Main Content

Slovan chce vyhodiť dva kluby z ligy? Niečo sa už robiť musí!

streda, 17. december 2014 09:17 | Autor: Filip Chudý

Slovan chce vyhodiť dva kluby z ligy? Niečo sa už robiť musí!
Slovan chce vyhodiť dva kluby z ligy? Niečo sa už robiť musí! | zdroj: © TASR

Aj keď je v slovenskom futbale už zimná prestávka, dejú sa v ňom aj naďalej veľmi zaujímavé veci. Hladinu rozvíril Slovan, keďže náš majster navrhuje, aby sa najvyššia súťaž zúžila na desať klubov. Zmena je síce potrebná, ale má to byť presne táto?

Komentár Filipa Chudého

Včera sa uskutočnilo zasadnutie Prezídia Únie ligových klubov (ÚLK), na ktorom sa stretli zástupcovia všetkých klubov najvyššej súťaže. Už dlhšie bolo avizované, že sa na ňom bude riešiť budúcnosť hracieho systému Fortuna ligy. Ten súčasný sa používa už ôsmu sezónu, problémy robil v každej z nich, ale až teraz sa začalo nahlas hovoriť o tom, že je zlý, hoci to bolo jasné už pred jeho spustením do praxe. Trojkolový systém je vlastne neregulárny, lebo polovica klubov má o jeden domáci zápas viac a nikto s nikým nemá vo vzájomných zápasoch rovnaký počet domácich a vonkajších zápasov. Navyše robil ešte aj problémy pri tvorení kalendára, keďže naši pohároví zástupcovia hrali proti sebe v čase európskych zápasov, čo niekedy vytvorilo pri následnom odkladaní zápasov ďalšie neregulárne situácie, viď túto sezónu. No a tiež takmer stále chýbali atraktívne vzájomné zápasy o titul a záchranu na úplnom konci jednotlivých ročníkov, ale to zostalo oproti ostatným veciam tým najmenším problémom.

Najvyšší predstavitelia ÚLK prisľúbili minimálne zmenu Bergerových tabuliek, podľa ktorých sa zostavuje celý program zápasov. Návrh zmeny mali prezentovať práve včera všetkým klubom, ale Slovan podľa slov jeho viceprezidenta Petra Kašpara prišiel ešte s radikálnejším návrhom. Chce presadiť zúženie súťaže z dvanásť na desať klubov, pričom by sa hral štvorkolový systém, čiže dokopy 36 zápasov. Takýto systém tu už v minulosti bol, vydržal šesť sezón. Návrh majstra je zaujímavý, ale podľa mňa ťažko priechodný, aj keď zároveň dodávam, niečo sa zmeniť musí.

Mierna úprava rozloženia zápasov síce trochu pomôže, ale neregulárnosť súťaže neodstráni. Tú odstráni iba zrušenie trojkolového systému, o čo sa práve Slovan snaží zúžením súťaže, ale nie je to jediná možnosť. Teraz nehovorím o rozšírení súťaže, pretože na Slovensku je ledva dvanásť klubov čo má na ligu finančne, nieto šestnásť. Regulárnosť sa môže dosiahnuť aj pri zachovaní súčasného počtu účastníkov, ale musí sa zmeniť hrací systém.

Už v lete som o ňom písal, teraz ho iba pripomeniem. Treba sa vrátiť na úplný začiatok. Prvé tri ročníky slovenskej ligy sa hrali tiež s dvanástimi klubmi, ako je tomu teraz, ale po 22 kolách sa súťaž rozdelila na prvú a druhú šestku. Získané body zostali, len sa hralo o majstra a vypadávajúceho v desaťkolovej nadstavbe iba medzi klubmi v danej šestici. A takýto herný systém má aj svoje výhody, ktoré pomôžu samotnej atraktivite súťaže.

Odpadla by nespravodlivosť s počtom zápasov doma vonku, každý s každým by ich mal rovnaké. Problém s odkladmi na začiatku ligy? Teoreticky by zostať mohol, ale pravdepodobnosť by sa výrazne znížila, lebo čísla do Bergerových tabuliek by sa už žrebovali, nie prideľovali, čiže veľmi ťažko by sa zopakovalo súčasné poradie zápasov. Vznikli by aj priame zápasy o titul, európske poháre či vypadnutie. A to tak, že do nadstavbovej časti by sa už čísla pridelili, pričom číslo 1 (víťaz základnej časti) by som spároval s číslom 2 (druhý po základnej časti) na posledné kolo ligy. Samozrejme, číslo 1 by hralo vtedy doma, aby malo túto výhodu, keď je už víťaz prvej časti súťaže. A presne takto by som postupoval aj pri číslach 3 a 4 (priamy boj o Európsku ligu) a tiež 11 a 12 (priamy boj o záchranu). Uvedomujem si, že nie vždy by sa rozhodovalo až v poslednom kole, ale keď áno, stálo by to za to! Navyše takéto zápasy lákajú aj fanúšikov, preto by na konci súťaže nemala návštevnosť klesajúci charakter, čo dlhodobo na konci má.

Takýto systém má podľa oveľa väčšiu šancu na úspech, ako zúženie ligy na desať klubov. Chápem, že Slovan chce radšej hrávať štvorkolovo, keďže vďaka tomu by bolo viac atraktívnych zápasov proti rivalom, ale to by bolo takmer vždy dosiahnuté aj v systéme s nadstavbou o titul. Celej súťaži veľmi chýbajú tradičné kluby ako Nitra, Petržalka, Inter, Prešov, Lokomotíva Košice..., pretože tieto kluby nedokážu tie z malých miest atraktivitou nahradiť. A aj keď ešte nikdy zmena hracieho systému kvalite súťaže výrazne nepomohla, ten súčasný jej nepomohol ani náznakom. Ak sa má zachovať súčasný počet klubov, za čo som, potom jedine pri zmene hracieho systému. Ale ak má byť jej systém aj naďalej neregulárny, nech sa radšej naozaj zníži počet klubov na desať.