Main Content

Nostalgický darček pre Arsena Wengera

utorok, 16. december 2014 09:26 | Autor: Jakub Mihálik

Nostalgický darček pre Arsena Wengera
Nostalgický darček pre Arsena Wengera | zdroj: © TASR

Žreb osemfinále Ligy majstrov nadelil Arsenalu predčasný vianočný darček. A bude aj na čo spomínať...

Arsenal by mohol Monaku ďakovať v polohe kľačmo. Práve tento klub „dal“ Gunners ich najlepšieho kouča v histórii. Práve v tomto klube si Arsene Wenger spravil meno, počas svojho sedemročného pôsobenia v kniežatstve v rokoch 1987-1994. Síce s medzizastávkou, no japonská Nagoja určite nebola presvedčivým argumentom pre funkcionárov Arsenalu Londýn, aby angažovali francúzskeho kouča. Monako bolo.

Monako navyše dalo Arsenalu ich najlepšieho hráča v histórii. Predtým, ako zažiaril na Highbury a predtým, ako len pár týždňov strávil na turínskom štadióne Delle Alpi, totiž miláčik davov, Thierry Henry, svoj seniorský debut zažil v AS Monako, ktoré počas piatich rokov posunul k domácemu titulu i semifinále Ligy majstrov. 

Históriu obľubujúci fanúšik Arsenalu preto pri stretnutí Arsenalu s ich osemfinálovým súperom, AS Monacom, môže chvíľu cítiť nostalgiu, či vďačnosť. Ale len chvíľu, pretože potom sa musí, spolu s celým Arsenalom zmeniť na neľútostnú futbalovú beštiu.

Arsenal si nemohol priať lepšieho súpera. Z druhého miesta, kam ich odsúdili nepresvedčivé výkony v skupine, mohli dostať menovite: Real, Barcelonu, Bayern, Atlético Madrid, Porto a Monako. Len proti dvom posledne menovaným mohli byť favoritom a pri európskych skúsenostiach Drakov z Porta, možno ani proti nim nie. Arsenalu pridelil žreb AS Monako. Viac si priaznivci Gunners, napriek dobrej forme Monaka, nemohli želať.

V predchádzajúcich štyroch sezónach totiž Arsenal skončil už v osemfinále. V dvoch posledných ročníkoch potom vypadol na kopačkách Bayernu Mníchov. Zatiaľ, čo takéto vypadnutie, proti víťazovi a semifinalistovi súťaže, sa dalo ospravedlniť, vypadnutie proti Monaku by bolo neospravedlniteľné. 

Arsene Wenger sedí na najvratkejšej stoličke za posledných 20 rokov. Už zďaleka nemá tak silnú podoru fanúšikov, ako kedysi. Titul je v nedohľadne a ak by Arsenal vypadol piatykrát za sebou v osemfinále Ligy majstrov, najmä, ak stojí proti tímu, ktorý dal v šiestich zápasoch štyri goly, mohla by sa nejedna noha na onej stoličke zlomiť.  Francúzsky lišiak však nemôže dovoliť, aby Monako lemovalo začiatok i koniec jeho pôsobenia na lavičke Arsenalu.

Do dvojstretnutia pôjde Arsenal ako jednoznačný favorit. Po rokoch, keď si fanúšikovia liečili rany z neúspešných útokov na titul, či osemfinálových vypadnutí v Lige majstrov, štvrtými miestami a občasným ziskom pohára, Arsenal nemohol dostať lepšiu šancu na vystúpenie zo svojho tieňa. Nostalgia bokom, Arsenal musí v monackom kasíne neľútostne rozbiť Jackpot. Lepšia šanca už nebude.