Main Content

Tréneri, ktorí za posledných 10 rokov minuli najviac peňazí

štvrtok, 18. december 2014 18:14 | Autor: Timotej Gašper

Nasledujúci desiati muži investovali za posledných 10 rokov stovky miliónov eúr na posily pre svoje kluby. Kto minul najviac?

Jurgen Klopp

Jurgen Klopp

Suma: 181 miliónov eúr
Kluby: Mainz 05, Borussia Dortmund

Nemecký kouč, ktorý počas aktívnej hráčskej kariéry hral prevažne druhú Bundesligu v drese Mainzu, sa po konci kariéry ujal postu hlavného trénera práve v klube 05. Klopp dostal 05-tky po dlhých rokoch opäť do prvej Bundesligy, v Mainzi trénoval dokopy osem rokov no žiadna významnejšia trofej z jeho koučovania nevzišla. Keďže Mainz patrí medzi tie skromnejšie kluby, ani ich prestupové čiastky neboli a niesú horibilne veľké. Počas Kloppovho účinkovania prišiel do tímu Mohamed Zidan, ktorý stál 2,8 milióna eúr a dodnes tento egyptský Nemec drží status druhého najdrahšieho hráča v prestupovej histórií klubu.

Medzitým sezóna 2007/2008 absolútne nevyšla Borussi Dortmund, ktorá skončila v tabuľke na 13. mieste. Klub žlto-čiernych opustilo viacero dobrých hráčov vrátane Mladena Petrica alebo Alexandera Freia a Borussia potrebovala zmenu. Odpoveď a riešenie zároveň mala jediné meno, Jurgen Klopp. Nový tréner, nová hra, nové všetko. Klopp začal od podlahy a s istotou môžme povedať, že tento muž vytiahol Dortmund na futbalový vrchol. Do klubu priviedol Hummelsa, Bendera či Lucasa Barriosa. Za zmienku stoja aj vtedy neznámi mladíci z mládežníckej akadémie ako Schmelzer či Mario Gotze. Klopp postupne vyformoval perfektný tím, ktorý nemal problém zdolať akéhokoľvek súpera. Urobil z neznámych chlapcov futbalové hviezdy, veď hráči ako Ilkay Gundogan či Robert Lewandowski nestáli dokopy ani desať miliónov eúr. Za malé peniaze dokázal klubu z Dortmundu v relatívne krátkom čase vyhrať dvakrát po sebe titul v Bundeslige a triumf v DBF-Pokali. Ale kde Klopp minul cez 180 miliónov? Najviac peňazí sa minulo v posledných rokoch, keď Dortmund potreboval nahradiť každú odchádzajúcu hviezdu. Medzi najväčšie investície patrili hlavne ofenzívne posily ako Reus (17mil.) Mkhitaryan (27,5mil.) a Ciro Immobile (19,4mil.). Dortmund je teraz v už dosť okomentovanej kríze a práve spomenuté útočné esá musia zabrať, aby sa BVB opäť tešila z úspechov.

Top 3 nákupy:Mkhiytaryan (27,5mil. eur), Immobile (20mil. eur), Marco Reus (17mil. eur)
 


Foto: © TASR
Odporúčané články