Main Content

Svetlá, kamera, akcia. Alebo keď sa stanú z futbalistov herci

piatok, 20. február 2015 10:37 | Autor: Silvia Petrašková

Svetlá, kamera, akcia. Alebo keď sa stanú z futbalistov herci
Svetlá, kamera, akcia. Alebo keď sa stanú z futbalistov herci | zdroj: © TASR

Zvoliť si po ukončení hráčskej kariéry v prípade futbalistu tú správu cestu pre svoje ďalšie kariérne pokračovať nie je vždy jednoduché. Možnosti sú však v tomto prípade rôzne. Od koučovania, cez manažérske funkcie. Niektorí sú však natoľko kreatívni, že svoje siete dokážu rozhodiť skutočne odvážnym spôsobom a uplatnenie nájdu tak v umeleckej, ako aj mediálnej brandži.

Od svetiel televíznych kamier ďaleko neutiekli, no tie tentoraz spomínaných slávnych futbalistov svetových futbalových trávnikov zachytili z inej perspektívy. Čaru filmového sveta podľahla aj niekdajšia legenda Realu Madrid Alfredo di Stéfano. Ten si počas svojho pôsobenia v Madride zahral vo filmových snímkach La saeta Rubia (1956) a La Batalla del Dimongo (1963). O takmer dve desaťročia neskôr sa pred televízne kamery postavila ďalšia žijúca legenda svetového futbalu Brazílčan Pelé, ktorý v roku 1981 získal rolu v americkom filme Victory, filme o spojeneckých vojakoch internovaných v nemeckom zajateckom tábore počas 2. svetovej vojny.

Nebol by to kontroverzný Diego Maradona, ak by sa aj jemu neušlo trochu filmového zviditeľnenia. Dnes už 55-ročnému Argentínčanovi sa dostalo veľkej pocty, keď jeho úctyhodnú futbalovú kariéru zmapoval v dokumentárnom príbehu Maradona z roku 2008 bosniansky režisér Emir Kusturica. Spomínaný film sa dočkal aj svojej premiéry na prestížnom filmovom festivale v Cannes. Známe filmové snímky Looking for Eric (2009), Switch (2011), Etreinte (2011) a mnohé iné už odvysielané, či ešte stále aktuálne pripravované, tam všade stvárnil hlavné, alebo vedľajšie úlohy, milovaný a nenávidený, Francúz Eric Cantona.

Na filmovom červenom koberci nemohli popri spomínanej futbalovej smotánke chýbať také mená ako anglická superstar David Beckham, bývalý nemecký futbalista Paul Breitner, či Brazílčan Zico. Je pochopiteľné, že so spomínanej trojice zožal najväčšiu slávu a úspech práve prvý menovaný. David sa už počas aktívnej futbalovej kariéry rád pretŕčal pred kamerami. Práca v modelingu, či reklamnej brandži mu nerobí žiadne problémy ani dnes, má na ňu totiž všetky predpoklady. A tie naplno rozbalil aj na filmovom „pľaci“. V roku 2007 mu bola pridelená rola v športovom a divácky obľúbenom filme Goal II Living the Dream, spomienky na slávnu éru Manchestru United oživil spolu so svojimi bývalými spoluhráčmi vo filme The Class of 92 (2013), no nechýbal ani v ďalších (pozn. Really bend it like Backham 2002 a David Beckham: Into the Unknown 2014).

zdroj Fifa.com