Main Content

Hodnotenie slovenských hokejistov na MSJ v Kanade

utorok, 6. január 2015 13:56 | Autor: Jakub Mihálik

Hodnotenie slovenských hokejistov na MSJ v Kanade
Hodnotenie slovenských hokejistov na MSJ v Kanade | zdroj: © TASR

Slovenskí juniori majú za sebou historický šampionát. Kto sa ako na turnaji predviedol? Pozrite si naše hodnotenie jednotlivých hráčov slovenského výberu.

Denis Godla  9 – O Denisovi bolo za uplynulé dni popísané dosť. Obrovská opora nášho tímu v každom zápase, najlepší brankár turnaja i najužitočnejší hráč nášho bronzového tímu. Nový hrdina slovenského tímu. U brankára takýchto kvalít musíme dať veľký pozor, aby nezakrnel. V bratislavskom Slovane zrejme nedostane šancu, keďže je až štvrtým brankárom, ak vôbec. Jeho vystúpenie v Kanade mu však otvára nové dvere. Zámorské médiá dokonca otvorili tému jeho možného vstupu do draftu, hoci v minulom roku doň neprenikol. Určite si však týmto turnajom otvoril cestu k peknej hokejovej kariére. 

David Okoličány – 9 – Síce odohral len pár minút v úvodnom súboji proti Kanade, no michalovský odchovanec takisto prispel k výbornej partii, ktorá sa v Kanade predstavila. 

Daniel Gibl – 9 – Bez odohratej minúty na turnaji. Daniel je však našou nádejou za morom, keď hrá v Ontario Hockey League. Bronzový kov mu snáď zabezpečí dostatok herných možností, napriek tomu, že Kanaďania sú v súčasnosti v mládežníckych kategóriách naladení „anti-európsky“. V Zámorí nám bránkovisko brázdi zopár nádejných gólmanov, snáď Danielovi bronzový úspech pomôže v napredovaní.

Erik Černák – 9 – Druhá účasť na šampionáte pre košického odchovanca. Erik potvrdil líderskú rolu v našej defenzíve, hral fyzicky tvrdo, no ukázal aj dobrú rozohrávku a prehľad, keď neraz vykorčuľoval z nepríjemnej situácie. Erik by mohol ešte zapracovať na strele a do budúcna by sa mohol stať skvelým presilovkovým obrancom, ktorých nemáme dostatok. V jeho raste by mohol pomôcť tohtoročný draft a bronzová medaila by mu mala pomôcť k výberu v prvých dvoch kolách, keďže už pred turnajom sa na pomerne vysoké priečky tipoval aj tak. Ak bude napredovať tak, ako doteraz, na turnaji sme videli budúceho spolulídra našej seniorskej reprezentácie. 

Mislav Rosandič – 9 – Záhrebský rodák korunoval svoj turnajový výkon včerajším gólom, pri ktorom vycvičil švédskeho brankára a potvrdil, že má ruky útočníka. Mislav takisto pohodlne môže preniknúť v budúcnosti do seniorskej reprezentácie, keďže je zdatný korčuliar, s ofenzívnym poňatím a hrá dobre pozične. Na turnaji občas pokrivkávala rozohrávka vo vlastnom obrannom pásme, ale to bol nešvár celej našej obrany. Budúci Andrej Sekera?

Christian Jaroš – 9 – Christian nezačal turnaj úplne v najlepšej pohode, no postupne jeho výkon gradoval. Asi najlepší bol práve vo včerajšom zápase, keď sa predstavil proti svojim protihráčom zo švédskeho hokeja. Okrem toho, že bol výborný po fyzickej stránke a neuhol zo žiadneho súboja, včera ukázal aj svoje korčuliarske umenie, keď sa niekoľkokrát šikovnými otočkami zbavil napádajúcich útočníkov. Christian pôsobí vo Švédsku, kde má zaručenú výbornú starostlivosť. Stačí makať aj naďalej.

Matúš Holenda - 9 – Ako jeden z mála obrancov nášho tímu, sa udržal nad nulou v bilancii +/-. Slušný korčuliar mal trochu problémy za vlastnou bránou, pri tlaku súperových hráčov, vykompenzoval to však napríklad gólom. Nevysoký obranca by mal pokračovať v Dukle Trenčín, snáď dostane v mladom vojenskom tíme dostatok priestoru.

Marco Hochel – 9 – Marco odohral slušný turnaj, keď pôsobil dobre pozične a súperom hral do tela. Nevyhol sa miernym kiksom, ale ako sme povedali, rozohrávka vo vlastnom obrannom pásme robila našim zadákom problém celkovo. Takisto trenčiansky odchovanec pred náborom do projektu slovenskej dvadsiatky pôsobil v pražskej Slavii.  Snáď sa po návrate zo šampionátu uchytí v seniorskom tíme trápiaceho sa pražského klubu.

Patrik Bačik - 9 – Jedným z najpríjemnejších prekvapení tohto turnaja bol Patrik Bačík. Kmeňový hráč Slovana hral veľmi dobre do oboch smerov, často blokoval súperove strely, hral dobre pozične, fyzicky i korčuliarsky. Paradoxne, asi najviac zaváhaní mal v poslednom zápase, inak však svojou defenzívou držal našich často nad vodou. Patrik výrazne predčil očakávania, čo mu snáď pomôže v naštartovaní seniorskej kariéry, napríklad aj v drese nášho zástupcu v KHL.

Branislav Pavúk – 9 – Braňo počas turnaja toho veľa nenahral, preto sú nejaké hodnotenia jeho účasti zbytočné. Môžeme len vyjadriť prianie, aby košický odchovanec prenikol do zostavy seniorského tímu už v tejto sezóne a mohol tak rozvíjať svoje predpoklady.

Dominik Jendrol – 9 – Ani Dominik sa nemôže pochváliť výrazným ice-timeom, napriek tomu, že na zápasovej súpiske figuroval vo všetkých siedmich vystúpeniach našich. Rodák z Oravy je však súčasťou bronzového tímu a to mu už nikto nevezme. 

Peter Cehlárik – 9 – Naopak, veľa toho odohral Peter Cehlárik. Jeden z najčastejšie skloňovaných našich hráčov nezaostal za očakávaniami. Prekvapil ma zlepšeným korčuľovaním oproti minulému roku, bol aktívny smerom dopredu, o čom svedčí bilancia 2+1, tradične stabilný smerom dozadu, jedným z lídrov na ľade. Práve Petra mnohí tipujú na úspech aj v seniorskej kategórii a žilinský odchovanec na to má všetky predpoklady. Draftový výber Bostonu, ktorý však dlhé roky pôsobí vo Švédsku, zrejme bude mať viacero možností výberu svojho pokračovania. Ale to sú príjemné dilemy.

Martin Réway – 9 – Jednoznačne najväčšia útočná hviezda nášho tímu. Podľa vyjadrení spoluhráčov, najmä Martin, ako kapitán, ťahal výbornú partiu uprostred nášho tímu a veľkým úspechom, no jeho líderstvo neostalo len v kabíne. Geniálna vnímanie hokejových situácií robí z Martina jedinečného hráča. Obrovsky šikovné ruky zabezpečili, nielen bilanciu 4+5 a prienik medzi absolútne najlepších v tomto ohľade, ale aj na slovenské i svetové pomery famóznu bilanciu vhadzovaní. Martin v úspešnosti tejto činnosti skončil na štvrtom mieste a celkovo vyhral najviac vhadzovaní zo všetkých hráčov na turnaji, až 76, pri 43 prehratých. Výborne odoberal súperom puky, hoci pri tlaku prišli občas aj zbytočné straty. Martin zrejme dohrá sezónu v Sparte, držíme mu palce, aby sa prebojoval na seniorský šampionát a budúci rok už bojoval o šancu v NHL. 

Róbert Lantoši – 9 – Ďalším z partie hráčov, pôsobiacich vo Švédsku je Robo Lantoši. Na turnaji platil na súpera svojou rýchlosťou, priamočiarosťou a ťahom na bránu, keď v mnohých zápasoch bol najnebezpečnejším útočníkom našich. Po Rewayovi bol druhým najaktívnejšie strieľajúcim hráčom našich, keď vyslal celkovo 18 striel a pripísal si bilanciu 1+2. Žilinský, respektíve prievidzský odchovanec si svojim pôsobením na turnaji zvýšil šance na prerazenie vo švédskom hokeji.

Patrik Koyš – 9 – Už v žiackom veku bolo meno Patrik Koyš zapísané veľmi vysoko v zápisníkoch zámorských skautov. Patrik bol považovaný za jeden z najväčších talentov posledných rokov, a to či už v dubnickom drese, alebo neskôr v trenčianskom. Potom prišiel mierny útlm, no tento turnaj opäť prebudil ofenzívny potenciál, ktorý v tomto nevysokom hráčovi drieme. Väčšinu zápasov odohral v útoku so Sukeľom a Skalickým a práve v ňom bol on tým režisérom hry. Výborná technická zručnosť, šikovné ruky a dobrý prehľad robia z Patrika šikovného ofenzívneho hráča. Snáď po turnaji bude pokračovať v znovuobjavovaní svojej šikovnosti a prerazí do nejakého kvalitného európskeho klubu.

Matúš Sukeľ – 9 – Matúš hral na turnaji výborný hokej. Bol aktívny, výborný na korčuliach, výrazne sa tlačil do brány. Najproduktívnejší hráč extraligovej dvadsiatky svojim výkonom predsvedčil o tom, že práve on by mal budúci rok patriť medzi lídrov juniorskej reprezentácie. Jedno z príjemných prekvapení.

Pavol Skalický – 9 – Urastený útočník na turnaji rástol od zápasu k zápasu. Úvodné zápasy hral poväčšine kvalitne smerom dozadu, no postupom času sa osmelil aj v ofenzíve, čo bolo najviac vidieť v posledných troch zápasoch na turnaji. V útočnom pásme vie svojou postavou odviesť výbornú robotu, je pomerne dobrý korčuliar, už len pridať istotu v zakončení a môžeme sa tešiť na budúceho reprezentanta. Držíme palce v Orebro.

Radovan Bondra – 9 – Aby som bol úprimný, možno aj najväčšiu radosť som mal na turnaji z Rada Bondru. Z projektu osemnástky vyskočil o kategóriu vyššie, a to rovno medzi najlepších a v žiadnom prípade sa nestratil. Podľa predvedeného má možno aj najväčšiu šancu na to, aby sa presadil v NHL. Zámorie si totiž veľmi cení, ak je hokejista komplexný. Fyzicky vyspelý hráč dominoval na ľade, aj v porovnaní s o 2 roky staršími chlapcami. Bol neuveriteľný v bránení, napádaní rozohrávky, nebál sa však ani zaútočiť, či vystreliť. Už v šestnástich v dorasteneckej lige nazbieral 62 bodov v 38 zápasoch, čo svedčí o jeho ofenzívnom potenciáli. Rado je nádejou pre tohtoročný draft NHL a nečudoval by som sa, ak by skončil v prvej päťdesiatke, či dokonca tridsiatke.

Michal Kabáč – 9 – Pôvodne štvrtá formácia na ľade odovzdávala skutočne cennú defenzívnu robotu a Michal k tomu pridal aj pravdepodobne najdôležitejší gól kariéry, keď sa presadil v zápase proti Česku. Fyzicky vyspelý hráč platil svojim dôrazom na súperov, plnil taktické pokyny a neraz sa dostal aj k nebezpečnému zakončeniu. 

Samuel Petráš – 9 – Samo na turnaji nebol ofenzívnou hviezdou, ktorá zbiera dva body na zápas a ohuruje svojou technikou, no aj tento turnaj ukázal, že je pre svoje mužstvo obrovsky cenný hráč. Hral obetavo pri oslabeniach, bol výborný v defenzíve, často dokázal na seba naviazať dvoch i troch súperov a s nimi pri mantineloch zvádzal dôležité súboje.

Matej Paulovič – 9 – Topoľčiansky odchovanec hral na turnaji asi v každej formácii. Bol veľmi platným pri forčekovaní, kde mohol využiť svoju postavu i korčuliarske umenie. Svojou aktivitou robil súperom problémy a vďaka nemu sme získali množstvo dôležitých pukov. Draftový výber Dallasu Stars v tejto sezóne USHL zbieral viac ako bod na zápas a v tomto klube by mal pokračovať aj po návrate z MS. Dúfame, že už v budúcej sezóne sa bude môcť posunúť o úroveň vyššie, predpoklady na to rozhodne má. 

Dominik Rehák – 9 – Od Dominika sme čakali o čosi väčšiu útočnú aktivitu, keď si ako jediný útočník nepripísal v siedmich zápasoch ani jednu strelu na bránu. Aj on však svoje ofenzívne nedostatky vykompenzoval dobrou defenzívnou robotou. Žilinský odchovanec po projekte dvadsiatok musí poriadne zabrať, aby sa presadil v seniorskom hokeji, no bronzová medaila by ho k tomu mohla inšpirovať.

Dávid Šoltés – 9 – Veľmi rozpačitý úvod do turnaja Dávid vynahradil výborným záverom. Dva góly zo šiestich striel len potvrdili pozíciu strelca, ktorú si Dávid za uplynulé roky vydobyl. Nevyhol sa hluchým pasážam, či zbytočným faulom, čo je však v tejto vekovej kategórii bežným javom. Snáď sa v Zámorí , kde pôsobí vo WHL, nestratí ani po turnaji. 

Ernest Bokroš – 9  - To, čo platilo po zápase s Českom, platí pre celý turnaj.

Tím Slovenska – 9 – Ako ste si mohli všimnúť, všetkým hráčom sme udelili známku 9, čo znamená svetový výkon. Náš tím hral ako celok, ako silný kolektív, v ktorom každý mal presne určenú úlohu. V pozícii outsidera dosiahol obrovský úspech, a tak celému tímu, od videoanalytika, až po Denisa Godlu, musíme udeliť túto vysokú známku. 

Význam známok

10 - Historický výkon
9 - Svetový výkon
8 - Vynikajúci výkon
7 - Dobrý výkon
6 - Mierne nadpriemerný výkon
5 - Mierne podpriemerný výkon
4 - Zlý výkon
3 - Nedostatočný výkon
2 - Otrasný výkon
1 - Katastrofálny výkon