Main Content

Keď Messi nie je najlepší ani doma, ako môže byť na svete?

piatok, 19. december 2014 09:44 | Autor: Filip Chudý

Keď Messi nie je najlepší ani doma, ako môže byť na svete?
Keď Messi nie je najlepší ani doma, ako môže byť na svete? | zdroj: © TASR

V ankete o najlepšieho futbalistu Argentíny prišlo k zmene. Kraľovanie Lionela Messiho sa skončilo, najlepším futbalistom Argentíny je už aj oficiálne Angel Di Maria. Ako je potom možné, že svetová anketa to vníma inak?

Komentár Filipa Chudého

S končiacim sa rokom pribúdajú aj výsledky rôznych ankiet o najlepších športovcoch. Víťaza spoznala už aj tá o najlepšieho futbalistu Argentíny. Lionel Messi sa ním stal v minulosti osemkrát, pričom vyhral predchádzajúcich sedem ročníkov, ale jeho kraľovaniu je koniec. Za najlepšieho futbalistu Argentíny bol po novom zvolený Angel Di Maria. Argentínski novinári tak reálne zhodnotili to, čo videl každý pozorne sledujúci a nezaťažený človek. Di Maria bol v roku 2014 naozaj lepší ako Messi, ale ako je potom možné, že v ankete o najlepšieho svetového futbalistu roka sa v záverečnej trojčlennej nominácii, z ktorej vzíde víťaz, nachádza z argentínskych futbalistov iba Messi?

To je ďalšia futbalová záhada tohto roka, podobná tej, prečo Messiho vyhlásili za najlepšieho hráča MS v Brazílii. Práve toto je jediná karta, ktorú môže hráč Barcelony vytiahnuť v boji o svetový trón najlepšieho hráča tohto roka, ale ako sa ukázalo, ani v Argentíne ju neberú vážne. Messimu sa síce darilo v základnej skupine, ale keď išlo do tuhého, futbalovo bol tuhý aj on. Vo vyraďovacej fáze mala Argentína iba jedného ťahúňa, ktorým bol Angel Di Maria. On zariadil postup do štvrťfinále, po jeho akcii padol postupový gól do semifinále a po jeho zranení už Argentína nedala vo zvyšných zápasoch ani gól. Naplnili sa tak predpoklady, že bez Di Mariu nemá Argentína šancu na titul majstra sveta.

Samozrejme, to nebol jediný dôvod Di Mariovho zvolenia za najlepšieho argentínskeho futbalistu, pretože on bol v zlomových momentoch, popri Ronaldovi, tiež ťahúňom Realu Madrid na ceste za desiatym ušatým pohárom. To všetko v jeho domovine ocenili, ale úradujúcich vicemajstrov sveta bude pred svetom zastupovať až ich hráč číslo dva.

Meno najlepšieho svetového futbalistu za rok 2014 sa dozvieme 12. januára, ale ak Lionel Messi porazí Cristiana Ronalda a Manuela Neuera, stane sa veľmi zaujímavá situácia, držiteľom Zlatej lopty bude futbalista, ktorý nie je najlepší ani vo svojej krajine. Ďalšie takéto pochybnosti voľba najlepšieho futbalistu sveta nepotrebuje, pretože v nedávnej minulosti si ich užila dosť. A pritom by sa im ľahko dalo predísť. Stačilo by si poriadne všímať formu každého hráča v danom roku, nebrať na zreteľ nič z minulosti, nepozerať sa na marketingovú hodnotu hráčov, len triezvo zohľadniť športový aspekt. V Argentíne to tak spravili.