ľudí zomrelo od roku 1988 len vo fanúšikovských stretoch, sú iniciatívy podobné tým v Recife, Curitibe, či Porto Algre vítanou zmenou a určite možnou inšpiráciou pre ďalšie krajiny.