Main Content

NHL nahlas povedala, čo si myslí o slovenskom hokeji

pondelok, 26. január 2015 09:45 | Autor: Filip Chudý

NHL nahlas povedala, čo si myslí o slovenskom hokeji
NHL nahlas povedala, čo si myslí o slovenskom hokeji | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

To, o čom sa už dlhé mesiace špekulovalo, sa počas víkendu stalo oficiálne skutočnosťou. Slovenská hokejová reprezentácia sa nezúčastní na obnovenom Svetovom pohári. Ten sa naposledy konal v roku 2004, a podobne ako predtým v roku 1996, sa hral okrem Kanady a USA aj vo Švédsku, Fínsku, Nemecku a Česku. Vtedy sme boli na večierok pozvaní aj my, keď sme spolu s Nemeckom hrali so šesticou, ktorá si účasť zopakuje. No hrať sa už nebude vo viacerých halách na dvoch kontinentoch, ale iba v Toronte, čiže aj prívlastok svetový nemá akosi opodstatnenie, a to nielen pre jedno dejisko.

NHL a hráčska asociácia NHLPA, ktoré turnaj usporiadajú, zaujíma iba jedno jediné, a to je zisk na ich účtoch. Už teraz si vypočítali, že si budú na polovicu deliť 100 miliónov dolárov, kým v minulosti to bola najviac tretina z tejto sumy. Práve kvôli čo najvyššiemu zisku sa bude hrať iba v jednej hale. Stačí totiž zaplatiť iba jeden prenájom, čím sa znížia náklady. A hoci je Toronto hokejové mesto, ani tam nie je o hokej až taký záujem, aby mali organizátori na každom zápase vypredané, čo je potrebné pre spomínaný stomiliónový zisk. Najlepšou ukážkou boli nedávne MS do 20 rokov, keď ani na domácu Kanadu nebolo vždy plno, o ostatných zápasoch ani nehovoriac. Nuž a práve to je dôvod, prečo nás a ani nikoho iného navyše nepozvali.

Organizátori si veľmi dobre uvedomujú, že drahé lístky, lebo iba také sa budú na tento turnaj ponúkať, by nedokázali v dostatočnom množstve predať na zápasy mužstva, ktoré by malo pre kanadské publikum väčšinu bezmenných hráčov, pričom do tejto kategórie patrí aj Slovensko. Severoameričania totiž uznávajú iba NHL, ostatné súťaže považujú za odpad. Preto naozaj nemôžeme čakať, že mená ako Sersen, Graňák a pod., ktoré by sa v slovenskom výbere určite objavili, by predali čo i len jednu vstupenku. Menovaní kvalitou za hráčmi NHL síce v ničom nezaostávajú, no pre tamojších divákov sú absolútne nezaujímaví. A tak usporiadateľov napadlo, že urobia nejaké zmiešané európske mužstvo, keďže si spočítali, že okrem akože silnej európskej štvorky sa na starom kontinente nájde akurát okolo tých 20 hráčov, ktorí si v NHL urobili aspoň nejaké meno, čiže mal by to byť pre nich aspoň trochu atraktívny výber.

Chápem ich, ak sa na to pozerám ako oni z finančného hľadiska, ale keďže ja si vidím aj za nos, považujem to za obrovskú sprostosť, ktorá vytvorí len problémy. Ak si myslia, že tomuto výberu budú teraz fandiť všetci Slováci, Švajčiari, Nemci, Slovinci, Lotyši, Bielorusi a pod. len preto, že tam budú mať nejakých troch hráčov, sú na veľkom omyle. Vlajka a hymna tohto tímu? Ak uvažovali, že použijú symboly Európskej únie, nech sa rýchlo spamätajú, keďže v kádri budú určite aj hráči z krajín mimo únie, preto ich ani zrejme nebudú môcť použiť. A národné mužstvo bez vlajky a hymny nemá vlastne ani za čo hrať, ak teda nepoužijú ako argument štartovné. No potom by boli z týchto hráčov jedine žoldnieri.

Očakávam, že spolu so Švajčiarmi by sme mali byť v očiach organizátorov najväčší dodávatelia hráčov do tohto zlepenca. Ale už teraz hovorím, budem veľmi rád, ak v tomto výbere nebude nakoniec hrať ani jeden slovenský hokejista. Celá NHL v týchto dňoch naplno ukázala, čo si myslí o slovenskom hokeji, pričom nenarážam iba na to, že nás nepozvali na Svetový pohár, ale aj to, že na zápas hviezd pôvodne nezavolali ani jedného nášho hráča, čo je tiež silná káva aj vzhľadom na to, akí drevorubači sa tam okamžite dostali. Ak má NHL takýto vzťah k slovenskému hokeju, prečo by mal ten prostredníctvom tých zopár hviezd čo mu ešte zostali, zachraňovať jej projekt, ktorý je vlastne proti Slovensku? Chlapci slovenskí, dvakrát si dobre rozmyslite, či do toho pôjdete, slovenskému hokeju svojou účasťou v tomto projekte nepomôžete!