Main Content

Reakcie hokejových osobností na zisk bronzu

utorok, 6. január 2015 13:05 | Autor: TASR

Reakcie hokejových osobností na zisk bronzu
Reakcie hokejových osobností na zisk bronzu | zdroj: © TASR

Bratislava 6. januára (TASR) - Reakcie hokejových osobností na úspech slovenských reprezentantov na juniorských majstrovstvách sveta v Kanade, ktorí zdolali Švédsko 4:2 a po 16 rokoch získali bronz:

Igor Nemeček, prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH): "Je fantastické, že po 16 rokoch sme v tejto kategórii opäť získali medailu. Po šiestich rokoch sme boli opäť v semifinále a tentokrát vyšlo naozaj to, čo sme si všetci priali - priniesť na Slovensko medailu. Tento výber pôsobil od začiatku ako tím a vždy, keď sme dosiahli nejaké úspechy mali sme jeden kompaktný tím. Je to výsledok dlhodobej prípravy a práca projektu 'dvadsiatky', ktorú nám závidí celý svet. O tom, že hráme extraligu počas jesene, sa rozpráva už po celom svete. Myslím si, že vďaka tomu majú títo chlapci na viac a keď sa doplnia hráčmi zo zahraničia, tak sa to pretaví do úspechu ako teraz. Tešíme sa z toho a veríme, že na tieto úspechy nadviažeme a títo chlapci budú v budúcnosti platnými hráčmi reprezentačného A-tímu."

Jozef Golonka, legendárny útočník československej reprezentácie a Slovana Bratislava, člen Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) i SZĽH: "Je to obrovský úspech, s ktorým sa nepočítalo. V prvom rade sa treba poďakovať rodičom týchto chlapcov, že ich viedli k hokeju, pretože dnes je ťažká doba. Chalani sa dali dokopy, aj keď prišli z rozličných kútov, chytili formu a urobili nám veľkú radosť. Prvá nakladačka od Kanady bola dosť deprimujúca, ale dostali sa z toho. Myslím si, že v tíme sme mali také tri veličiny - Réwaya zo Sparty, ktorý bol lídrom mužstva, fantastického brankára a Cehlárika. To sú hráči, ktorí stmelili mužstvo a dali ho dokopy. Chlapci sa chytili po zápase s Fínskom a hrali krásny hokej. Je to obrovský úspech byť medailistami po toľkých rokoch, ale nesmieme to preceňovať, lebo život ide ďalej. U 20-ročných je to vždy riziko, či bude v tom ročníku alebo dvoch dostatok dobrých hráčov. Urobili nám radosť, ale už teraz treba sledovať ďalších mladých hráčov, ktorí na budúci rok doplnia tento káder."

Igor Liba, bývalý československý a slovenský reprezentant, majster sveta z roku 1985: "Je to obrovský úspech pre náš hokej, najmä keď si uvedomíme, v akých podmienkach pracujeme s mládežou. Už tretiu sezónu mám otvorenú hokejovú akadémiu, takže viem, o čom to je. Na šampionáte sme prehrali iba s Kanadou a USA, ostatných súperov sme zdolali. Veľmi dôležité boli výkony brankára, vieme, ako Godla chytal. Veľa práce spravil Réway, najviac sa mi však páčil 17-ročný obranca Černák. Aj ostatní hráči hrali poctivo a disciplinovane. Páčilo sa mi, že sme sa kondične a korčuliarsky vyrovnali Kanade či Švédsku, prevýšili sme v tom Fínov a ďalšie tímy. Z tohto hľadiska boli chlapci perfektne pripravení. Veľa spravili tréneri, klobúk dole pred nimi, ako pripravili hráčov a stmelili kolektív. Chlapci pochopili, že šport je o tvrdej práci a zobrali si to k srdcu. Nesmieme však zaspať, treba využiť tento úspech. V roku 2002 po zisku titulu majstra sveta sa tiež sľubovalo, čo všetko sa bude robiť v hokeji a videli sme, ako to dopadlo. Dúfam, že ľudia, ktorí v hokeji rozhodujú, sa preberú. Treba ďalej pracovať s mládežou a dať mladým šancu. Aj 16- a 17-roční môžu hrať extraligu a posunie ich to ďalej, ako sa ukázalo napríklad u Černáka."
      
Zdeno Cíger, bývalý československý a slovenský reprezentant, držiteľ bronzových medailí z MS 1989, 1990 a 2003: "Je to super pre náš hokej, veľká motivácia pre chlapcov. Zasa sme sa trochu zviditeľnili, čo je dobre, lebo sme mali pocit, že nám to trochu upadá. Chalani hrali na šampionáte veľmi dobre, kolektívne, bojovne. Jedno s druhým sa dalo dokopy, ku kolektívnemu výkonu sa pridal brankár, ktorý podržal mužstvo. Chalani si začali veriť, hrali disciplinovane a samozrejme boli aj tam individuality, ktoré vedeli rozhodnúť zápasy v ťažkých chvíľach. Bol to perfektný výkon, aj od trénerov. Po tomto úspechu by sme sa mali teraz zamyslieť, čo urobiť viac pre hokej, aby bola situácia lepšia a našli sa prostriedky, aby sme udržali šport na úrovni. Hokej je náš národný šport, treba ho podporiť, najmä mládež."