Main Content

Real Madrid je zaslúžene najlepším klubom roka 2014

pondelok, 22. december 2014 09:56 | Autor: Filip Chudý

Real Madrid je zaslúžene najlepším klubom roka 2014
Real Madrid je zaslúžene najlepším klubom roka 2014 | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Klubové MS už tradične uzatvárajú medzinárodný futbalový kalendár. Majstri všetkých kontinentov si dali druhýkrát za sebou rande v Maroku. To síce nedávno odmietlo usporiadať Africký pohár národov pre hrozbu eboly, ale krajina zo severu Afriky by sa v žiadnom prípade nevzdala zápasov Realu Madrid na svojom území, pretože o tie išlo v prvom rade. Turnaj mal síce sedem účastníkov, ale nájde sa iba veľmi málo ľudí, ktorí z hlavy vymenujú všetkých, či aspoň väčšiu časť z nich, no všetci určite povedia Real Madrid. Úradujúci víťaz Ligy majstrov bol hlavnou ozdobou turnaja, pričom sa stal aj zaslúženým víťazom.

Popravde, všetko ostatné by bola pre biely balet hanba. Víťaz Copy Libertadores má síce kvalitu aj na európsku Ligy majstrov, ale maximálne ako klub, ktorý by pri troche šťastia mohol postúpiť zo skupiny, na viac ich rozpočet nepustí. Argentínskemu San Lorenzu síce silno drukuje aj samotný pápež František, ale proti v takejto forme hrajúcemu Realu Madrid by mu nepomohli ani všetci svätí.

Biely balet prišiel už do Maroka s famóznou sériou dvadsiatich víťazstiev, čo pred nimi žiaden španielsky klub nedokázal, a odchádza nielen s pohárom, ale aj s o dve víťazstvá predĺženou šnúrou. No a presne ešte dve víťazstvá zostávajú, aby Real vyrovnal svetový rekord, ktorý drží brazílska Coritiba. No ten budú Merengues naháňať až v novom roku. Čaká ich síce ešte predsilvestrovský prípravný zápas s AC Miláno, ale až zápasy vo Valencii, na pôde Atletica Madrid a doma s Espanyolom Barcelona rozhodnú, či Real Madrid čaká zápis do Guinnessovej knihy rekordov. Tento rok zakončil kráľovský klub symbolicky, korunováciou za najlepší svetový klub tohto roka.

Aj keď Realu tesne ušiel ligový titul a národný Superpohár, všetko prekryla vytúžená La Decima, na čo v hlavnom meste Španielska čakali dvanásť rokov. Jubilejná desiata ušatá trofej sa už leskne vo vitríne klubu. Najnovšie získaný pohár klubového majstra sveta je iba akýmsi doplnkom, hoci je to posledná významná trofej, ktorá bielemu baletu v bohatej zbierke chýbala.

V Lige majstrov sa každý rok stretávajú všetky úplne najlepšie svetové kluby, hoci v nej môžu hrať iba tie z krajín UEFA. Preto už víťazstvo v nej Real akoby korunovalo za najlepší klub tohto roka. Samozrejme, vtedy išlo iba o prvú polovicu roka, preto niektoré koncoročné námietky by mohli byť opodstatnené, ale záver druhej polovice odvrátil všetky pochybnosti. Víťazstvo na MS klubov, skvelá víťazná séria vo všetkých súťažiach, ako jediný nestratil ani bod v základnej skupine Ligy majstrov, vedúce postavenie v najlepšej lige sveta, možnosť obhajoby v Španielskom pohári aj v novom roku. Márne by sme hľadali v tomto roku lepší klub, pretože roku 2014 kraľoval Real Madrid.