Main Content

Hokej-Arosa: Slováci prehrali aj s Nórmi, na turnaji obsadili 4. miesto - SÚHRN

nedeľa, 21. december 2014 00:05 | Autor: TASR

Arosa 20. decembra (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali aj vo svojom druhom zápase na turnaji Arosa Challenge 2014. V sobotu podľahli v súboji o bronz Nórsku 1:3 a na podujatí tak obsadili posledné štvrté miesto. Víťazom štvrtého ročníka turnaja konajúceho sa vo švajčiarskom vysokohorskom stredisku Arosa sa stal domáci výber, ktorý vo finále zdolal Bielorusko 3:2.

V Športovom a kultúrnom centre v Arose boli síce zverenci trénera Vladimíra Vůjteka dlho aktívnejším tímom, no do vedenia išli Nóri zásluhou Niklasa Roesta, ktorý v 35. minúte gólom z úniku potrestal chybnú rozohrávku Petra Čerešňáka. O vyrovnanie sa postaral v 43. minúte svojím tretím reprezentačným gólom Patrik Lušňák, už o 50 sekúnd neskôr však "vikingovia" opäť viedli po strele Stefana Espelanda od modrej čiary. Definitívnu podobu výsledku dal v 54. minúte ďalší obranca Jonas Holös.

Na svoju premiéru v reprezentačnom drese tak nebude v dobrom spomínať útočník Radovan Puliš, náplasťou mu bude asistencia pri Lušňákovom góle. Slováci, ktorí v piatok v prvom stretnutí na turnaji podľahli Bielorusku 1:2, tak čakajú na víťazstvo už štyri zápasy. Najlepším slovenským umiestnením na švajčiarskom podujatí zostáva druhá priečka z decembra 2012.

Nóri tak oplatili Slovákom prehru 2:4 z minuloročného duelu o bronz v Arose ako i 2:5 z májových MS v Minsku. V 26. vzájomnej konfrontácii so severským súperom si slovenskí hokejisti zapísali piatu prehru, na konte majú aj 19 víťazstiev a dve remízy.

Arosa Challenge 2014 - zápas o 3. miesto:

Nórsko - Slovensko 3:1 (0:0, 1:0, 2:1)

Góly: 35. Roest, 44. Espeland (Rindal), 54. Holös (Fröshaug) - 43. Lušňák (Puliš, P. Mikuš). Rozhodovali: Koch, Stricker – Borga, Progin (všetci Švajč.), vylúčení: 0:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, zmeny: Slováci od 21. min s L. Hudáčekom a bez Draveckého, od 51. bez Lapšanského, strely na bránku: 24:29, 350 divákov.

Nórsko: Smith – Sörvik, Holös, Espeland, Rindal, Mostue Larsen, Sveum, Ödegaard - S. Thoresen, Fröshaug, P. Thoresen – Trettenes, Ask, Borresen – Forsberg, Roest, Lindahl – Roste Fossen, Stene, Kristiansen

Slovensko: J. Hudáček - Graňák, Sloboda, Ďaloga, J. Mikuš, Čerešňák, Starosta, Jánošík, P. Mikuš - Miklík, Viedenský, Tybor - Dravecký, Cingeľ, Vandas - Kudrna, Marcinko, Lapšanský - Puliš, Lušňák, Šťastný

Po úvodných oťukávacích minútach pohrozil ako prvý po Lapšanského aktivite Marcinko, brankár Smith ukryl jeho strelu v chráničoch. Postupne sa osmelili smerom dopredu aj Nóri, v 7. minúte takmer potrestal nedorozumenie Hudáčeka s Lušňákom Borresen, slovenský brankár však svoju chybu napravil. V prvej tretine sa hral pomerne vyrovnaný hokej, korčuliarsky boli na tom trochu lepšie Slováci, ktorí si vytvorili aj niekoľko sľubných palebných pozícií. V 10. minúte sa predviedol prvýkrát debutant Puliš, Smith ale jeho pokus zneškodnil, rovnako ako Lapšanského strelu po vydarenej kombinácii na ľavom krídle. V 15. minúte sa dostali slovenskí hráči do prečíslenia 2 na 1, Kudrna však pri zakončení netrafil dobre puk. V závere tretiny hrali Nóri dlhú presilovku pri vylúčení Viedenského na 2+2 min, Slováci sa v oslabení bez väčších problémov ubránili.

Aktivita bola na slovenských hokejkách aj v druhej časti, v ktorej úvode zamestnával Smitha v nórskej bránke najmä agilný Lušňák. Po peknej individuálnej akcii strieľal z nebezpečnej pozície aj Cingeľ, Smith si však naďalej držal čisté konto. V 29. minúte prepadli Slováci v obrane, súper ich prečíslil, Fröshaugovu delovku z medzikružia však zastavila Hudáčekova vyrážačka. V 32. potešila tribúny kombinácia prvého slovenského útoku, na jej konci bol Tybor, ktorý otestoval betóny nórskeho brankára, z dorážky sa nepresadil ani Viedenský. Hra sa v týchto momentoch rýchlo prelievala z jednej strany klziska na druhú, zápas mal tempo, no stále mu chýbalo to najdôležitejšie - gólové korenie. Bezgólový stav zlomila až 35. minúta, keď sa po Čerešňákovej chybnej rozohrávke dostal do samostatného úniku Roest a našiel medzierku medzi Hudáčekovými betónmi - 1:0. Vzápätí mohli severania zvýšiť svoj náskok na dvojgólový rozdiel, nekrytý Trettenes už-už zasúval puk za Hudáčeka, v poslednej chvíli vytasil slovenský brankár hokejku a čepeľou odklonil jeho strelu.

V rovnakom duchu sa začala aj tretia dvadsaťminútovka, keď Hudáček zastavil pokus Steffena Thoresena a neinkasoval ani z dorážky jeho brata Patricka. Slováci prečkali nórsky tlak a v 43. minúte sa konečne dočkali gólu, čaro Smitha odklial Lušňák, ktorý dorazil do siete puk po strele P. Mikuša - 1:1. Z vyrovnania sa ale Vůjtekovi zverenci dlho netešili, už o 50 sekúnd prešla strela obrancu Espelanda od modrej čiary cez klbko cloniacich hráčov až za Hudáčekov chrbát a severania opäť viedli. Slováci sa potom zahryzli do súpera, Graňák skúšal prekonať nórskeho brankára bekhendom, nepochodil, rovnako ako J. Mikuš, ktorého delovka minula bránku. Nóri sa zamerali na defenzívu, z ktorej vyrážali do rýchlych prečíslení, v 54. minúte im jedno také vyšlo, keď po prihrávke Fröshauga zvýšil na 3:1 Holös. V závere už Slováci nič nevymysleli a tak z Arosy odchádzajú bez víťazstva.

Hlasy po zápase (zdroj: SZĽH):

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Tím bojuje, hrá na čo má, ale veľakrát tomu chýba hlava, rozum a to hlavné - góly. Chyby to boli, o tom niet pochýb, ale chybou je aj fakt, že útočníci sa nevedeli presadiť. Obrancovia sú tak z minúty na minútu viac pod tlakom a videli ste sami, ako to dopadlo. Priznávam, zasa sme zažili sklamanie z hry útočníkov. Je pravdou, že na posledné chvíľu sme museli urobiť aj nejaké zmeny, keď sa vymenili tri pravé krídla, no to nie je ospravedlnenie. Mali sme vo výbere hráčov, čo sa pravidelne presadzujú v našej či českej lige, no na medzinárodnom fóre zlyhali."

Dominik Graňák, kapitán SR: "Dopadlo to opačne, ako sme si predsavzali. Málo sme sa presadzovali pred súperovou bránkou a na turnaji strelili len dva góly. Poučiť sa musíme ale aj z týchto dvoch zápasov a v budúcnosti sa vyvarovať chýb, akých sme sa dopustili na tomto turnaji."

Marek Ďaloga, obranca SR: "Ťažko sa mi hodnotí tento zápas, nepredviedli sme sa v najlepšom svetle. Doplácame na to, že nedávame góly a potom ich dostávame z prehnanej snahy. Po vyrovnaní na 1:1 sme hneď inkasovali a bolo to zvláštne. Do tohto zápasu sme museli ísť inak ako proti Bielorusom, prízvukoval nám to aj tréner. Vedeli sme, že Nóri majú dobré mužstvo. Mali sme šance, ale vo finálnej fáze nám to nešlo."

Radovan Puliš, útočník SR a debutant v národnom tíme: "Prehrali sme, preto môj debut nebol práve najideálnejší. Snažil som sa hrať čo najlepšie a dúfam, že to vyzeralo z mojej strany dobre. Bol to pre mňa trocha stres, po prvom striedaní to opadlo a hralo sa mi dobre. Na turnaji boli kvalitné mužstvá. Škoda, že sme nedali viac gólov, preto sme pohoreli. V obrane sme hrali dobre, ale v útoku to nebolo v poriadku."

František Okál, lekár slovenskej reprezentácie: "Adam Lapšanský utrpel náraz do oblasti rebier a musel byť prevezený do nemocnice. Ide však o preventívne vyšetrenie, aby sa vylúčilo krvácanie do brušnej dutiny."

finále:

Švajčiarsko - Bielorusko 3:2 (0:0, 1:2, 2:0)

Góly: 28. Moser (Bertschy), 45. Pestoni (von Gunten, Rüfenacht), 56. Hollenstein - 30. Razvadovskij (Drozd), 39. Andrjuščenko (Jefimenko). Rozhodovali: Vinnerborg (Švéd.), Wehrli – Ambrosetti, Wüst (všetci Švajč.), vylúčení: 5:5 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0.

Prehľad slovenských umiestnení na turnaji Arosa Challenge:

2010 - 1. Bielorusko, 2. Švajčiarsko, 3. SLOVENSKO, 4. Dánsko (hralo sa v Herisau)

2011 - turnaj sa nekonal

2012 - 1. Švajčiarsko, 2. SLOVENSKO, 3. Nórsko, 4. Bielorusko

2013 - 1. Bielorusko, 2. Švajčiarsko, 3. SLOVENSKO, 4. Nórsko

2014 - 1. Švajčiarsko, 2. Bielorusko, 3. Nórsko, 4. SLOVENSKO

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená v sumári o pomer striel, počet divákov a o hlasy.