Main Content

Wilfried Bony: Trpezlivosťou až na vrchol

utorok, 27. január 2015 20:31 | Autor: Jakub Mihálik

Wilfried Bony: Trpezlivosťou až na vrchol
Wilfried Bony: Trpezlivosťou až na vrchol | zdroj: © TASR

Svoje európske pôsobenie začal na slávnom Anfield Road. Odmietnutie po skúške v Liverpoole ho však naučilo pokore, vďaka ktorej sa dostal na vrchol. Dnes je Wilfried Bony hráčom rozprávkovo bohatých Citizens.

Pozná ho celý futbalový svet. Wilfried Bony, reprezentant Pobrežia Slonoviny, sa len pred pár dňami stal hráčom majstra anglickej ligy, za čo Manchester City musel waleskému Swansea City zaplatiť takmer 30 miliónov eur. Nechýbalo však veľa a dobre stavaný útočník mohol skončiť ako nespočetné množstvo iných afrických mladíkov, skúšajúcich šťastie na starom kontinente.

Futbalisti, prichádzajúci do európskeho futbalu, väčšinou vystrelia do povedomia fanúšikov už v pomerne mladom veku.  Rodák z Bingerville sa však odhodlal k európskym skusom až po osemnástych narodeninách. Z miestneho klubu Issia Wazi mu manažér vybavil skúšku v slávnom Liverpoole. Mladý Wilfried neuspel, no s odstupom času môže paradoxne povedať, našťastie. Zástupy podobných futbalistov, ktorí najprv ohúria, aby potom odpaberkovali od akadémie veľkoklubu, cez rezervu až do nejakého provinčného klubu, zahŕňajú desiatky, ak nie stovky futbalistov.

Bonyho liverpoolske odmietnutie poslalo na opačnú cestu. Z Anfield Road zamieril do Prahy, kde ho vyskúšala Sparta. Napriek tomu, však, že mal hráč osláviť už devätnáste narodeniny, neputoval okamžite do prvého tímu, ale svoje miesto si musel vybojovať v sparťanskom B tíme.

Tréner Jan Kmoch, ktorý vtedy rezervu Rudých trénoval, naňho dodnes spomína na slušného, pokorného a inteligentného človeka. Práve tieto vlastnosti Wilfriedovi vydobyli pozíciu hviezdy českého futbalu. Takmer rok čakal na svoju šancu v prvom tíme. Ubytovaný v tréningovom centre Sparty, k spokojnosti mu stačila jedna izba, pár tisíc českých korún mesačne a absolútna sústredenosť na futbalový rozvoj. Hocikedy ho prišli novinári navštíviť, museli počkať, kým dokončí svoju pravidelnú dávku individuálneho tréningu. Rovnako, ako futbal, bral poctivo aj všetko okolo. Češtinu zvládol za niekoľko mesiacov. Z desiatich najdôležitejších slovíčok, ktoré dostal na začiatku, až po tlmočenie spoluhráčovi Leovi Kweukemu, známemu z pôsobenia na Slovensku. Považoval to za automatické, ak chce v krajine uspieť.

To už však naplno žiarila hviezda mladého útočníka, ktorý ohúril svojimi gólmi najmä v Európskej lige, kde Sparta, aj s našim Jurajom Kuckom, dvakrát po sebe postúpila do vyraďovacej fázy.

Bony sa ani tentokrát „nezbláznil“. Pri rozhodovaní o budúcnosti neurobil obrovský skok, ale „krok naistotu“, keď si vybral holandské Vitesse. Najvyššia súťaž v krajine tulipánov je ofenzívne ladená a meno si v nej spraví oveľa ľahšie útočník ako obranca, tobôž gólový, ako práve Bony.

Aj v ďalšom svojom pôsobisku šiel krok po kroku. V prvej polsezóne stihol tri góly, v tej ďalšej už dvanásť a vo svojej poslednej „holandskej“ vystrelil ku hviezdam tridsaťjeden ligovými gólmi. Nádejný kanonier, prirodzene, vzbudil záujem tých najkvalitnejších klubov. Hlásili sa mnohé, Bony si prekvapivo vybral Swansea, hlavne preto, že malý, nenápadný klub považoval za ideálny na rozbeh vo veľkom svete anglického futbalu. Waleský klub za jeho služby zaplatil štrnásť miliónov eur, čo bolo tamojším rekordom, no už za rok a pol Labute zinkasovali za jeho prestup dvojnásobok.

Ešte keď sa Bonyho pýtali fanúšikovia v jednom z rozhovorov, aký klub má z anglickej Premier League najradšej, označil Chelsea s jeho vzorom, Didierom Drogbom a Liverpool, ten klub, ktorý ho v mladosti odmietol. Reprezentant Pobrežia Slonoviny sa totiž vo futbale nenechá strhnúť emóciami a každý jeho futbalový krok je dopredu premyslený. Svedčí o tom aj fakt, že pri záujme, ktorý sa oňho strhol toto prestupové obdobie, neprestúpil do svojich „srdcových“ klubov Chelsea, či Liverpoolu, hoci oba oňho mali javiť záujem. Vyhodnotil, že Liverpool by pri svojej súčasnej forme nebol krokom dopredu, k vysnenej Lige majstrov. V Chelsea by sa zase pri Mourinhovom štýle koučingu presadzoval ťažšie.

Manchestru City sa v aktuálnej sezóne vo viacerých zápasoch prihodilo, že museli odohrať zápas bez klasického útočníka. Stevan Jovetić sa od príchodu na Britské ostrovy nedostal do formy, viac laboruje so zranením ako hrá a naspäť „domov“ ho volá talianska Serie A. Edin Džeko sa už nechce uspokojiť s pozíciou večného náhradníka, Sergio Aguero, hviezda Citizens, je takisto až príliš často zranená. Bony Wilfried je pripravený dobyť aj ďalšie svoje pôsobisko.