Main Content

La Liga Loca: Barcelona späť v hre

pondelok, 2. marec 2015 10:55 | Autor: Jakub Mihálik

La Liga Loca: Barcelona späť v hre
La Liga Loca: Barcelona späť v hre | zdroj: © TASR

FC Barcelona profituje zo zaváhania Realu a titul má opäť vo vlastných rukách. Atlético sa vzďaľuje, boj o európske poháre vyostruje. Dvadsiatepiate kolo potvrdením starých právd o španielskej súťaži.

Po 25. kole môžeme pokojne povedať, že boj o titul v La Lige je opäť na začiatku. Doteraz ho mal Real Madrid v hrsti a ich najväčší súper, FC Barcelona, mohol len dúfať v to, že okrem vzájomného súboja, ktorý sa odohrá o necelé tri týždne, zakopnú Ancelottiho zverenci ešte niekde inde. Stalo sa hneď pri prvej príležitosti a Blaugranes zrazu všetko majú opäť vo svojich rukách. Svojho rivala privítajú na domácej pôde, kde by prípadná výhra znamenala zmazanie súčasného dvojbodového náskoku Merengues. Barcelona je po tomto víkende späť v hre.

Výsledkové prekvapenia, či neprekvapivá vyrovnanosť ?

Po minulom kole, v ktorom zaváhal jasný favorit, FC Barcelona, v tomto kole naplno nebodovali zvyšní dvaja hlavní kandidáti na titul, Real i Atlético. Povedať však, že favoriti zakopli, je prinajmenšom neúctivé k ich súperom. FC Sevilla bola v súboji s Los Colchoneros lepším tímom a skôr andalúzsky klub môže ľutovať stratu dvoch bodov. Real takisto nečelil súperovi z kategórie príjemných. Nie náhodou je už v semifinále Copa del Rey, kde zatápa Barcelone a nie náhodou sa radí medzi spolufavoritov Európskej ligy. Talentovaný mladý tím, ktorý ťahajú predovšetkým latinskoamerické ofenzívne opory, nepríjemným protivníkom, nielen na súperových ihriskách. Nie každému súperovi sa podarí „prinútiť“ madridských fanúšikov vypískať po zápase svojich miláčikov.

Všetky spomínané výsledkové „prekvapenia“ na úkor favoritov len dokumentujú fakt, že aj španielska najvyššia súťaž sa vyrovnáva. Real a Barcelona sú aj naďalej hlavnými favoritmi, no minimálne v rámci prvej sedmičky tímov môže ktorýkoľvek tím porážať (nie len poraziť) ktoréhokoľvek súpera.

Skvelá Valencia vedie v hone na poháre

Ťažký žreb svojich priamych súperov v boji o Ligu majstrov využila Valencia, ktorá skvelým výkonom porazili na domácom ihrisku ďalší nepríjemný celok, Moyesov San Sebastian, kata favoritov, ktorý v tomto ročníku zdolal Real i Barcelonu. Pozornú defenzívu baskického tímu zlomil Nuno Santos až v druhom polčase, najmä vďaka skvelej práci v krídelných priestoroch, v ktorých operovali Sofiane Feghouli a Pablo Piatti. Pre maličkého Argentínčana znamenali jeho dva nedeľnajšie zásahy bilanciu štyroch gólov v štyroch zápasov, vďaka čomu Valencia odskočila Seville a Villarealu na rozdiel sedem, respektíve osem bodov. Len bod strácajú na tretie Atlético a keďže sú spomedzi tejto štvorice jediným tímom, ktorý nepôsobí v európskych pohároch, je najväčším favoritom na zabezpečenie si miestenky pre Ligu majstrov.

Čo so Suarezom?

Napriek tomu, že sa Luis Suarez pomaly udomácňuje v barcelonskom tíme a k tvrdej práci v prospech tímu začína pridávať aj produktivitu, v Španielsku a Anglicku sa začína špekulovať o jeho návrate na Britské ostrovy. Suarez v sobotu proti predposlednej Granade ukázal Barcelone recept na to, ako vyhrať zápasy, v ktorých sa naplno nemôže prejaviť genialita Messiho, či Neymara, a práve podobné výkony sú chýbajúcim dielikom barcelonského súkolia, no zrejme to nemusí stačiť. Suarezovi evidentne nevyhovuje barcelonský herný systém, v ktorom nemôže hrať svoju hru, aj preto zahraničné médiá vyrukovali so špekuláciami, že po skončení barcelonského prestupového embarga má dôjsť k výmene Suarez – Aguero. Bez lístka sa ani vietor nepohne, a tak je možné, že spolupráca Suarez-Barcelona minimálne jednej strane nie úplne vyhovuje.

Jednou vetou

- Real Madrid zaznamenal úplne prvú remízu v tejto sezóne, ako posledný klub z TOP 5 líg Európy.
- Po zápase diváci vypískali Carla Ancelottiho. #naIscanámnesiahajte
- Ronaldo zaznamenal proti Villarealu 30. gól v La Lige.
- Súpera zasypal 13 strelami.
- Celá Barcelona proti predposlednej Granade vystrelila 16-krát.
- Rakitić žiari.
- Messi tiež.
- Zápas Sevilla - Atlético priniesol 11 žltých kariet.
- Alberto Bueno z Vallecana zaznamenal štyri góly. #Ronaldo&MessiWho?
- 20 dní do El Clásica