Main Content

Lyžovanie-SP: Po 1. kole slalomu Neureuther, skvelý Žampa s chybou na 23. mieste

pondelok, 22. december 2014 20:05 | Autor: TASR

Lyžovanie-SP: Po 1. kole slalomu Neureuther, skvelý Žampa s chybou na 23. mieste
Lyžovanie-SP: Po 1. kole slalomu Neureuther, skvelý Žampa s chybou na 23. mieste | zdroj: © TASR

Madonna di Campiglio 22. decembra (TASR) - Slovenský lyžiar Adam Žampa stratil obsadil v 1. kole pondelňajšieho nočného slalomu Svetového pohára 23. priečku. Do 2. kola si preniesol stratu 2 sekúnd a 4 stotín na vedúceho pretekára, ale aj výhodnú štartovú pozíciu a najmä sebavedomie.

V tradičnom talianskom stredisku Madonna di Campiglio išiel Žampa s číslom 30 výborne a napriek chybe nestratil kontakt so špičkou. Matej Falat so 68-kou prvé kolo nedokončil. Na čele súťaže sa usadil Nemec Felix Neureuther, o 9 stotín pred krajanom Fritzom Dopferom, tretí bol Švéd Andre Myhrer (+0,33).

Podmienky na svahu sa najmä v zatvorených bránkach každým štartujúcim viditeľne zhoršovali, na čo doplatil aj špičkový slovenský reprezentant. Šiesty muž olympijského slalomu išiel hore dynamicky, dravo a na medzičase stratil menej ako polovicu sekundy, čo sa v jeho okolí nikomu inému neporadilo. Žampa mieril do prvej pätnástky, ale v nájazde do prelomu ho zahranenie v snehovej "vani" vyhodilo mimo optimálnej stopy a v technicky najnáročnejšom úseku mu nesedel rytmus nasadzovanie do bránok. Zvládol to však na pomery kurzu veľmi dobre a keďže sa mu chyba prihodila vo vjazde do strminy, nestratil až tak veľa desatín. Spodnú časť prešiel opäť výborne a naladil sa tak na 2. kolo, v ktorom sa mu podarilo už dvakrát odstaviť celú elitu hustých bránok a to na vrcholných podujatiach - vo februári na ZOH v Soči a rok predtým na MS v Schladmingu.