Main Content

Kde bola tá „líderka“ Cibulková?

pondelok, 9. február 2015 10:17 | Autor: Filip Chudý

Kde bola tá „líderka“ Cibulková?
Kde bola tá „líderka“ Cibulková? | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Slovenské fedcupové reprezentantky prehrali v rámci 1. kola II. svetovej skupiny v Holandsku hladko 4:1. Znamená to, že v najbližšom zápase budeme hrať o záchranu v tejto druhej lige tímových družstiev, čo je už samo o sebe silná káva, na prípadné vypadnutie do tretej ligy, čo nám reálne hrozí, radšej ani nemyslieť. Pritom po žrebe sme sa celkom tešili, veď Holandsko je príjemný súper, ktorého by sme mali za normálnych okolností poraziť. Momentálne má iba jednu tenistku v prvej stovke rebríčka WTA (70. Bertensová) a rovnako iba jednu v druhej stovke (125. Hogenkampová), zvyšné hráčky má až v tretej stovke a nižšie. Ako je potom možné, že my sme tomuto súperovi hladko podľahli?

Bolo by veľmi ľahké tvrdiť, že za prehru môže neskúsený tím, ktorý navyše nedokázala potiahnuť jediná skúsená hráčka v jeho strede Magdaléna Rybáriková, aj keď treba povedať, že podala hrozné výkony. No primárna chyba nie je v nej, ale v tom, že vôbec na tej antuke, ktorá jej celú kariéru absolútne nesvedčí, musela hrať. Holandsko si v strede hardovej sezóny zvolilo antuku, na čo má ako organizátor plné právo, preto sa na to nemôžeme vyhovárať. Skôr sa musíme zamyslieť nad tým, prečo nehrali za nás najlepšie antukárky?

V rebríčku sú Slovenky zoradené momentálne v poradí Cibulková (18.), Rybáriková (47.), Čepelová (58.), Hantuchová (73.) a A. K. Schmiedlová (75.), zvyšok je mimo top 100. Ja osobne by som postavil do antukových dvojhier Cibulkovú a Čepelovú, čo by urobil zrejme aj kapitán Lipták, lenže kým Čepelovej neúčasť kvôli chorobe je ospravedlniteľná, Cibulkovej sa nedá ospravedlniť ničím. Rebríčkovo najvyššie postavená slovenská tenistka proste uprednostnila individuálnu kariéru, čo jej osobný tréner Lipták schvaľuje. Pritom v pôvodnej nominácii Cibulková figurovala, lenže to bola iba kamufláž pre verejnosť, aby dopad na jej imidž v očiach ľudí bol čo najmenší. Už najneskôr v decembri bolo jasné, že hrať nebude, čo sa dalo vytušiť z jej vyjadrení, len sa odvtedy okolo nej hralo mediálne divadielko, ktoré malo čo najviac znížiť jej straty.

Keď minulý rok odmietla hrať zápas v Kanade, pretože je to vraj ďaleko, a išla radšej v tom istom týždni na turnaj do Malajzie, spustilo to reakciu. Účasť následne odmietli z nejasných dôvodov aj Hantuchová s Rybárikovou, no tie mali aspoň tú slušnosť, že počas fedcupového zápasu nezarábali peniaze na inom konci sveta, ale dali si pauzu na doliečenie šrámov, hoci väčším dôvodom ich neúčasti v Kanade bolo skôr to, že ak nemusí hrať jedna, prečo by sme mali my? Toto je jediný prípad, v ktorom Cibulková dokázala strhnúť ostatné, aby ju nasledovali...

Generálny manažér STZ Igor Moška nie tak dávno vyhlásil, že fedcupovému tímu v Cibulkovej údajne vyrastá líderka, ktorá ho dokáže v blízkej budúcnosti dostať na vrchol. O víťazstve v Pohári federácie sa hovorilo aj pred čosi vyše rokom pred domácim zápasom s Nemeckom, lenže výsledok je úplne opačný. Cibulková po najväčšom úspechu v kariére následne prehrala vo farbách Slovenska oba svoje zápasy, čím podpísala tímovú prehru, pred barážou o záchranu uprednostní bezvýznamný turnaj a rozbité družstvo vypadne do druhej ligy. Namiesto toho, aby mu pomohla čo najrýchlejšie naspäť, odmietne hrať na antuke, na ktorej je pritom zo Sloveniek asi najlepšia, pretože vraj by ju to poznačilo a nemohla obhajovať body z minulej sezóny. A tak nám reálne hrozí pád do tretej ligy, na čom má „líderka“ Cibulková nemalú zásluhu. Pritom k tomu vôbec nemuselo prísť, lenže to by sa museli problémy v tíme vyriešiť.

Súhlasím s tým, že Matej Lipták je momentálne najväčší slovenský odborník na ženský tenis, čo bol vlastne jeden z dôvodov jeho zotrvania v pozícii fedcupového kapitána, ale zároveň sa naďalej ukazuje, že Cibulková si vďaka tomu, že je aj jej osobný tréner, môže robiť čo chce. Nevidím síce priamo do zmlúv, ale hlboko pochybujem, že STZ platí Liptákovi viac ako Cibulková, a tak je úplne jasné, koho záujmy majú prednosť. Matej Lipták je veľmi dobrý tréner, veď sa stačí pozrieť na Cibulkovej progres pod jeho vedením, ale momentálne je veľmi zlý kapitán pre náš fedcupový tím. Slovenky podľa mňa kvalitou patria do prvej ligy, lenže hrozí im až tretia.

STZ urobil veľkú chybu, že po minuloročných skúsenostiach Mateja Liptáka ponechal vo funkcii. Samozrejme, nový kapitán by nemohol Cibulkovú prinútiť hrať za Slovensko, ale aspoň by nevznikli žiadne pochybnosti. Cibulková má nárok na to, aby uprednostnila individuálnu kariéru, čo evidentne aj robí, ale slovenskí fanúšikovia majú zas právo na to, aby neboli ťahaní za nos. Ak chceme opäť niekedy vyhrať Pohár federácie, na čo kvalitu máme, musí sa vrátiť do tímu poriadok, ako tomu bolo v pamätnom roku 2002. Ak v ňom bude vládnuť bordel a uprednostňovanie jednej „líderky“ vo všetkých smeroch, budeme na tých pozíciách, na ktoré sme práve spadli, ba možno aj nižšie.