Main Content

Dnes sa môžeme dočkať najväčšej šialenosti v histórii futbalu

streda, 28. január 2015 10:01 | Autor: Filip Chudý

Dnes sa môžeme dočkať najväčšej šialenosti v histórii futbalu
Dnes sa môžeme dočkať najväčšej šialenosti v histórii futbalu | zdroj: © TASR

História futbalu si už pamätá všeličo, ale to, čo sa môže udiať dnes, ešte nikdy nezažila. Absolútnu vyrovnanosť tohtoročného Afrického pohára národov naplno demonštruje D-skupina. Dnes jej program končí, no možno sa o nej bude hovoriť ešte celé desaťročia.

Komentár Filipa Chudého

Hra hier si vo svojej bohatej histórii už prešla takmer všetkým, ľudstvo by mohlo povedať, že ho už nič na futbale nemôže prekvapiť, lenže omyl. Práve dnes môže futbal zažiť svoju najväčšiu šialenosť, na ktorú by sa spomínalo ešte dlhé desaťročia. V dávnej minulosti, keď sa potreboval určiť postupujúci, sa remízové stavy riešili tak, že prišiel na rad opakovaný zápas, ktorý mal určiť víťaza, alebo sa proste iba žrebovalo. Túto pre súčasné generácie zdanlivo absurdnú situáciu poslal do zabudnutia až vynález penaltového rozstrelu, lenže ten sa dostával do praxe až na prelome šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov. Úplne sa presadil až trochu neskôr, na čom majú zásluhu aj československí futbalisti. Bolo to totiž finále ME 1976, ktoré zapísalo penaltový rozstrel do sŕdc fanúšikov, keďže až ten v Belehrade bol prvý skutočne veľký. Vtedy sa tešil výber s prevahou slovenských futbalistov, no a odvtedy si nestranní priaznivci takmer vždy vo vyraďovacej fáze prajú nerozhodný stav...

Určenie víťaza žrebovaním sa tak dostalo do úzadia, no táto alternatíva vo futbale zostala. Keď čítate pravidlá pre učenie poradia pri hocakom podujatí, na úplnom konci sa nachádza slovo žreb, no vždy rozhodlo nejaké kritérium v poradí pred ním, lenže dnes sa možno siahne po úplne poslednej možnosti, ktorou je minca s dvoma stranami.

Tohtoročný africký šampionát je najvyrovnanejší v histórii. Až dvanásť zápasov sa doteraz skončilo remízou, čiže viac ako každý druhý. Po druhom hracom kole v skupinách sme nepoznali ešte ani jedného postupujúceho a ani nikto šancu na postup nestratil. Už to je veľmi zaujímavý fakt, zvlášť ak to porovnáme s prebiehajúcim ázijským šampionátom, na ktorom sa v skupinách nezrodila ani jedna remíza a každá skupina skončila tak, že víťaz mal deväť bodov, druhý v poradí šesť, tretí tri a posledný skončil bez bodu. No to, čo sa deje v D-skupine je absolútny futbalový extrém, aký nemá obdoby.

Všetky štyri doterajšie zápasy sa skončili rovnakou remízou 1:1, čo zapríčinilo, že skupina má štyroch lídrov, lenže po poslednom zápase musíme poznať nielen dvoch postupujúcich, ale aj výsledné poradie, aby sme ich vedeli dosadiť do štvrťfinálového pavúka. Jednoduché je to v tom, že každý z účastníkov vie, že ak vyhrá svoj zápas, určite postúpi, lenže čo i len jedna remíza vyťahuje mincu z vrecka von. No a úplným vrcholom by bolo, ak by oba zostávajúce zápasy skončili rovnakou remízou, pričom to nemusí byť ani 1:1, hoci ak by sa tento rezultát zopakoval aj v treťom dvojzápase, išlo by o najväčšiu kuriozitu v histórii nielen futbalu, ale vlastne aj športu ako celku.

Zároveň doterajšie výsledky dovolili všetkým stranám špekulovať, čo je tiež tradičná kultúra posledných skupinových kôl, v ktorých často sa rodia „prekvapivé“ výsledky, no teraz je to trochu z iného uhla. Čisto teoreticky, na oboch štadiónoch prebieha 88. minúta, stavy sú remízové s rovnakým počtom gólov na oboch štadiónoch, situácia sa tak nezmenila, všetci sú stále na prvom mieste a o ich (ne)postupe by mal rozhodnúť žreb. Niekto by si mohol povedať, že nechajú to už na osud, lenže nemusia. Ak by totiž na jednom štadióne „zázračne“ dalo každé mužstvo po góle, obe by sa dostali na postupové miesto, keďže by ich zvýhodnil väčší počet strelených gólov, no a keby aj náhodou v súbežnom zápase tiež padol gól, nič by sa pre nich nemenilo, stále by to pre oboch istil žreb, pri ktorom by ich šanca na postup bola naďalej 50 %. Niekto by to považoval za nešportové, niekto za pragmatické, no história futbalu nás už naučila, že pre postup sa zvykne robiť všetko.

Aj preto bude dnešný večer naozaj nevyspytateľný. Môže sa žrebovať iba jeden postupujúci, môže sa žrebom úplne určovať poradie v skupine, môžeme sa dočkať gólových pretekov v záveroch zápasoch na oboch štadiónoch , možné je proste čokoľvek. No jedno je isté už teraz, dnes sme veľmi blízko toho, aby sme zažili najšialenejší večer v histórii futbalu, či tak bude, na to nám dajú odpoveď zápasy Kamerun - Pobrežie Slonoviny a Guinea - Mali. Ešte nikdy svet s takým napätím nehľadel na vyvrcholenie skupinovej fázy Afrického pohára národov, ako tomu bude teraz.