Main Content

Krása Premier League nielen na ihrisku ale aj na tribúnach

piatok, 20. február 2015 10:41 | Autor: Silvia Petrašková

Krása Premier League nielen na ihrisku ale aj na tribúnach
Krása Premier League nielen na ihrisku ale aj na tribúnach | zdroj: Silvia Petrášková

Čaru najlepšej futbalovej ligy na svete anglickej Premier League ročne podľahnú milióny fanúšikov. Verte či nie, svoje početné zastúpenie medzi nimi majú aj ženy a to v skutočne utešenom množstve.

Tamojšiemu futbalu fandia všetci a to bez rozdielu. Futbal v Anglicku nie je len výsadou chlapov v preplnených baroch, či priamo na štadiónoch sa vo veľkom tlačia aj ich nežnejšie polovičky. Z ich viditeľného a nanajvýš potešujúceho nárastu neskrýva svoje nadšenie ani samotný generálny riaditeľ Premier League Richard Scudamore. „Tento fakt je pre nás nesmierne povzbudzujúci, pretože jasne potvrdzuje tvrdú prácu, ktorú my ako vedenie i kluby samotné neustále vykonávame a to tak na ihrisku ako aj mimo neho.“

No nie sú to len slová, jasne o tom hovoria aj nedávne štatistiky, ktoré sú v reči čísel nasledovné. Minuloročný prieskum miestnej spoločnosti Populus ukázal, že z celkového množstva 13 600 000 divákov, ktorí sa zápasov anglickej Premier League zúčastnili, bolo až 260 000 (19%) žien. O tom, že je to skutočne tak sa mohla na vlastné oči presvedčiť aj 27-ročná fanúšika Arsenalu LondýnKristína z Topoľčian. „Arsenalu fandím už asi 15 rokov. Priamo na štadióne Emirates Stadium som bola však len raz a to minulý rok na zápase EPL medzi Arsenalom a Southamptonom. Zápas sa nakoniec skončil výsledkom 2:0 pre The Gunners. Atmosféra tam bola úžasná, vypredaný štadión, proste skvelé. Okrem množstva divákov, ma však fascinovalo najmä veľké množstvo mladých a starších žien, ktoré na zápas vycestovali,“ reagovala na početné zastúpenie ženských fanúšičiek na zápase v nedávnom rozhovore pre portál sport7 dlhoročná fanúšika londýnskych kanonierov.

Vyše tretinu všetkých fanúšikov Premier League tvoria práve ženy. To čo láka krásne ženské tváričky na tribúny futbalových štadiónov by vám vedeli povedať len ony. Či je to už chuť pokochať sa na vyšportované telá futbalistov, alebo urputné znášanie 90-minútového sledovania pre ne nezmyselnej futbalovej naháňačky v snahe spríjemnenia futbalového zážitku milovanému partnerovi, nevedno. Isté je však to, že ich prítomnosť na štadiónoch dodáva futbalovým stretnutiam potrebnú dávku čara a krásy.

Početnú prítomnosť ženského osadenstva na štadiónoch si v posledných rokoch výrazne uvedomujú aj samotné kluby, resp. ich marketingová zložka, preto tomuto faktu prispôsobili aj svoju ponuku služieb. Príkladom toho aj anglický futbalový klub Wolverhampton Wanderers FC, ktorý pre udržanie, resp. navýšenie množstva svojich faniniek neváhal vraziť nemalú finančnú čiastku do výroby špeciálneho spodného prádla klubových farieb.

No nie sú to len športové predajne, štadióny, či puby. Urobiť dieru do sveta futbalu sa ženy rozhodli skutočne odvážnym spôsobom a dokonale na to použili všetky svoje ženské zbrane. Popredné miesta v štruktúrach futbalových klubov, na manažérskych postoch, (pozn. Delia Smith – Norwich City, Karren Brady – Birmingham City), či dokonca klubových televíziách. Tam všade dnes dokážu ženy ohúriť futbalový svet nielen svojim šarmom, ale aj dokonalým prehľadom vo svojom obore a jasne tak dokazujú, že futbal sa už dávno nenesie len v mužskej réžii.