Main Content

V osemfinále Európskej ligy aj súboj Hamšíka s Hubočanom

piatok, 27. február 2015 15:05 | Autor: TASR

V osemfinále Európskej ligy aj súboj Hamšíka s Hubočanom
V osemfinále Európskej ligy aj súboj Hamšíka s Hubočanom | zdroj: © TASR

Nyon 27. februára (TASR) - Taliansky futbalový klub SSC Neapol so slovenským stredopoliarom Marekom Hamšíkom sa v osemfinále Európskej ligy UEFA 2014/2015 stretne s Dinamom Moskva, v ktorom pôsobí jeho reprezentačný kolega Tomáš Hubočan.

 Rozhodol o tom piatkový žreb v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone, pri ktorom neplatili žiadne obmedzenia.

Neapol vyhral základnú I-skupinu, keď na druhé miesto odsunul švajčiarsky Young Boys Bern, tretia skončila pražská Sparta a posledný s nulou na bodovom konte slovenský šampión Slovan Bratislava. V 16-finále zverenci trénera Rafaela Beniteza demonštrovali svoju silu, keď suverénnym spôsobom vyradili Trabzonspor po výsledkoch 4:0 a 1:0. S ruskými klubmi však Neapol nemá dobré skúsenosti, v štyroch vzájomných zápasoch s nimi trikrát remizoval a raz prehral. Moskovské Dinamo sa do osemfinále európskeho pohára prebojovalo prvýkrát od sezóny 1995/1996, vtedy to dotiahlo do štvrťfinále neexistujúceho Pohára víťazov pohárov. Zo 16-finále EL postúpil ruský klub na úkor Anderlechtu Brusel (0:0 v, 3:1 d).

Obhajca trofeje FC Sevilla sa v čisto španielskom súboji o postup do štvrťfinále skonfrontuje s Villarrealom. "Postup je otvorenou záležitosťou. Myslím, že tak my ako aj Sevilla sme si neželali vzájomne sa stretnúť, ale žreb berieme ako realitu. Hráme proti obhajcovi trofeje, očakávam dva vyrovnané zápasy," konštatoval pre uefa.com kouč Villarrealu Marcelino. Športový riaditeľ FC Sevilla Monchi na margo žrebu poznamenal: "Keď sa obzrieme do minulosti, tak môžem povedať len toľko, že nám španielski súperi vyhovovali. V roku 2007 sme zdolali vo finále Espanyol Barcelona a predtým v semifinále Osasunu Pamplona. Vlani sme na ceste za titulom vyradili Betis Sevilla a Valenciu. Veríme, že táto séria bude pokračovať aj v blížiacom sa osemfinále."

Inter Miláno ako trojnásobný víťaz Pohára UEFA, ktorý bol predchodcom Európskej ligy, bude v osemfinále bojovať o postup s momentálne druhým tímom nemeckej bundesligy VfL Wolfsburg. "Čaká nás atraktívny a veľmi ťažký dvojzápas. Wolfsburg patrí medzi špičku v bundeslige, na jar dokázal zdolať Bayern Mníchov 4:1. No my urobíme maximum pre to, aby sme postúpili," vyhlásil kouč "nerazzurri" Roberto Mancini. Debutant v osemfinále ukrajinský Dnepr Dnepropetrovsk sa stretne so slávnym holandským tímom Ajaxom Amsterdam, prvý zápas odohrá doma. Zaujímavú konfrontáciu sľubuje talianske derby medzi Fiorentinou a AS Rím. Osobitnú príchuť bude mať pre lodivoda Fiorentiny Vincenza Montellu, ktorý strávil v rímskom klube ako hráč a neskôr ako tréner vyše desať rokov.

Na Besiktas Istanbul, ktorý v jedenástkovej dráme vyradil FC Liverpool so slovenským kapitánom Martinom Škrtelom, čaká belgický súper - Club Bruggy. "Žreb môžeme považovať za prijateľný, no všetky mužstvá, ktoré sa prebojovali do osemfinále, majú obrovskú kvalitu. Ak však zopakujeme výkon z odvetného 16-finálového súboja s Liverpoolom, môžeme reálne pomýšľať na postup," citovala internetová stránka uefa.com slová prezidenta tureckého klubu Fikreta Ormana.

V osemfinálovom žrebovacom osudí sa ocitol jediný klub, ktorý je úradujúcim víťazom svojej ligovej súťaže - Ajax Amsterdam. Ďalších šesť klubov, ktorí sú majstrami svojich krajín, vypadlo v 16-finále (Legia Varšava, Aalborg BK, FC Salzburg, Celtic Glasgow, Olympiakos Pireus a RSC Anderlecht Brusel).

Prvé zápasy osemfinále sa uskutočnia vo štvrtok 12. marca, odvety sú na programe o týždeň neskôr (19. marca). Žreb štvrťfinále prebehne v piatok 20. marca v Nyone. Finále sa uskutoční v stredu 27. mája 2015 vo Varšave a jeho víťaz sa kvalifikuje prvýkrát do Ligy majstrov.

 

Žreb osemfinále Európskej ligy UEFA 2014/2015:

Everton FC - Dynamo Kyjev

FC Dnepr Dnepropetrovsk - Ajax Amsterdam

Zenit Petrohrad - FC Turín

VfL Wolfsburg - Inter Miláno

Villarreal CF - FC Sevilla

SSC Neapol /Marek Hamšík/ - Dinamo Moskva /Tomáš Hubočan/

Club Bruggy - Besiktas Istanbul

AC Fiorentina - AS Rím

 

program osemfinále EL UEFA 2014/2015 (zdroj: www.uefa.com):

1. zápasy, 12. marca (v SEČ):

19.00 FC Dnepr Dnepropetrovsk - Ajax Amsterdam

19.00 Zenit Petrohrad - FC Turín

19.00 VfL Wolfsburg - Inter Miláno

19.00 Club Bruggy - Besiktas Istanbul

21.00 Everton FC - Dynamo Kyjev

21.00 Villarreal CF - FC Sevilla

21.00 SSC Neapol /Marek Hamšík/ - Dinamo Moskva /Tomáš Hubočan/

21.00 AC Fiorentina - AS Rím

 

2. zápasy, 19. marca (v SEČ):

19.00 Dynamo Kyjev - Everton FC

19.00 FC Sevilla - Villarreal CF

19.00 Dinamo Moskva /Tomáš Hubočan/ - SSC Neapol /Marek Hamšík/

19.00 AS Rím - AC Fiorentina

21.00 Ajax Amsterdam - FC Dnepr Dnepropetrovsk

21.00 FC Turín - Zenit Petrohrad

21.00 Inter Miláno - VfL Wolfsburg

21.00 Besiktas Istanbul - Club Bruggy