Main Content

Jorge Mendes - najsilnejší muž futbalu

nedeľa, 25. január 2015 13:09 | Autor: Timotej Gašper

Jorge Mendes - najsilnejší muž futbalu
Jorge Mendes - najsilnejší muž futbalu | zdroj: © TASR

Futbaloví agenti pracujú väčšinou v úzadí, no ich moc je oveľa väčšia, ako by si kto myslel. K týmto mužom patrí aj Jorge Mendes, v poslednej dobe spomínaný ako najsilnejší muž futbalu.

Celým menom Jorge Paulo Agostinho Mendes sa narodil v portugalskom Lisabone. Ako hráč sa ďaleko sa nedostal, keďže neuspel na skúškach u viacerých portugalských klubov a tak sa jeho kariéra skončila už keď mal dvadsať rokov. Tí, ktorí ho poznali, sa však o jeho budúcnosť neobávali. Odmalička bolo jeho silnou stránkou vyjednávanie a v kombinácií s tým, že pôsobil vzdelane, mal veľký prehľad a disponoval výbornými kontaktmi, bolo jasné, že sa v živote nestratí.  Po vlne futbalového neúspechu si Jorge otvoril videopožičovňu a pracoval v baroch. Neskôr si otvoril nočný klub, kde zároveň pracoval ako barman a práve na tomto mieste sa začal jeho život futbalového agenta. V jeden večer sa Mendesovi zdôveril portugalský brankár Nuno, ktorý vtedy ako dvadsaťročný pôsobil vo Vitorii Guimares, s tým že by rád odišiel z Portugalska. Mendes sa rozhodol, že mu v tom pomôže. Po viacerých telefonátoch vyjednal svoj prvý oficiálny prestup, keď Nuna kúpilo španielske Deportivo La Coruna. Nuno sa po prestupe úspešne prezentoval na hosťovaniach v nižších ligách a od leta 2014 je trénerom vo Valencii.

Od čapovania piva až po predaj Cristiana Ronalda

Mendesove kroky začali postupne smerovať do multi milionárskeho biznisu futbalu. Jeho najväčšia sila sa ukrývala v jeho povahe. Temperamentný Portugalec bol vždy priebojný a zdravo drzí, čo mu s hrsťou kontaktov a známostí v jeho brandži výrazne pomáhalo, veď pre klienta sa dokázal aj pobiť. Dokazuje to situácia spred dvanástich rokov, keď sa na lisabonskom letisku s konkurentom Josem Veigom pobil o Luisa Figa. Ako to komentoval sám Mendes, komunikácia vtedy nestačila. Jeho silnou stránkou sú jazyky, ovláda ich plynule päť, veď každý hráč uvíta agenta, ktorý sa s ním vie porozprávať v rodnej reči. Mendes sa vždy rád pozeral na mladé talenty v rôznych portugalských akadémiách, čo mu prinieslo zmluvy s Ricardom Quaresmom alebo Cristianom Ronaldom. V roku 1996 si založil agentúru GestiFute a postupne začal točiť futbalovým svetom podľa svojho gusta. Za prvé lastovičky jeho úspechu sa počíta predaj CR7 do Manchestru United či dosadenie Joseho Mourinha z Porta do Chelsea.

Časom si Mendes získaval ako uznanie tak aj dôveru najväčších hviezd či trénerov. V roku 2007, keď Mourinho odišiel z Chelsea do Interu, ho hlavne Mendesov talent vyjednávania spravil najlepšie zarábajúcim trénerom na svete. Keďže Mourinho, Ronaldo, Carvalho a iní žali úspechy, žal ich aj ich agent. Jorge vždy podporoval a mal na starosť hlavne Portugalcov, pretože je všeobecne známe, že najlepšie vzťahy má práve s Cristianom Ronaldom či Josem Mourinhom, ktorí mu veria natoľko, že ho berú ako rodinu. Mendesova zatiaľ najväčšia chvíľa prišla v roku 2009, keď svojmu "zlatému prasiatku", CR7, pomáhal s prestupom do Realu Madrid, za ktorý bol potom odmenený províziou vo výške štyroch miliónov libier. Postupne sa Mendesove meno a renomé rozbehli do celého sveta a začal sa jeho dodnes bežiaci prestupový kolotoč. Každodenná tvrdá práca a plnenie požiadaviek svojich klientov je to, čo Mendes na tejto práci najviac miluje.

Leto 2014 a obchody snov

Jorge Mendes mal ako vždy, aj v lete 2014 plné ruky práce. Jej výsledkom bolo vyjednanie štyroch zo siedmych najväčších letných prestupov. Mendesovi klienti James, Angel Di Maria, Diego Costa a Mangala zmenili pôsobisko a superagent z každého prestupu dostal svojich 10%, čo tvorilo v tomto prípade okolo 30 miliónov libier.

Druhá strana mince

Na jednej strane starostlivý, cieľavedomý a férový agent. Podľa iných aj bezcharakterný a prehnane namyslený muž, čo by pre peniaze aj kradol. Pri takom počte klientov a množstvu práce sa všetko stihnúť nedá a tak sa stane, že aj Jorge Mendes sa dokáže naštvať a byť arogantný, či dokonca ignorovať. Prípad s Josem Veigom je už dnes minulosť, no od tej doby je tu aj hŕstka neprajníkov, ktorí dodnes považujú Mendesa za muža, ktorý do svojej práce zapája nelegálne praktiky či uplácanie. Tak či onak, ak má dôveru v ľudoch ako Ronaldo, Mourinho, Di Maria či Sir Alex Ferguson, na názore ostatných mu nezáleží. Mendes pracuje v odbore, v ktorom je sebavedomie a prirodzená drzosť akousi povinnosťou. Vraví sa o ňom, že denne vybaví cez sto hovorov a funguje na štyroch telefónoch.

Osobný život

Ronaldo je síce dobrá spoločnosť, no aj Mendes potrebuje vypnúť a mať osobný život mimo zmlúv a telefónov. Je hrdým otcom piatich detí, z čoho má dve z prvého a tri z druhého manželstva. Štyridsaťosem ročný Jorge sa netají záľubou čítania prestupových špekulácií, vraj sa pri nich niekedy dobre pobaví. Človek ako Mendes samozrejme nemôže vyjadrovať náklonnosť jedinému klubu, no vzhľadom nato, že je zarytý Portugalec a jeho najväčšie klenoty mali zastávku v Reale Madrid, tak sa z toho dá vycítiť, že fandí predovšetkým portugalským klubom a Pusinkám z Madridu. Vzťah s prvou manželkou mu vraj krachol pre jeho prehnaný workoholizmus, čím sa ani Jorge Mendes netají: "Nepoznám slovo odpočinok, vždy a stále pracujem na 110% a chcem aby moji klienti mali to, čo chcú."

Mendesovi najznámejší klienti

Drvivú väčšinu klientov tvoria jeho spoluobčania, medzi najznámejších patria Cristiano Ronaldo, Pepe, Ricardo Quaresma, Miguel Veloso, Danny či Bruno Alves. Okrem Portugalcov sa Mendes stará aj o pohodlie Joseho Mourinha, Jamesa Rodrigueza, Angela Di Mariu, Falcaa, Diega Costu, Thiaga Silvu, Eliaquima Mangalu či Fabia Coentraa. V minulosti pod jeho krídla patril aj legendárny Deco. Mendseova agentúra GestiFute spravuje práva až 75 hráčom, ktorých trhová hodnota je spolu 832 miliónov eúr, čo z tejto spoločnosti robí najhodnotnejšiu športovú agentúru na svete.

TOP 5 klientov podľa trhovej ceny

1. Cristiano Ronaldo - Real Madrid- 120 miliónor eur
2. Angel Di Maria - Manchester United- 65 miliónov eur
3. James Rodriguez - Real Madrid- 60 miliónov eur
4. Falcao - Manchester United - 55 miliónov eur
5. Diego Costa - Chelsea- 37 miliónov eur

.