Main Content

Kobe Bryant: Vrátim sa späť. Nebojte sa!

pondelok, 2. marec 2015 16:16 | Autor: Viktor Štefaňák

Kobe Bryant: Vrátim sa späť. Nebojte sa!
Kobe Bryant: Vrátim sa späť. Nebojte sa! | zdroj: © TASR

Kobe Bryant vyhral ligu NBA 5x v kariére. Toto je pravdepodobne méta, ktorú už neprekoná. Ostane tak navždy v tieni svojho rivala, vzoru, ktorý ho veľmi motivoval, Michael Jordana. No pre generáciu, ktorá si vychutnávala basketbal od roku 2000 až po dnešok, je práve Kobe najväčšia legenda. Ktorú vyspovedali na NBA TV. My sme si dovolili niečo z tohto rozhovoru uchmatnúť a preložiť.

Päť titulov, kráľ strelcov, All star zápasy, zlato z Olympiády. Môžeš to nejako zhrnúť?
No jasne, mal som ich mať sedem! Detroit aj Celtics, to sme mali vyhrať my. Ale vážim si to. Keď chceš byť najlepší hráč, musíš mať aj šťastie so zraneniami a všetkým okolo.

Najhoršia prehra?
Jednoznačne Celtics! Jednoducho som chcel vyhrať tu, v Bostone. Priamo pred ich očami. Ale jedného dňa to predýcham.

Čo ťa neustále hnalo vpred, v každom zápase?
Ja som chcel vyhrať, nič iné ma netrápilo. Nehráš preto, aby si vyhral základnú časť, konferenciu. Prstene sú to, čo sa ráta. Vyhrať čo najviac titulov, ako to pôjde. Na druhej strane, vždy tu bolo niečo extra. Ja som ako malý chodil na zápasy a chcel som vidieť tých najlepších. A preto som sa snažil hrať stále, či už s narazeným bokom, podvrtnutým členkom. Lebo nikdy nevieš, či ten chalan v publiku nie je tvoj nástupca.

Vášeň?
Musíš mať vášeň. Nesmieš to brať ako prácu. Ja som mal šťastie, že som našiel vášeň veľmi skoro, veľmi mladý.

Ty a Mike? Inšpiroval ťa?
Vyrastal som a sledoval ho celý čas. Jeho technika bola bezchybná. A mne išlo o jedinú vec, aby moja bola minimálne taká istá dokonalá. Cez zápasy som s ním chatoval, rozprával sa. Inšpiroval ma stále. Lebo je iné pozerať jeho zápasy a hrať proti nemu.

Ako to bolo so Shaqom? Boli ste kamaráti? O čom to celé bolo?
Challenge, aby sme to proste celé vyhrali. On aj ja. O nič iné nám nešlo. Neboli sme kamaráti, proste sme išli obaja za jedným cieľom. Titul. Cez zápas sa bežne stalo, že Shaq chcel loptu, ale ja som mu povedal nie. Makaj, pracuj na pozícii a potom ti nahrám.

Kobe, bolo obdobie, keď si dal niekoľko nocí po sebe cez 50 bodov a dokonca si to ukončil 81 proti Torontu. Bol to ten čas, keď si bol suverénne na vrchole, fyzicky?
Absolútne, fyzicky, mentálne. To bol moment, keď „Black mamba“ konečne ukázala, čo dokáže. Že má zabijacký inštinkt.

Je Kobe Bryant iba basketbalový maniak?
Absolútne nie. Každý hovorí, „Kobe je arogantný.“ Ale ja taký som iba na ihrisku, lebo chcem vyhrať. Ale naozaj taký nie som. Mimo ihriska som úplne normálny človek.

Je niekto, kto ti pripomína mladého Kobeho? Kto má rovnakú vášeň, túžbu.
Je tu jeden chalan. Russell Westbrook. On hrá tak ako som hral ja. Agresívne, tvrdo. Neustále hecuje fanúšikov.

Kobe, aké je ťažké zvládať všetky tie zranenia v poslednom čase?
No vieš, nie je to ľahké, ale robíš, čo môžeš. Snažím sa robiť všetko preto, aby som bol pripravený. No nemôžem ovplyvniť všetko.

Čo ťa ženie vpred? Čo ti pomáha dostať sa z toho? Pretože tieto posledné zranenia, v tvojom veku, znamenajú často koniec kariéry.
Áno. Ale ja chcem vedieť, či dokážem pokračovať. Neviem, či to dokážem. Ale to chcem zistiť. Všetko si rozložiť na drobné a dokázať to. Hrať opäť. Posledné zranenie s ramenom. Doktor mi hovorí: „Kobe, musíš ísť na všetko pomaly, precízne, nič nezanedbať.“ A ja mu na to: „Aaaaaaaaaa, však práve som to všetko absolvoval s členkom! 9 mesiacov a zase?“ Ale šlapem, idem ďalej, deň za dňom.

Nastal koniec Kobe éry?
Či je to koniec? Ja som si myslel, že Spurs skončia už pred 20. rokmi. A stále sú tu! Stále vyhrávajú! Takže to je moja odpoveď. Vrátim sa späť, nebojte sa.