Main Content

Najbizarnejšie prestupové čiastky v histórii futbalu

pondelok, 22. december 2014 11:52 | Autor: Timotej Gašper

Najbizarnejšie prestupové čiastky v histórii futbalu
Najbizarnejšie prestupové čiastky v histórii futbalu | zdroj: © TASR

Nie vždy sú prestupy len o prehnaných finančných čiastkach. Prinášame vám výber najbizardnejších prestupov v histórii futbalu.

Collins John za sadu encyklopédii

V roku 2004 prišiel John Collins do Fulhamu ako veľká nádej z holandského Twente. Anglický tím stál 600 000 libier. Do Twente však prišiel za celkom inú cenu - klub DES Nijverdal ho predal za sadu encyklopédií, ktoré venovali miestnej škole. Collins má aktuálne 29 rokov a na pozícii útočníka hráva za americký klub Pittsburgh Riverhounds.

Kenneth Kristensen za krevety

Kristensen pôsobil v nórskom klube Vindvjart, ten sa ho však rozhodol predať najväčšiemu rivalovi Floey za krevety, ktorých počet sa rovnal jeho hmotnosti. Stratili síce útočníka, zato ale mali 75 kilogramov kreviet. Úžasný obchod, no nie?

Zat Knight za teplákové súpravy

Knight mohol ísť z mládežníckeho klubu Rushall Olympic do Fulhamu zadarmo. Potom sa však ukázala veľkorysosť majiteľa Fulhamu Mohameda Al-Fayeda, ktorý zaňho poslal tridsať teplákových súprav. Knight má na konte 8 gólov v Premier League, v ktorej pôsobil okrem Fulhamu aj v Aston Ville a Boltone. Aktuálne oblieka dres Colorada Rapids. 

John Barnesza súpravu dresov

Keď mal v roku 1980 John Barnes 17 rokov, pozval si ho na skúšku Watford. Manažérovi Taylorovi sa páčil a tak sa rozhodlo pre kúpu. Nebola to však žiadna nadcenená čiastka - Sudbury stačila súprava dresov. Neskôr Barnes prestupoval z Watfordu do Liverpoolu za 900 tisíc libier. V drese The Reds sa stal legendou, za tím z Anfield Road odohral vyše 300 zápasov a skóroval v nich 84 krát. Na konte má aj 79 štartov za anglickú reprezentáciu.

Gary Pallister za bránky, lopty a súpravy dresov

Do Middlesbrough prišiel za pár súprav dresov, lopty a bránky - pravdepodobne veci, ktorých sa chceli zbaviť. Potom ale prišiel rok 1989 a Middlesbrough ho predalo za 2,3 milióna libier do Manchestru United. V drese Červených Diablov odohral 317 zápasov a dodnes patrí k najpopulárnejším stopérom, ktorý kedy obliekali dres Manchestru United.

Ernie Blenkinsopza sud piva a 100 libier

Kedysi reprezentant Anglicka, opora Shieffieldu a Liverpoolu, odišiel na začiatku kariéry v roku 1921 do Hullu z Cudworthu za 100 libier a sud piva.

Ian Wright za sadu závaží

Keď Ian Wright ako mladík hral za Greenwich Borough, predvádzal veľmi sľubné výkony, čoho si všimlo Crystal Palace. Nakoniec prišiel do tohto klubu v roku 1985 takmer zadarmo -  len za sadu závaží. Wright sa rýchlo stal v Anglicku hviezdou, za Crystal Palace strelil v 225 zápasoch 90 gólov a ešte lepšie štatistiky mal v Arsenale, za ktorý odohral 221 zápasov s bilanciou 128 gólov. Kariéru ukončil v roku 2000 ako hráč Burnley.

Marius Cioara za 15 kíl klobás

Rumunský hráč prišiel z Aradu do Regal Hornia za 15 kg bravčových klobás. Cioara z toho však bol v rozpakoch a hlboko ho to urazilo. Preto sa deň po prestupe rozhodol ukončiť kariéru.

Liviu Baicea a Ion Radu za tony mäsa

Rumunsko je dosť výstredné. Títo dvaja hráči odišli z Jiul Petrosani za desať futbalových lôpt a dve tony mäsa. Prezident klubu tvrdil, že mäso predá a zarobené peniaze dá na platy hráčov.