Main Content

Labutia pieseň hokejového Slovana

pondelok, 23. február 2015 06:42 | Autor: Filip Chudý

Labutia pieseň hokejového Slovana
Labutia pieseň hokejového Slovana | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Začiatkom minulého týždňa sa vrátili hokejisti Slovana z posledného tripu asi nielen sezóny a hneď po prílete ešte na letisku posielal tréner Matikainen spolu s niektorými nosnými hráčmi zopár teplých slov smerov k vedeniu. Frustrácia bola na mieste, veď mužstvo nielenže prehrávalo zápas za zápasom, ale ešte v posledný deň prestupového termínu sa rozpredalo čo sa mohlo, pričom už na tripe nemal poriadne kto hrať... Na jednej strane sa dá síce pochopiť to, že klub sa zbavuje hráčov, aby im následne nemusel platiť dovolenku počas play-off, ale rozum sa zastavuje nad tým, ako je možné, že klub si nezabezpečil aspoň vlastných juniorov, ktorí by sezónu dohrali. Odpoveď je jednoduchá, ľudia zodpovedajúci za športový úsek klubu nedosahujú úroveň tejto súťaže. Prestupová uzávierka v KHL bola síce ešte počas Vianoc, keď situácia oproti dnešku vyzerala maximálne ružovo, lenže ak je niekto platený za to, že má zostavovať športový káder, potom musí počítať absolútne so všetkým. Stačilo by napísať napríklad päť vlastných odchovancov na súpisku. Ak by ich aj nebolo na konci sezóny treba, poslali by sa na hosťovanie, lenže v terajšej situácii by sa evidentne zišli, minimálne na to, aby sa starší hráči vydýchali.

Nastupovať na zápasy KHL s tromi formáciami, pretože viac hráčov nie je, stojí prinajmenšom na zamyslenie. Samozrejme, dobre trénovaní hráči musia zvládnuť porciu minimálne 20 minút na zápas bez väčších problémov, v tom problém hľadať netreba. Skôr v tom, že ak by prišli ďalšie zranenia a prípadne tresty, nemal by už vôbec kto hrať. Dobre pracujúci manažment predvída a myslí dopredu, či dokonca aj posiela výplaty načas....

V súčasnej situácii bolo vlastne menším zázrakom, že Slovan porazil milionársky SKA Petrohrad, ktorý by sa nestratil ani v play-off NHL. Hráčov za výkon a výhru 5:2 treba pochváliť, ale zároveň treba dodať, že jedna výhra nemôže zakryť katastrofálne výsledky v závere základnej časti, to sa s hráčmi povezie aj naďalej. Veď to bola iba tretia výhra v roku 2015, pričom tu už máme o chvíľu marec, a rovnako iba tretia výhra za ostatných 20 zápasov, čo je presná tretina sezóny. Tieto tri body sú síce cenné, ale hokejisti nášho zástupcu aj tak zostanú na dne Západnej konferencie KHL. A kým rekordný debakel 12:0 od CSKA Moskva bude nezabudnuteľný, táto výhra sa pomerne rýchlo z myslí vytratí.

V utorok odohrá Slovan posledný zápas v sezóne, ba možno aj v celej KHL. A hoci je Jokerit Helsinki atraktívny súper a výsledok zápasu otvorený, osobne si myslím, že labutiu pieseň Slovan zaspieval už teraz proti Petrohradu. Vzhľadom na okolnosti odohrali belasí podľa mňa jeden zo svojich najlepších zápasov počas trojročného pôsobenia v KHL, nech už dal Petrohrad tomuto zápas váhu akú chcel. Divákom pripravili belasí peknú bodku za najatraktívnejším obdobím v histórii samostatného Slovenska. Nech už príde po KHL akákoľvek súťaž do Bratislavy, budú to minimálne dva kroky späť.