Main Content

Obhajca titulu Wawrinka v semifinále Australian Open proti Djokovičovi

streda, 28. január 2015 12:05 | Autor: TASR

Obhajca titulu Wawrinka v semifinále Australian Open proti Djokovičovi
Obhajca titulu Wawrinka v semifinále Australian Open proti Djokovičovi | zdroj: © TASR

Melbourne 28. januára (TASR) - Švajčiarsky tenista Stan Wawrinka sa stal tretím semifinalistom mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne.

Obhajca titulu si vo štvrťfinále ako nasadená štvorka poradil s päťkou "pavúka" Japoncom Keim Nišikorim v troch setoch 6:3, 6:4, 7:6 (6). V dueli o postup do finále nastúpi v piatok proti najvyššie nasadenému Srbovi Novakovi Djokovičovi, ktorý vyradil Kanaďana Miloša Raoniča v troch setoch 7:6 (5), 6:4, 6:2.

Wawrinka počas celého zápasu skvele podával, vlaňajšiemu finalistovi US Open nasúkal 20 es a odplatil mu prehru z Flushing Meadows. V tajbrejku tretieho setu síce za stavu 6:1 nepremenil päť mečbalov, no v koncovke napokon slávil úspech.

Wawrinkovi po využití šiesteho mečbalu spadol kameň zo srdca. "Odľahlo mi, že som to napokon zvládol v troch setoch. Priznám sa, že v tajbrejku som bol poriadne nervózny. Proti Keimu musíte bojovať o každý fiftín, vždy je to ťažké, čo sa dnes potvrdilo. Zatiaľ hrám dobre, na obhajobu titulu však zatiaľ nemyslím. Prišiel som sem odohrať ďalší grandslam, musím ísť od zápasu k zápasu. Pozriem si teraz duel Novaka s Milošom. Nech bude mojím semifinálovým súperom ktokoľvek z nich, určite to bude dobré stretnutie," povedal Švajčiar v prvom interview priamo na kurte.

Nišikori priznal, že nemal dobrý deň. "Nešlo mi podanie, nedokázal som sa dostať do správneho rytmu v prvom a ani druhom sete. Súper hral skutočne agresívne, predvádzal parádny tenis. Po psychickej stránke som bol na tom dobre, bol som pripravený Stana zdolať, dnes bol však odo mňa trochu lepší," citovala agentúra AP japonského tenistu.

Ľahkú cestu do semifinále nemal Djokovič, ktorý sa potrápil s Raoničom. Dvadsaťštyriročný Kanaďan mu sebavedomo odolával a zvládal dlhé výmeny. Prvý set napokon získala svetová jednotka v tajbrejku po necelej hodine hry. V druhom dejstve mal Srb o čosi navrch. Raonič hneď v úvode prišiel o svoje podanie a Djokovič išiel do vedenia 2:0. Tesný náskok si stále udržiaval a po 33 minútach premenil prvý setbal, čím sa opäť priblížil k semifinálovej miestenke. V treťom sete videli diváci azda najlepšiu výmenu z celého zápasu, po ktorej si obaja aktéri vyslúžili mohutný potlesk. Raonič však v ďalšom priebehu za svojím súperom zaostával, dvakrát stratil podanie a záverečné dejstvo sa tak stalo ľahkou korisťou Djokoviča. Ten sa medzi elitnou štvorkou predstaví po ročnej prestávke, keď minulý rok mu cestu vo štvrťfinále zatarasil neskorší víťaz a momentálne najbližší súper Wawrinka.

Raonič, ktorý v stretnutí predviedol 15 es, nedokázal stále nájsť recept na Srba. V doterajších piatich dueloch vždy ťahal za kratší koniec.

muži - dvojhra - štvrťfinále:

Stan Wawrinka (4-Švajč.) - Kei Nišikori (5-Jap.) 6:3, 6:4, 7:6 (6)
Novak Djokovič (1-Srb.) - Miloš Raonič (8-Kan.) 7:6 (5), 6:4, 6:2