Main Content

Modro-červené deja-vu prehrou Barcelony

utorok, 16. december 2014 10:56 | Autor: Jakub Mihálik

Modro-červené deja-vu prehrou Barcelony
Modro-červené deja-vu prehrou Barcelony | zdroj: © TASR

Žreb osemfinále Ligy majstrov spojil Manchester City a FC Barcelonu. Opäť.

Barcelona–City, modro-červené deja-vu. Ak by sme chceli ostať v nasadenom trende pomlčiek a zároveň neodbočiť od témy, museli by sme použiť „ :--P“ . Asi takého smajlíka ukázal pondelňajší žreb Ligy majstrov FC Barcelone a Manchestru City, dvom ambicióznym klubom, pomýšľajúcim na tie najvyššie méty. Po tom, čo Manchester City s vyplazeným jazykom, na poslednú chvíľu utiekol hrobárovi z jeho eurolopaty a postup si zabezpečil až nečakaným obratom proti valcujúcemu Bayernu Mníchov a na náročnej pôde AS Rím, strelil mu včerajší žreb facku, v podobe pridelenia jedného z topfavoritov na zisk trofeje, FC Barcelony. 

Fanúšik Citizens si už musí klopkať na čelo. Citizens už takmer pravidelne figurujú v „skupinách smrti“ počas jesennej časti Ligy majstrov. A keď sa im čírou náhodou podarí postúpiť, vyfasujú hladnú Barcelonu. To už fakt, aby sa jeden nasr ... Nasri volal. V minulej sezóne síce ich základná skupina nebola skupinou smrti a cez CSKA, či Plzeň postúpili takmer s prstom v nose, no podarilo sa im dosiahnuť veľký výsledok, keď porazili na súperovej pôde úradujúceho šampióna, Bayern Mníchov. Za „odmenu“ dostali v osemfinále Barcelonu a skončili skôr, ako si svoje posilnené sebavedomie uvedomili. Tento rok opäť porazili Bayern, ešte neuveriteľnejším spôsobom, pribalili aj postup cez CSKA, a to v hodine trinástej, no nyonský žreb im opäť do cesty postavil Barcelonu. Ak fanúšikovia City nikdy doteraz nezažili deja-vu, teraz si tento termín asi nechajú vytetovať veľa modrobieleho znaku svojho klubu.

Pellegrini (nemýliť s tým z parlamentu) si však sťažovať nemôže. Tím, ktorý pokúša šťastenu tým, že ani raz nevyhrá s CSKA Moskva, si nič iné, ako druhé miesto v skupine nezaslúži. A z druhého miesta je šanca, že narazíte na nejaký veľkoklub väčšia ako to, že má Filip Šebo blízko k hipsterom.

City si teda takýto „trest“ zaslúžilo. Ten, kto žrebom skutočne prehral, je FC Barcelona. V konkurencii, na európskej pôde sa neustále zlepšujúceho, PSG, vyhrala skupinu. Dúfala v priechodnejšieho súpera. Miesto toho dostala tím, ktorý je svojim tohtoročným osudom zrelý na postup, čo najďalej. Ako hovorí Rišo Lintner, takéto zvraty, ako predviedlo Manchester City, sa v športe nedejú preto, aby okamžite skončili. Barcelona bude čeliť tímu, ktorý jej má, čo vraciať, tímu, ktorý je posilnený svojim skupinovým príbehom, tímu, ktorý je už hladný po európskom uznaní, no najmä tímu, ktorý je naozaj kvalitou na tej najvyššej úrovni.

Barcelona, naopak, tento rok vo veľkých zápasoch nežiari ako pominulé roky, Luis Enrique je terčom kritiky a Messiho sa snažia rozhodiť rozhadzovaním prestupových súm, blížiacim sa počtu jeho kariérnych gólov (ale v miliónoch).

Z pondelňajšieho deja-vu spomienkového žrebu môže viac profitovať Manchester City. Subjektívne krivdy z minulého dvojzápasu, keď Citizens vylúčili trénera, dvoch hráčov, odpískali penaltu, ktorá nebola penaltou a nedovolili naplno roztiahnuť svoje krídla, sa môže prejaviť v podobe vo väčšej motivácii mierneho outsidera. Po minuloročných sklamaniach už City nemá, viac čo stratiť. Stratiť môže Barcelona.