Main Content

Opäť sa roztáča ligový cirkus, vstúpte preto do jeho šapitó

piatok, 27. február 2015 06:52 | Autor: Filip Chudý

Opäť sa roztáča ligový cirkus, vstúpte preto do jeho šapitó
Opäť sa roztáča ligový cirkus, vstúpte preto do jeho šapitó | zdroj: © TASR

Tak a je to tu! Po dlhej zimnej prestávke, ktorá trvala 86 dní sa opäť o slovo hlási naša najvyššia súťaž. Ešte predtým, ako sa prvýkrát kopne do lopty, poďme sa zamyslieť nad tým, čo ukázala zima a na čo sa môžeme počas jari tešiť.

Komentár Filipa Chudého

Že máme jednu z najdlhších zimných prestávok vôbec, to je všeobecne známe. V tejto sezóne trvala 86 dní, ale to vlastne iba pre Zlaté Moravce. Pre zvyšok bola o tri, štyri a päť dní dlhšia, s výnimkou Slovana, ktorý sa ju mal vďaka Európskej lige najkratšiu a trvala mu 78 dní. Ale viac-menej je jedno, kto ju mal ako dlhú, pretože aj tak od posledného zápasu prešlo pre každé mužstvo neuveriteľne veľa času, za ktorý sa takmer na všetko vo verejnosti zabudlo. Zimná prestávka je pre ligistov krásna v tom, že nikto na nich netlačí a na tri mesiace majú relatívny pokoj. Samozrejme, každý by sa mal kontrolovať predovšetkým sám a zároveň sám na seba vytvárať tlak, inak sa dopredu nepohne. No táto zima nebola zas až tak pokojná, ako bývalo v minulosti zvykom. Len počas samotnej prípravy sa trikrát menili tréneri a oproti poslednému jesennému kolu až tretina klubov pôjde do jari s iným trénerom. No a tiež nemožno zabúdať na to, že aspoň taká polovica klubov celkom slušne prekopala kádre.

Ak majú niečo všetky kluby spoločné, tak je to fakt, že všetky sú vlastne spokojné. Všetci tréneri hovorili na predsezónnych tlačových konferenciách vlastne o tom istom. Vyslovovali spokojnosť so samotnou prípravou, chválili podmienky vytvorené klubom, pochvaľovali si silu súperov v prípravných zápasoch a už sa tešia na ligu, v ktorej to chcú rozbaliť. Opravte ma, ak sa mýlil, ale naozaj som nezaznamenal negatívne reakcie o tom, že by si niekto povedal o svojej príprave, že bola zlá, nesplnila účel a bude na jar kvôli tomu problém. Monitoroval som prípravu každého účastníka Fortuna ligy, ale ani o jednej nemôžem tvrdiť, že bola dokonalá a lepšie sa to už naplánovať nedalo. Niektoré boli síce na úrovni viac, iné menej, ale osobne by som ani o jednej nespieval ódy. Niektoré by som dokonca označil za ukážkové príklady toho, ako sa to nemá robiť.

Ale teraz je vlastne už úplne jedno ich hodnotiť, veď sa už ide kopať súťažne do lopty a jarné zápasy všetko odhalia. Futbal je totiž spravodlivý, každému sa na jar vráti to, čo mu v zime a všeobecne dal. Ak sa niekto tri mesiace flákal, bude mať počas najbližších troch mesiacov veľký problém. Len informujem, že jar bude trvať presne 93 dní, čiže takmer bude taká dlhá, ako zimná príprava.

Osobne sa počas jari teším na to, že konečne po troch sezónach zažijeme skutočný boj o titul, pretože počas minulých dvoch sezón nenašiel Slovan rovnocenného súpera, čo síce nebola jeho vina, ale škodilo to celej atraktivite ligy a aj jemu samotnému. Neverím tomu, že niekto rýchlo utečie a bude majstrom už nejakých päť kôl pred koncom. Skôr by ma potešilo, ak by sa rozhodovalo do poslednej minúty, pričom aj zápas predposledného kola Trenčín – Žilina môže byť z tohto pohľadu zaujímavý. A rovnakú zaujímavosť si prajem v boji o záchranu. Na posledné kolo je plánovaný súboj momentálne posledných klubov tabuľky Banská Bystrica – Ružomberok, no hoci by bol takýto priamy zápas o záchranu zaujímavý, veľa šancí tomu nedávam, aj keď nikdy nehovor nikdy.

Ďalšou vecou, na ktorú sa oplatí tešiť, je to, že konečne naša liga vyšla z doby kamennej a budú k dispozícii kompletné štatistiky, aké vidno v prestížnych súťažiach. Vďaka tomu si preklepneme každého jedného hráča, len dúfam, že tieto štatistiky budú čo najviac voľne k dispozícii, keďže v Česku sa od tej istej firmy časom spoplatňovali, no aj tak je to krok vpred. K tomu treba ešte vyriešiť televízne a internetové prenosy, pretože ešte podľa mňa nie sme na úrovni top líg, aby sa za zápasy platilo. Najprv musíme ľudí opäť naučiť pozerať náš futbal vo veľkom, čo cez platené kanály nepôjde.

V každom prípade sa teším na dnešný úvodný výkop jari, ktorá začne šlágrom Slovan – Žilina. Som si istý, že počas nej uvidíme opäť množstvo dobrých zápasov porovnateľných úrovňou hry so špičkovými súťažami. Dúfam, že aktéri nás novinárov prinútia písať čo najviac pozitívnych článkov, ale zároveň nezatváram oči ani pred negatívami, ktoré sa tiež vyskytnú, pretože ani vo futbale dokonalosť neexistuje. Aj o tom je ligový cirkus, ktorý sa práve teraz opäť začína, preto sa tešme na vystúpenia v ňom, ide sa do šapitó, futbaloví priatelia!