Main Content

Zaujímavosť: Newcastle chce hráča so štyrmi dátumami narodenia

pondelok, 2. marec 2015 23:11 | Autor: Jakub Mihálik

Zaujímavosť: Newcastle chce hráča so štyrmi dátumami narodenia
Zaujímavosť: Newcastle chce hráča so štyrmi dátumami narodenia | zdroj: © TASR

Roky 1988, 1990, 1991, ale i 1994. Kedy sa obranca Anderlechtu Brusel skutočne narodil?

Problémy s určovaním dátumu narodenia sú pre Afriku bežné. Nedostatočné vedenie záznamov, ale i podvody s upravovaním dátumov narodenia, aby v mládežníckych kategóriách mohli hrať hráči, ktorí sú v skutočnosti starší ako sa tvrdí. Napriek tomu je prípad Chancela Mbembu, prestupového cieľa Newcastlu United, unikátny.

Obranca belgického majstra, Anderlechtu Brusel, totiž má až štyri rôzne dátumy narodenia. V belgickej metropole pôsobí od roku 2012, teraz na (pravdepodobne) mladého futbalistu zameral pozornosť anglický Newcastle. Odrádza ich len jedno: nevedia, kedy sa v skutočnosti narodil.
Už v roku 2013 americká stanica CNN informovala o zvláštnom prípade tohto hráča, ktorého podozrievala z podvodu. Vtedajšia správa znela: „Mbembu zaregistrovali jeho prvé dva konžské kluby ako hráča, ktorý sa narodil v roku 1988. Pre kvalifikáciu Afrického pohára národov v júni 2011 však konžská federácia uviedla pri dátume narodenia 30. november 1991. Belgický Anderlecht zase narába s dátumom 8. augusta 1994. A samotný hráč si myslí, že sa narodil niekedy v roku 1990.“

Newcastle si tak ešte zrejme rozmyslí, či angažuje hráča, ktorý môže mať 26, ale aj 20 rokov. Hráč, ktorý svoju krajinu reprezentoval na nedávnom AFCONe však oplýva nespornou kvalitou a zrejme množstvom narodeninových darčekov.