Main Content

Ako prebieha lekárska prehliadka pred prestupom? Rozprávali sme sa s MUDr. Pavlom Malovičom

utorok, 27. január 2015 15:45 | Autor: Silvia Petrašková

Ako prebieha lekárska prehliadka pred prestupom? Rozprávali sme sa s MUDr. Pavlom Malovičom
Ako prebieha lekárska prehliadka pred prestupom? Rozprávali sme sa s MUDr. Pavlom Malovičom | zdroj: © TASR

Zimné prestupové obdobie vo svete futbalu je v plnom prúde. Jeho neodmysliteľnou súčasťou je aj zdravotná, resp. lekárska prehliadka, ktorej absolvovanie je pre hráča tzv. vstupnou bránou k finálnemu dokončeniu prestupu.

Bližšie informácie o tejto problematike nám v exkluzívnom rozhovore pre portál sport7 poskytol známy slovenský telovýchovný lekár a dlhoročný predseda Zdravotnej komisie SFZ MUDr. Pavel Malovič.

K štandardnému postupu tak počas letného ako aj zimného prestupového obdobia už neodmysliteľne patria tzv. lekárske, resp. zdravotné prehliadky, ktoré hráči musia absolvovať pred každým prestupom do nového klubu. Prezraďte nám, čo patrí medzi ich kľúčové a základné body? Čo všetko a pomocou akých prístrojov sa počas nich u hráča najčastejšie sleduje?

 Kľúčové a základné body sú, čo najdokonalejšie rozpoznať odozvu organizmu hráča na maximálnu záťaž, výkon, najmä čo sa týka jeho srdcovo-cievneho, dýchacieho systému a pohybového aparátu. Dôležitá súčasť je aj vyšetrenie krvi, biochemické vyšetrenie, antropometrické, očné a zubné vyšetrenie, v potrebných prípadoch ešte špecializované kardiologické vyšetrenie (echokardiografia a p.), otorinolyryngologické, endokrinologické, urologické atp. Základné vyšetrenia sa vykonávajú naantromometrických (kalipometria etc.), spiroergometrických sústavách prístrojov (bežiaci koberec, bicykel)

Kontrola činnosti srdca je jednou z kľúčových bodov samotnej lekárskej prehliadky. Tá sa za posledné roky kôli nečakaným úmrtiam futbalistov práve v dôsledku náhlej zástavy srdca, ešte viac sprísnila. Dá sa vôbec určiť čo môže byť jej hlavnou príčinou?

U nás je kontrola prísna aspoň štyri desaťročia, čo sa ja pamätám, preto sa vo futbale na Slovensku v súťažiach a u hráčov, ktorí absolvujú u nás lekársku prehliadku, náhla smrť počas hry alebo tréningu nevyskytla. Príčinami náhlych úmrtí je zvyčajne nerozpoznané kardiologické ochorenie, či už vrodené alebo získané. Zvyčajne sa tak stane aj kvôli nedostatočnej, resp. nesprávnej prehliadke už v žiackom veku, podceňovaní nálezov a odporúčaných vyšetrení. To platí nielen u nás, ale aj hocikde inde na svete.  

Okrem zrejme tiež dôležitej kontroly zraku ako aj sluchu, zvykne hráč počas lekárskej prehliadky (pozn. v niektorých zahraničných kluboch to býva častým javom), prejsť aj neštandardnou kontrolou chrupu. Stretávate sa s takýmito kontrolami aj Vy?

Je to samozrejmosťou. Kto zanedbá tento typ kontroly, riskuje prehĺbenie fokálnej (ložiskovej) infekcie, ktorá môže byť napr. príčinou zápalu srdcového svalu.

Je rozdiel vykonávať lekársku prehliadku pred prestupom do nového klubu u bežného hráča v poli a na druhej strane u brankára v bráne, u ktorého v prípade sa za najzaťaženejšiu časť tela počas zápasov považujú ramená, lakte a ruky? Na čo všetko sa v jeho prípade môže klásť ešte dôraz?

Brankár sa podrobí rovnakej prehliadke ako ktorýkoľvek iný hráč. Rovnako zaťažované má aj dolné končatiny, srdce, hlavu, zrak a všetko ostatné. Vzhľadom na častý výskyt úrazov hlavy sa kladie dôraz na neurologické vyšetrenie.

Lekárska prehliadka býva vo všeobecnosti považovaná za bezproblémový proces a doslova formalitu pred samotným prestupom. Vyskytnú sa však prípady, kedy sa jej finálny výsledok nepodarí podľa želaných predstáv a hráč zdravotným testovaním jednoducho neprejde. Stretli ste sa aj Vy osobne s takýmto prípadom? A ak áno, čo bolo jeho najčastejšou príčinou?

 Lekárska prehliadka nie je ani zďaleka bezproblémový proces alebo formalita. Hráči prichádzajú často zanedbaní (v ostatnom čase riešime minimálne 5 prípadov) a s nedoriešenými problémami. Osobne sa s tým stretávam veľmi často a najčastejšou príčinou sú problémy so srdcom, krvným tlakom a chrbticou.

Aká je úroveň spomínaných lekárskych prehliadok u nás v porovnaní so zahraničím? Ak môžeme hovoriť o nejakých rozdieloch v čom sú iné?

Lekárska prehliadka na Slovensku (pokiaľ sa vykonáva v požadovanom rozsahu) má rovnakú a v mnohých prípadoch oveľa vyššiu úroveň ako v zahraničí. Poznám situáciu vo všetkých kluboch hrajúcich Champions League a Europa League, ale aj na iných úrovniach v Európe. Badateľný rozdiel je najmä v neochote našich klubov (hráčov) takúto rozsiahlu prehliadku zaplatiť. Celý proces sa dá vykonať za jeden, maximálne dva dni. A ešte jeden problém, veľa klubov najprv podpíše zmluvu s hráčom a potom ho pošle na prehliadku, čo je absurdné. To sa nestáva ani v „menej vyspelých“ krajinách.

Je možné, aby hráč, ktorý prechádza lekárskou prehliadkou pred prestupom, schválne zatajil vyšetrujúcemu lekárovi svoj problémový zdravotný stav a lekár by mu na to neprišiel? Stretli ste sa s takouto situáciou? Následné problémy v prípade takéhoto „úteku z komplikovanej situácie“, sú zrejme veľké...

Takéto pokusy sú, ale napokon sa na to vždy príde. Stretol som sa s takou situáciou viackrát a následné problémy boli u hráča nedozierne. Zväčša skončil s kariérou alebo odišiel do klubu, ktorý lekársku prehliadku nepožadoval.