Main Content

Erik Jendrišek: Progres v našej lige je viditeľný

streda, 21. január 2015 17:05 | Autor: Timotej Gašper

Erik Jendrišek: Progres v našej lige je viditeľný
Erik Jendrišek: Progres v našej lige je viditeľný | zdroj: © TASR

Jeho gól 1. apríla 2009 proti Česku patril ku kľúčovým momentom nášho senzačného postupu na MS 2010. Odvtedy vystriedal 5 rôznych klubov. Len pred pár dňami vymenil trnavský Spartak, v ktorom strelil počas jesene 5 ligových gólov, za Cracowiu Krakow.

V Ekstraklase sa pokúsi najmä gólmi pomôcť novému zamestnávateľovi, aktuálne 12.celku súťaže, šplhať v tabuľke nahor. V minulosti, najmä ako hráč Kaiserslauternu, už potvrdil, že vie byť hviezdou mužstva, v Poľsku by sa ňou opäť mohol stať. Prinášame vám rozhovor s 28-ročným útočníkom Erikom Jendrišekom.

Ako sa zrealizoval tvoj nedávny odchod do Cracowie Krakow?
Prestup sa uskutočnil veľmi rýchlo. Zavolal mi tréner Podolinski a povedal mi svoje predstavy. Mňa to oslovilo a bol som hneď v Krakowe.

V poľskej Ekstraklase pôsobí čoraz viac Slovákov, čo si o tom myslíš? Má poľská liga kvalitu?
Samozrejme, že poľská liga má kvalitu. Sú tam krásne štadióny a skvelí fanúškovia. Teším sa na niečo nové v mojej kariére.

V roku 2006 ťa ako dvadsaťročného angažoval nemecký Hannover 96, aké si mal od tohto prestupu očakávania?
Chcel som sa presadiť v Nemecku a keďže som tam strávil sedem rokov, myslím si, že to bolo dobré rozhodnutie.

Po rokoch v Nemecku si sa z Cottbusu vrátil do Trnavy, vidíš nejaký progres v našej lige za tie roky?
V slovenskej lige je veľa mladých a talentovaných hráčov, čo je veľké plus. Začínajú sa stavať nové štadióny takže progres je určite viditeľný.

Pôsobil si v Hannoveri, Kaiserslauterne, Schalke, Freiburgu a v Cottbuse. Ktorý z týchto angažmánov ti dal najviac?
Každý klub mi niečo dal a pomohol, no najlepšie obdobie som zažil v Kaiserslauterne, kde som bol najlepším strelcom klubu a tretí v lige v sezóne, keď sme vybojovali návrat do Bundesligy.

Počas tvojho účinkovania v Schalke 04 boli v kádri hráči svetových mien ako Raúl alebo Klaas-Jan Huntelaar. Ako si ich vnímal?
Pre mňa to boli veľké vzory, od ktorých sa dalo veľa naučiť. Oni sa tak ale necítili a brali nás všetkých ako spoluhráčov. Boli to skvelí ľudia a výborní spoluhráči.

Stále máš len 28 rokov, plánuješ sa cez Poľsko vrátiť do nejakej z kvalitnejších líg?
Ťažko povedať, keďže som sa nepresadil ešte ani v Poľsku. To je teraz moja priorita a potom uvidíme, co čas prinesie.

V jesennej kvalifikácií si v reprezentácií chýbal, myslíš, že máš väčšiu šancu dostať sa späť z poľskej ligy?
To neviem. Chalanom sa darilo čo ma veľmi teší. Ja musím podávať kvalitne výkony tu v Krakowe a potom sa uvidí, či mám šancu sa pobiť o nomináciu.

Aký bol(je) tvoj futbalový vzor?
Môj vzor bol brazílsky Ronaldo, vždy som ho obdivoval.

Podľa teba najlepšia liga na svete?
Myslím si, že najväčšiu kvalitu má anglická Premier League, v ktorej je veľa dobrých klubov, ktoré si zároveň môžu dovoliť kúpiť tých najlepších hráčov.

V posledných dňoch po internete koluje video (pozrite dole), v ktorom sa fanúšikom Cracovie predstavuješ v poľštine. Dlho si si to nacvičoval?
Nič nebolo pripravené. S klubom som bol asi pár hodín a už som mal robiť rozhovor. Pýtal som sa, či budem rozprávať po anglicky alebo nemecky. No oni to chceli po poľsky, pretože videli, že sa novými spoluhráčmi snažím dohovoriť ich rečou. V Poľsku s tým boli spokojní a to je hlavné. Samozrejme, že som sa na tom pobavil aj ja.