Main Content

KatarAkty X mužskej hádzanej ako predzvesť futbalových MS?

štvrtok, 29. január 2015 12:49 | Autor: Jakub Mihálik

KatarAkty X mužskej hádzanej ako predzvesť futbalových MS?
KatarAkty X mužskej hádzanej ako predzvesť futbalových MS? | zdroj: © TASR

Po kontroverziách, ktoré so sebou prináša futbalový šampionát, naplánovaný pre rok 2022 v Katare, nás tým nesprávnym spôsobom zabáva aj hádzanárský šampionát, ktorý prebieha v týchto dňoch. Je to preview toho, čo môžeme očakávať za sedem rokov?

To, že s organizáciou futbalových MS 2022 v Katare nie je všetko s kostolným (čítaj mešitným) poriadkom, vieme asi všetci. Až na pána Blattera, ale asi aj on niečo tuší a senilného len hrá. To, však, že v poriadku nie je ani prebiehajúci hádzanársky šampionát v tejto sympatickej krajine, v ktorej si nemôžete ani mrkvu zasadiť bez toho, aby vás neostriekala ropa, vie možno len málokto.

Podivuhodné veci ako v športovej verzii Aktov X sa začali diať už minulý rok. Riadne a športovo kvalifikovanú reprezentáciu Austrálie vymenila hádzanárska federácia za Nemecko. V Nemecku je totiž hádzaná najsledovanejšia na svete, tamojšia liga najsilnejšia na svete, točia sa v nej najväčšie peniaze. Austrália na turnaji chýbala asi len klokanom a bumerang aportujúcemu psovi Dingovi, tak prečo by ju sprosto nepodviedli, veď pre sledovanosť historicky prvého šampionátu na katarskej pôde všetko...

Zatiaľ, čo pri tomto škandáliku ostali hádzanárske mocnosti pomerne ticho, už počas samotného turnaja sa búria aj ony. Už totiž nejde o „nezaujímavú“ Austráliu, no výsledkovo sa katarské ťahy týkajú aj ich. Katarský tím doteraz v histórii vytvoril svoje maximum 16. miestom na MS 2003 v Portugalsku. Dnes je na svojom domácom turnaji už v semifinále. A nebude to len tým, že ich káder je zložený zo štyroch hráčov bývalej Juhoslávie, jedného Španiela, Francúza a Kubánca, ktorým sa splnil detský sen o oblečení reprezentačného dresu utkaného z dolároviny.

Na tomto turnaji totiž diagnóza katarakta (=šedý zákal) nabral nový význam. Rozhodcovia, ktorí pískajú zápasy domácej reprezentácie, totiž strácajú zrak na jedno zo svojich očí, podľa toho, v akom uhle stoja k domácej reprezentácii. Táto choroba, ktorá sa v ázijských oblastiach nevyskytla od roku 2002, dostala Katar cez osemfinále, po ktorom rakúsky tréner vyhlásil: „K rozhodcom sa nechcem vyjadrovať, ale myslím si, že Katar sa stane majstrom sveta.“

Vo štvrťfinále, pri zaplnenom hľadisku, potom diváci pri obrazovkách hrali v duchu hru: komu fandím menej, pretože domáci európsko-katarský tím privítal dosadených Nemcov. Tí pocítili, aké to je bojovať proti tímu silnejšiemu v zákulisí ako na palubovke. Nahnevaní nemeckí dôchodcovia mávali na rozhodcov zelenými bankovkami, pravdepodobne tými istými, ktoré ich dostali na turnaj na úkor Austrálie. Katar v celom zápase viedol a napriek druhopolčasovej snahe favorizovaného Nemecka, udržal dvojgólové víťazstvo a postúpil do semifinále.

Nie všetkých zaujíma dianie v hádzanej. Tých čistokrvno futbalových by však mohlo. Hádzanárské KatarAkty X nám totiž možno v týchto dňoch ponúkli ochutnávku toho, čo sa môže diať o sedem rokov na futbalovom turnaji.