Main Content

3 katarské oriešky pre Popolušku, ktoré vyšli na 70 miliónov eur

piatok, 30. január 2015 10:20 | Autor: Filip Chudý

3 katarské oriešky pre Popolušku, ktoré vyšli na 70 miliónov eur
3 katarské oriešky pre Popolušku, ktoré vyšli na 70 miliónov eur | zdroj: © TASR

Katar sa šokujúco dostal do semifinále domácich MS hádzanárov, no niet sa čo diviť, keďže pred zápasom s Nemeckom katarskí reprezentanti údajne dostali tri obrovské motivačné prvky. Ak je to pravda, ide zrejme o najväčšiu jednorazovú motiváciu v histórii športu.

Komentár Filipa Chudého

Kto sledoval štvrťfinálový zápas MS Katar – Nemecko, do očí mu muselo udrieť, že domáci hádzanári podali mimoriadny výkon. Dovtedy stopercentných Nemcov prevýšili v bojovnosti a ochote tento zápas vyhrať, preto je ich konečné víťazstvo 26:24 zaslúžené. A možno ich nehnala dopredu iba vypredaná 15-tisícová supermoderná Lusail Sports Arena, ale aj motivácia od katarského emira Tamima bin Hamada Al Thaniho. Ten mal len za štvrťfinálové víťazstvo nad Nemeckom sľúbiť všetkým hráčom tri lukratívne veci, čím akoby hodil o zem v katarskej šatni tri Popoluškine oriešky.

Prvou motiváciou bola tradičná finančná odmena, len v prípade Kataru je trochu väčšia. Každý hráč by mal dostať milión dolárov, no a keďže ich je na súpiske 16, jednoduchou matematikou prídete na to, koľko katarský šejk z vrecka vytiahne. A až sa nechce veriť, že realizačný tím odíde nasucho, preto bude šejk „chudobnejší“ o trochu viac. Ďalšou motiváciu je luxusný automobil značky Maserati. Aký model konkrétne, zverejnené nebolo, ale katarskí reprezentanti nebudú predsa jazdiť na nejakých polročných „šunkách“. V ponuke nájdete autá tejto značky aj za cca 150 000 eur, plná výbava je samozrejmosťou. Celý tento automobilový špás tak bude stáť šejka Al Thaniho približne „iba“ tri milióny eur.

A keďže katarskí hádzanári už majú na kávu a aj na čom jazdiť, treba sa o nich postarať aj z hľadiska ubytovania. Každému bolo v prípade víťazstva nad Nemeckom sľúbené, že dostane doživotný bezplatný prenájom na umelo vytvorenom luxusnom ostrove Qatar Pearl v hlavnom meste Dauha, ktorého maketu si môžete pozrieť na videu a suma za výstavbu sa odhaduje na 15 miliárd dolárov. Ceny za prenájom v tomto komplexe sú 25 000 katarských rialov na mesiac, čo je cca 6 060 eur. Aj keď sláva hádzanárov bude žiť večne, ich ľudský život sa dá odhadnúť na ešte aspoň takých 40 rokov. A hoci sa ceny za prenájom určite budú meniť časom aj v Katare, podľa tých súčasných vychádza, že šejka by tento tretí špás mal stáť takmer 50 miliónov eur.

Dokopy tak na svoje mužstvo len za štvrťfinálové víťazstvo nad Nemeckom minie vládca Kataru približne 70 miliónov eur. Je to veľmi zaujímavá suma za jeden zápas, ak si k tomu uvedomíme, že celý turnaj vyšiel podľa prepočtov na viac ako 200 miliónov eur. Navyše presne nevieme, koľko dostali hráči Kataru štartovné za MS, no hviezdy údajne zinkasovali len za zmenu občianstva dva milióny dolárov.

Ak sú sľuby katarského emira pravdou, každý jeden hráč Kataru tak dostane len za víťazstvo vo štvrťfinále MS akoby štyri milióny eur, čo je určite najväčšia motivačná odmena za zápas v histórii športu, aspoň som teda o väčšej ešte nepočul. Pre zaujímavosť, nemeckí futbalisti dostali za titul majstra sveta 300 000 eur na hlavu, pričom najviac sľúbili pred turnajom Španielom (720 000 eur), no vieme ako dopadli. Ale zrejme to Kataru stálo za to, veď ide o najväčší úspech tamojšieho športu. A nezabúdajme, turnaj ešte neskončil, preto ďalšia motivácia sa dá ešte očakávať, pričom semifinále je viac ako štvrťfinále, ergo aj motivácia by mala byť na dnešný súboj s Poľskom väčšia. Môžeme si myslieť o Katare čo len chceme, ale o svojich športovcov a šport celkovo sa postarať vedia, v tomto môžu ísť príkladom nielen nám. My na Slovensku nepotrebujeme také honosné športoviská a prémie pre športovcov, stačili by športoviská všeobecne a načas chodiace výplaty. Profesionálny šport je totiž prácou, ktorá má vytvárať radosť pre ostatných v krajine. Niekde to chápu, niekde ignorujú.