Main Content

VIDEO: V rekordnom Zápase hviezd NBA triumf Západu

pondelok, 16. február 2015 10:05 | Autor: TASR

VIDEO: V rekordnom Zápase hviezd NBA triumf Západu
VIDEO: V rekordnom Zápase hviezd NBA triumf Západu | zdroj: © TASR

New York 16. februára (TASR) - V Zápase hviezd zámorskej basketbalovej NBA zvíťazil výber Západnej konferencie v newyorskej Madison Square Garden nad tímom Východnej konferencie 163:158.

V 64. ročníku prestížnej exhibície zažiaril Russell Westbrook, ktorý sa na výhre Západu podieľal 41 bodmi a získal titul najužitočnejšieho hráča duelu (MVP).

Na úvodný rozskok sa proti sebe postavili španielski bratia Pau a Marc Gasolovci. Išlo o historickú chvíľu, keďže pivoti Chicaga a Memphisu sa stali prvou súrodeneckou dvojicou so štartom na prestížnej exhibícii. Zápas sa od začiatku hral bez obrán, rýchle akcie zakončené efektnými smečmi striedali ďalekonosné trojkové pokusy a skóre utešene narastalo na oboch stranách.

Od úvodu mali navrch hráči Západnej konferencie, ktorí si v priebehu prvého polčasu vypracovali 20-bodový náskok. Zápas hviezd je aj o prestíži, ofenzívne ladená hra sa v záverečnej štvrtine spomalila a hráči sa sústredili aj na defenzívu. "Domáci" Východ štyri minúty pred koncom vyrovnal manko súpera na 148:148 a záver tak sľuboval dramatické vyvrcholenie. Proti však boli hostia, ktorí kontrovali sériou 10:1 a vytvorili si rozhodujúci náskok.

Západ napokon triumfoval 163:158 a oplatil súperovi prehru z vlaňajšieho zápasu v New Orleans. Spoločných 321 bodov je zároveň nový rekord v histórii exhibícií, hráči vylepšili dovtedajšie maximum z roku 2014 o tri body.

Padol aj rekord v počte úspešných trojkových pokusov, v New Yorku ich hráči oboch výberov zaznamenali spolu až 48. V tejto štatistike kraľoval Kyle Korver, ktorý vo farbách Východu nastrieľal sedem trojok.

Výborný výkon predviedol Westbrook, ktorý už do polčasu mal na svojom konte 27 bodov, čo sa pred ním v Zápasoch hviezd ešte nikomu nepodarilo. Konečný strelecký účet uzavrel v záverečnej minúte duelu na 41 bodov a iba o jediný bod zaostal za historických maximom legendárneho Wilta Chamberlaina z roku 1962.

"Neskutočný pocit, neskutočný večer. Myslím si, že všetci hráči predviedli veľkú šou, presne takú, akú si New York zaslúžil. Ďakujeme skvelým fanúšikom v Madison Square Garden, my sme si užili veľa zábavy, dúfam, že rovnako aj vy všetci," povedal po zápase Westbrook, ktorému v ofenzíve kvalitne sekundoval houstonský James Harden, autor 29 bodov, 8 doskokov a 8 asistencií.

Lídrom Východu bol s 30 bodmi LeBron James, opora Clevelandu Cavaliers sa však vo svojej najobľúbenejšej hale z víťazstva napokon netešila. "Na výsledku až tak nezáleží, ale samozrejme nás trochu mrzí, že sme pred skvelými newyorskými fanúšikmi nevyhrali. Russell (Westbrook) však odohral výborný zápas a doviedol Zápas k úspechu. Myslím si, že podujatie opäť raz bolo tou najlepšou reklamou pre basketbal," uviedol James.

Zápas hviezd 2016 privíta na budúci rok kanadské Toronto.

 

All Star NBA 2015

Východ - Západ 158:163 (36:47, 46:36, 40:39, 36:41)

Najviac bodov: James 30, Korver 21, Wall 19, Anthony a Teague po 14, Irving 11, P. Gasol (12 doskokov), Lowry a Bosh po 10 - Westbrook 41, Harden 29, Aldridge 18, Curry 15, Cousins 14, Paul 12 (15 asistencií), Lillard 11, 17.198 divákov