Main Content

Ferenc Puskás: Maďarský cválajúci major

sobota, 10. január 2015 12:49 | Autor: Silvia Petrašková

Ferenc Puskás: Maďarský cválajúci major
Ferenc Puskás: Maďarský cválajúci major | zdroj: © TASR

V pondelok 12. januára sa na slávnostnom galavečeri vo švajčiarskom Zürichu uskutoční vyhlasovanie prestížnej ankety FIFA Ballon d'Or 2014 o najlepšieho futbalistu sveta za uplynulý rok. Okrem toho sa o honor toho najlepšieho pobijú aj traja kandidáti na ocenenie FIFA Puskás Award za najkrajší gól roka.

Toto prestížne ocenenie sa udeľuje strelcovi najkrajšieho gólu už od roku 2009 na počesť slávneho maďarského futbalistu a najlepšieho strelca 20. storočia Ferenca Puskása. „Je dôležité zachovať pamiatku na tohto futbalového velikána, ktorý zanechal v histórii futbalu skutočne nezmazateľnú stopu. FIFA je preto nesmierne poctená, že týmto ocenením môže vzdať hold jeho pamiatke, vyhlásil prezident svetového futbalu Sepp Blatter.

Ferenc Puskás sa narodil 2. apríla 1927 v Budapešti. Futbalová vášeň v ňom rástla už od útleho detstva, keďže jeho otec bol trénerom miestneho klubu Kispest A.C. Tento klub sa stal pre mladého talentovaného futbalistu jeho prvou futbalovou zastávkou. V novembri 1943 debutoval Ferenc v seniorskom tíme Kispestu. Klubu pomohol vybojovať päť majstrovských titulov, štyrikrát sa stal najlepším maďarským strelcom ligy a v roku 1948 bol najúspešnejším zakončovateľom v rámci všetkých európskych súťaží. Talent a čuch na góly bol už v tomto období výrazne čitateľný. O rok neskôr prestúpil do ďalšieho maďarského klubu Honvéd Budapešť. Práve tento klub mu pootvoril dvere do veľkého futbalu. Vo svojich 164 zápasoch v ňom nastrieľal neuveriteľných 165 gólov a záujem svetových futbalových klubov bol len otázkou času. Ponuky prichádzali odvšadiaľ. Záujem prejavil aj anglický Manchester United, ale kôli neznalosti angličtiny ho odmietol. Nebola to však posledná lákavá ponuka na prestup. V roku 1958 sa o slovo prihlásil slávny Real Madrid a tak sa Ferenc vo veku 31 rokov sťahoval do Španielska. Skvelé výkony, presnosť, inteligentné umiestnenie lopty, to všetko boli len niektoré zo zručností, ktoré mu v tomto klube dopomohli k 242 gólom v drese „bieleho baletu“. Tieto fantastické výkony okorenené krásnymi gólmi ho katapultovali v historických tabuľkách na popredné priečky najlepšieho strelca tohto španielskeho klubu.

Vo svojej úžasnej fazóne pokračoval Puskás aj na reprezentačnej úrovni. V drese maďarskej futbalovej reprezentácie bol strojcom jej najväčších úspechov najmä v 50-tých rokoch minulého storočia, kedy patrila dokonca medzi najlepšie na svete. Aj s kapitánskou páskou na ruke sa mu podarilo doviesť maďarskú reprezentáciu až do finále letných OH v Helsinkách v roku 1952, kde získala zlato. Okrem toho sa stal aj víťazom Stredoeurópskeho pohára z roku 1953. Jeho gólová bilancia z celkovo 85 reprezentačných štartov tvorila 84 gólov okorenených troma hetrikmi proti Rakúsku a Luxembursku. Profesionálnu kariéru ukončil Puskás v roku 1967. Neskôr sa stal trénerom. Viedol mužstvá takmer na všetkých kontinentoch, no najväčšie úspechy zaknihoval s Panathinaikosom FC a austrálskym tímom South Melborne FC. Na štyri zápasy sa stal dokonca trénerom národného tímu Maďarska.

Od roku 2000 ho však začali trápiť časté zdravotné problémy. Trpel Alzheimerovu chorobou a inými zdravotnými ťažkosťami. Jeho stav sa začal natoľko zhoršovať, že o šesť rokov neskôr 17. novembra 2006 v budapeštianskej nemocnici zomrel na zápal pľúc. Na jeho počesť mu svetový futbal udelil niekoľko významných ocenení. V roku 2002 bol po ňom pomenovaný štadión v Budapešti Stadium Puskás Ferenc a taktiež ulicu Puskás Ferenc utca v štvrti Kispest. Jeho úžasnej futbalovej kariéry sa dostalo uznania aj pridelením spomínanej ceny FIFA Puskás Award.

Všetky góly nominované na FIFA Puskas Award za rok 2014 nájdete na priloženom videu.